Rost Andrea: Olyan arcaimat mutatom meg, amiket Szeged még nem látott

Augusztus 17-én szerdán az Újszegedi Szabadtéri Színpadon Rost Andrea nagyszabású koncerttel ünnepli kerek születésnapját. A világhírű szoprán felidézi karrierjének legizgalmasabb zenei pillanatait a magyar–cigány–zsidó népzene, a musical, a dzsessz és természetesen az opera világából. Az elsősorban operadívaként ismert Kossuth-, Prima Primissima- és Liszt Ferenc-díjas művész vendége Lukács Miklós cimbalomművész, a Budapest Klezmer Band és a Hot Jazz Band lesz. A Szegedi Tükör interjúja.
Dombai Tünde

2022. augusztus 14. 15:39

Rost Andrea: Olyan arcaimat mutatom
meg, amiket Szeged még nem látott

– Születésnapi évadot tart, smink nélküli fotót tett közzé a közösségi oldalán, látszólag jól viseli a korát. Ez tényleg így van?

 

– Igyekszem. Kétszer harmincnak szoktam mondani, de el kell fogadni, ezen nem tudunk változtatni, hiába is zsörtölődünk. Belülről kell ezeket megoldani.

 

– Mivel marad ilyen fitten? Az énekléshez is kell a jó kondíció.

 

– Mozgással, sporttal: túrázással, nordic walkinggal és otthon súlyzózok is, szóval erősítek. Meg persze mentális tréningekkel. A túrázással összefügg nálam a természet szeretete, tisztelete, sehol nem tudok úgy feltöltődni, mint vízparton, hegyekben kirándulva, vagy a saját kertemben.

 

– Színes a nyara. Amellett, hogy a családjával időt tölt, sokféle fellépést vállal. A Hungaroringen, a Forma–1 Magyar Nagydíjon Ön énekelte a Himnuszt. Miért érezte fontosnak?

 

– Felkértek, szerencsére rám gondoltak, és én nagy örömmel elvállaltam, mert ez egy nagyon nagy esemény. A családom, a gyerekeim meg a vejem imádják az autóversenyeket. Én is szeretem, úgyhogy gondoltam, ne csak nekem legyen jó, hanem nekik is. Kaptunk jegyeket is, és pénteken a lányommal, vejemmel, vasárnap a fiammal voltam kint.

 

(fotók: Emmer László)

 

– Azt is megírta az oldalán, hogy az autója navigációja viszont nem tökéletes, a borsodi Perkupai Operafesztiválra nem sikerült elsőre odatalálni.

 

– Szervizben volt az autóm, frissítették a navigációt, de nem állították be, milyen útvonalakat válasszon, így azt gondolta, majdnem elvisz engem Szlovákiába. Nagyon jópofa helyekre jutottam el végül. Ennek köszönhetően néztem meg a meszesi Rakaca-víztározót. Képzelje el, azóta írtak is onnan, hogy ha pihenésre, vitorlázásra vágyom, szívesen látnak.

 

– Születésnapi évadot tart. Mindent megkapott már az évben, vagy lenne még kívánsága?

 

– Annyira csodálatos, hogy június 15. óta folyamatosan ünnepelnek, úgyhogy a legszebb születésnapom, mert már közel két hónapja tart.

 

– És mindent megkapott?

 

– Annál is többet. Elégedett vagyok.

 

– Árulja el a szegedi koncertről, kik lesznek a vendégei és milyen műsorra számíthatunk?

 

– Olyan arcaimat mutatom meg, amiket Szeged még nem látott. Sokat énekeltem már a szabadtérin; azt tudják, hogy operaénekes vagyok és azon a szinten csinálom, amit én magamtól elvárok. Izgalmas, hogy más stílusokban is meg tudok nyilvánulni, főleg a szabadtérin. Én nagyon örülök neki, remélem, a közönség is nagyon szereti majd.

 

 

– Régi barátai lesznek a vendégei?

 

– Igen, Lukács Miklóst és a Budapest Klezmert régről ismerem és zenélünk együtt, a Hot Jazz Banddel egy éve koncertezünk közösen. Mindig is feszegettem a határaimat, és most megmutatom, hogy ez is vagyok. Lesz barokk ária, népzene, klezmer és lesznek dzsesszes „Dalok a lányszobámból”.

 

– Nem először lép fel a szabadtérin, Szegeden tanít is. Milyen érzésekkel tér vissza a városba?

 

– Nagy örömmel, mert más arcomat is megmutathatom a szabadtérin. Szinte hazamegyek és nagyon szeretem a várost, nekem mindig nagy öröm, amikor Szegedre megyek.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind