Romániában a napi új fertőzöttek száma megközelítette a negyedik hullám tetőzésének szintjét

A szakemberek biztosak benne, hogy meg is fog dőlni a napi rekord az ötödik hullámban.
Kovács M. Norbert

2022. január 18. 13:58

Romániában a napi új fertőzöttek száma megközelítette a negyedik hullám tetőzésének szintjét

Romániában az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma kedden megközelítette az előző, tavaly őszi járványhullám tetőzésekori szintet, a járványgörbe azonban még mindig meredeken emelkedik, így a szakemberek biztosra veszik, hogy az omikron vírusvariáns által előidézett mostani, ötödik hullámban megdől a napi esetszámok rekordja.

 

A stratégiai kommunikációs törzs napi jelentése szerint kedden 16 ezer 760-nal növekedett a hivatalosan nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Ez több mint kétszerese a hétfői összesítésnek, amely azonban két és félszer kevesebb teszt kiértékelésén alapult, hétvégenként ugyanis a laboratóriumok jelentős része nem dolgozik.

 

A keddi esetszám 150 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét, illetve 87 százalékkal az utóbbi egy hét átlagát. Az utóbbi hét napon több mint 70 ezer embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje Romániában, ez 75 százalékos növekedés az előző hét naphoz képest.

 

Az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelés egyelőre jóval kisebb mint az előző, a delta vírusvariáns által előidézett járványhullám idején. Tavaly ősszel, amikor az esetszám elérte a mostani szintet, már több mint 17 ezer koronavírusos beteget kezeltek a romániai kórházakban, négyszer annyit, mint jelenleg. A Covid-kórházakba utalt betegek száma az utolsó hét napon 40 százalékkal 4218-ra emelkedett, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig 17 százalékkal 487-re.

 

Kedden kiugróan sok, 65 halálesetet jelentettek, ami több mint duplája az utóbbi két hét átalgának. A megelőző négy napon a kéthetes mozgóátlagnál alacsonyabb volt a Covid-halálesetek száma.