Rossz az idő a háborúhoz: nyakig sárban állva várják a felek a hideget a frontokon

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. november 27-én este.
Garai Szakács László

2022. november 27. 22:48

Rossz az idő a háborúhoz: nyakig
sárban állva várják a felek a hideget a frontokon

Herszoni kormányzó: orosz erők csapást mértek a Herszont tápláló távvezetékre

Alig fél óra alatt rendbe hozták – számolt be Jaroszlav Janusevics, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója. A tisztségviselő közölte, hogy újra van áram azokban a lakásokban, amelyeket szombatig vissza tudtak kapcsolni a vezetékre. Hozzátette, hogy a szakemberek feszültség alá helyeztek egy másik nagyfeszültségű vezetéket is, így hamarosan újabb házakba tér vissza az áramszolgáltatás.

 

Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott, hogy a reggeli órákban az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre Krivij Rihben a vasúthálózat ellen. Közölte, hogy két rakéta csapódott be, és komoly károkat okozott a közlekedési infrastruktúrában. A támadásban az eddigi információk alapján senki sem sérült meg – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 

Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője nyilvánosságra hozta, hogy szombaton Ukrajna-szerte hét civil vesztette életét és tizenkilenc sérült meg orosz támadások következtében. A Dnyipro városát ért szombati rakétacsapás miatt egy embert holtan találtak egy ház romjai alatt. A támadás során tizenhárom helyi sérült meg, közülük hármat kórházban ápolnak.

 

Herszon megyét szombaton ötvennégyszer lőtték az orosz erők, aminek következtében egy civil meghalt, ketten, köztük egy gyermek pedig megsebesültek – közölte a régió kormányzója. Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó eközben arról adott hírt, hogy az ukrán erők Sztelmahivka közelében visszaverték az orosz csapatok támadásait. A település területén az oroszok TOSz-1A típusú nehéz lángszóró rendszereket használtak. „Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek az elmúlt nap során két orosz parancsnoki állást, tizenegy élőerő-, fegyver- és katonai felszerelésösszpontosulás területét, valamint az ellenség egy másik fontos objektumát találták el” – írta Hajdaj a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

 

Az ukrán vezérkar legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint eddig Ukrajnában hozzávetőleg 87 ezer 310 orosz katona halt meg, közülük mintegy hatszázan az elmúlt nap alatt. Az ukrán katonák egyebek mellett mostanáig megsemmisítettek 2905 harckocsit és 1897 tüzérségi rendszert.

 

Külföldi harcosokra mért csapásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Mintegy száz külföldi „zsoldos” vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége meghiúsult támadások és ellentámadások során Kupjanszk irányában mintegy harminc katona és két kisteherautó, Liman irányában több mint ötven halott és sebesült, három páncélozott harcjármű és négy speciális jármű, Donyeck környékén mintegy hetven katona, két harckocsi, két páncélozott harcjármű és öt kisteherautó, a donyecki régió déli részén pedig mintegy hatvan katona, egy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű, két kétéltű páncélozott szállító jármű és öt gépkocsi volt.

 

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők a hadijelentés értelmében hat ukrán vezetési pontra, hatvankét lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint százharminchét élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között egy Dnyipro melletti lőszerraktárt, amelyben több mint száz HIMARS-rakétát és több mint hétezer külföldi gyártmányú nagykaliberű tüzérségi lövedéket tároltak, valamint további négy rakéta- és tüzérségi lőszerraktárt a Zaporizzsja megyei lévő Rozumivka község közelében. Az orosz légvédelem lelőtt két HIMARS-rakétát és egy Excalibur irányított tüzérségi lövedéket.

 

Elhagynák az oroszok a zaporizzsjai atomerőművet?

Az ukrán állami atomenergetikai vállalat vezetője, Petro Kotyin azt mondta, bizonyos jelek arra mutatnak, hogy az orosz erők a zaporizzsjai atomerőmű elhagyására készülnek, amit márciusban, nem sokkal a háború kitörése után foglaltak el.

 

– Az embernek az a benyomása, hogy az oroszok lassan csomagolnak, és közben ellopnak mindent, amit csak tudnak – nyilatkozta.

 

Kotyin arról is beszélt, Ukrajnának két évre elegendő nukleárisüzemanyag-készlete van. Az Enerhoatom most azt tervezi, hogy saját gyártásba kezd, de az amerikai Westinghouse cég is segíteni fogja Ukrajnát.

 

Várják a fagyot – mind a két oldalon

A romló időjárási viszonyok lelassították a katonai műveleteket a fronton, de a következő hetekben várhatóan ismét felgyorsulnak az események, ahogy a hőmérséklet megközelíti a 0 Celsius-fokot, és a talaj megfagy.

 

„Az ukrán és orosz katonai jelentésekből az olvasható ki, hogy a hadműveleteket jelenleg mindkét oldalon megakasztja a heves esőzés és a sártenger” – jelezték a szakértők.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind