Rögtön továbbhárítja az utasokra az Orbán-kormány extraprofitadóját a Ryanair

Légiforgalmi adónak nevezik, és az utasokkal fizettetik ki.
Kovács M. Norbert

2022. június 09. 22:45

Rögtön továbbhárítja az utasokra az Orbán-kormány extraprofitadóját a Ryanair

Elnevezték légiforgalmi adónak a magyar kormány által bevezetett extraprofitadót, és azt 3900 forint értékben ráterhelik az utasokra a Ryanairnél, és még az adó kivetése előtti foglalásokra is vonatkozik. Erről az utasok csütörtökön kaptak tájékoztatást, írja a Telex.

 

A lap szerint a tájékoztatás úgy szól, hogy  

 

„Magyarország 2022. június 4-én új légiforgalmi adót vezetett be a Magyarországról 2022. július 1-jén vagy azt követően induló járatok utasaira. Ez azt jelenti, hogy még abban az esetben is, ha június 4-e előtt készült a foglalás, de a járat Magyarországról július 1-jén vagy azt követően indul, ezt az új adót ki kell fizetni a Magyar Kormány részére.”

 

A járatra vonatkozó adó utasonként 3900 forint. Azok az utasok, akik nem fogadják el ezt a többletköltséget, lemondhatják foglalásukat, és teljes visszatérítést kapnak. A foglalást 2022. június 16-ig lehet legkésőbb lemondani.

 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a napokban azt ígérte, a kormány figyelni fogja, hogy az extraprofitadó által érintett cégek áthárítják-e terheiket a fogyasztókra, és gyors és kemény fellépést ígért, ha ez megtörténne.

 

A Ryanair szerdán felszólította az Orbán-kormányt, vonják vissza a légitársaságokra kiszabott extraprofitadót, aminek bevezetése szerintük „több mint ostobaság”.

 

„Ez az indokolatlan adó káros hatással lesz a légiközlekedésre (amely az elmúlt két évben így is nagy veszteséget termelt), a magyar turizmusra és a gazdaságra. Ez a rosszul időzített és meggondolatlan adó, amely megmagyarázhatatlan módon a veszteséges légiközlekedési iparágat a rendkívül nyereséges olaj- és energiaipari vállalatokhoz hasonlítja, azonnal versenyképtelenné és kevésbé vonzóvá tette Magyarországot a légitársaságok és a turisták számára”

 

– idézi az ír fapados légitársaság közleményét a Telex.

 

Jason McGuinness, a Ryanair kereskedelmi igazgatója szerint, logikátlan és megalapozatlan, hogy az Orbán-kormány extraprofitadót vet ki a légitársaságokra. 

 

„A magyar kormány olyan extraprofitra akar adót kivetni, amely a koronavírus-járvány és az orosz–ukrán háború miatt nem létezik az ágazatban”

 

– írja a Ryanair közleménye.

 

Mint a Telex írja, különadókat hivatalosan az extraprofit után kell megfizetni a vállalatok egy részének a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba, 2022-ben és 2023-ban. A rendelkezés szerint a légitársaságoknak a Magyarországról (belföldről) induló utasok száma után kell megfizetni az adót, a tranzitutasok után nincs fizetési kötelezettség.

 

Utasonként akkor 3900 forint az adó mértéke, ha az utasok az Európai Unió területére, valamint Albániába, Andorrába, Bosznia-Hercegovinába, Észak-Macedóniába, Izlandra, Koszovóba, Liechtensteinbe, Moldovába, Monacóba, Montenegróba, Nagy-Britanniába, Norvégiába, San Marinóba, Svájcba, Szerbiába vagy Ukrajnába utaznak. Az adó összege az ezen kívüli országokba utasonként 9750 forint.