Röszkén belső finanszírozással tudták egyensúlyba hozni az idei költségvetést

Sok volt a bizonytalanság és nagy volt az ijedség, de köszönhetően annak, hogy tavaly nagyon óvatosan költekezett a település, beruházásokat halasztottak el és 240 milliós tartalékot képeztek, sikerült helyre húzni az idei büdzsét.

2021. április 04. 10:07

Röszkén belső finanszírozással tudták egyensúlyba hozni az idei költségvetést

– Kicsivel több mint egymilliárd forintból gazdálkodhat Röszke az idén. A járvány és a kormányzati intézkedések miatt a saját bevételek közül most kiesik a gépjárműadó, és a helyi iparűzési adó megfelezésével összesen 10 millió forint saját bevételtől esünk el

– mondta Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere.

A település az elmúlt években a viszonylag magas adóerőképessége miatt egyáltalán nem kapott az államtól működési támogatást, mindent önerőből kellett megoldaniuk. Az idén változott a rendelet, ami először kötelezi a települést szolidaritási adó fizetésére is, ez 2021-ben 41 milliót von el a Röszke költségvetéséből. Ezzel szemben azonban most először normatív támogatást is kap a település, ami 56 millió forint lesz az idén. Így ezen a téren 15 milliós pozitív szaldóval kalkulálhattak a költségvetés készítésekor.

– Tavaly, látva a járvány okozta nehézségeket, nagyon óvatosan költekeztünk, elhalasztottunk olyan beruházásokat, amik nem voltak égetően szükségesek, így 240 millió forintot tudtunk tartalékolni. Ezt a tartalékot használtuk fel az idén, így egy belső finanszírozással egyensúlyba tudtuk hozni a 2021-es költségvetést.

Nagy bizonytalanságot rejt azonban továbbra is a helyi iparűzési adó. Egyelőre nem látni, hogyan teljesítettek tavaly a röszkei cégek és vállalkozások. Leghamarabb május végén derülhet ki, valójában mennyi iparűzési adóra számíthat idén a település.

– Hosszú idő után az idén kényszerből hozzá kellett volna nyúlni a helyi adókhoz és a bérleti díjakhoz is, hogy egyensúlyban maradjon a költségvetés, de ezt a veszélyhelyzetre hivatkozva egy rendelettel megtiltotta a kormány. Az ígéret szerint a 25 ezer fő alatti településeket júniusban és októberben kompenzálják majd az elvont bevételeik miatt, de ez még addig sokat változhat.

A bizonytalanságok ellenére, ha óvatosan is, de igyekeznek több fejlesztést megvalósítani az idén is. 

– Elsősorban a Magyar Falu pályázataira támaszkodva igyekszünk fejleszteni, mert az száz százalékos támogatást jelent és így nem kell önerőről is gondoskodnunk.

Három pályázaton is nyertek a közelmúltban: új orvosi eszközökre 3 millió forintot, az óvoda udvarának felújítására 5 milliót, Röszke külterületén pedig kerékpáros pihenőhelyet alakíthatnak ki, ami közösségi programoknak is helyet biztosíthat.

Egy 53 millió forintos konyhai felújításhoz is nyertek támogatást, a beruházás költségeinek felét azonban saját forrásból kell majd biztosítani. A munkák során kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelik az épületet, kicserélik a tetőt és akadálymentesítenek, de napelemek is kerülnek majd a konyhaépület tejére.

– Az idén is figyelmemmel kísérjük a pályázati lehetőségeket, szeretnénk csapadékvíz-elvezetésre pályázni, ez egy 150 milliós beruházás lesz, ha megvalósul.

Feladat és terv most is akad bőven. Igaz, forrás egy kicsit kevesebb, de bíznak a közösség erejében, abban, hogy összefogással az idén is minden sikerülhet.