Robert Pattinson Nirvanára denevéremberkedik a The Batman első előzetesében, és nem is áll neki rosszul! De kell nekünk egy újabb Batman-film valójában?

Csak több mint egy év múlva kerül a mozikba az új Batman-film, és még csak a harmada van kész, de már van hozzá egy előzetes, ami sokat megmutat a hangulatából. És abból, milyen denevérember lesz Robert Pattinson. Na, de van erre a filmre szükség egyáltalán?

2020. augusztus 24. 15:22

Robert Pattinson Nirvanára denevéremberkedik a The Batman első előzetesében, és nem is áll neki rosszul! De kell nekünk egy újabb Batman-film valójában?

Az elmúlt harminc évben, de főleg az utóbbi tizenötben a Batman-rajongókat bőven kiszolgálta Hollywood, már ami a filmek számát illeti: Tim Burton két filmje (Batman, és Batman visszatér) után a kilencvenes években még kettő készült Joel Schumacher rendezésében (a Mindörökké Batman, valamint a Batman és Robin), és mivel a második már tényleg egészen borzalmasra sikerült, adta magát, hogy az éppen ezen a héten új filmjével, a Tenettel érkező Christopher Nolan elkészítse a mindent teljesen előről kezdő és újragondoló Sötét lovag-trilógiáját a kétezres években (Batman: Kezdődik!, A sötét lovag, A sötét lovag: Felemelkedés). A 2012-ben záródó széria óta önálló Batman-film nem készült, de a denevérember többször is feltűnt a filmvásznon: Zack Snyder rendező Batman Superman ellen – Az igazság hajnala, valamint Az Igazság Ligája című filmjeiben játszotta a karaktert Ben Affleck, aki egy saját rendezésében készülő Batman-filmet is tervezett, ez az ötlet végül azonban a kukában landolt, Affleck (leegyszerűsítve) visszalépett az elkészítésétől.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Hollywoodban ne tartanák jó ötletnek nekifutni egy újabb Batman-szériának, amit ezúttal Matt Reeves író-rendező készít, és aki az eddigi hírek és jelek szerint félig-meddig ismét újrakezdi a történetet, de legalábbis szakít a Snyder-féle vonallal, és sokkal inkább Christopher Nolan Batmanjéhez nyúl vissza, sőt, úgy tűnik, egy annál is realistább, valósághűbb, földhözragadtabb verzióban gondolkodik.

Így fest Robert Pattinson Batmanként

Sőt, nem csak gondolkodik, hanem a film harmadát már le is forgatták, és bár a koronavírus-járvány miatt le kellett állni a munkával, az eddig felvett jelenetekből az első trailert már el is készítették. Ebből végre kiderül, hogy milyen is lesz az Alkonyat-filmekkel tinibálvánnyá váló, azóta egyre komolyabb filmekben feltűnő Robert Pattinson Batmanként, és hogy milyen világot képzel el a denevérembernek Reeves.

Az első trailert valójában még teasernek nevezi a Warner Bros. Pictures, amit a DC FanDome nevű rendezvényen terveztek bemutatni először, de persze ahogy az lenni szokott, nem sokkal előtte a hétvégén már kiszivárgott, és el is terjedt a neten, milliók látták már. A klasszikus teasernél sokkal több, hiszen egy közel két és fél perces előzetes, amiből már elég sok minden kiderül a filmről, és ami alatt részben a Nirvana Something In The Way című remek dala szól (ami nem mellesleg a kilencvenes évek egyik legjobb rocklemezének – nincs vita! –, a Nevermindnak a záró dala, már ha nem számítjuk az Endless, Nameless című rejtett dalt az album legvégén).

Robert Pattinson Batmanként, maszk nélkül, festett szemekkel

Szóval, ami mindenképpen kiderült az előzetesből, hogy a Matt Reeves-féle The Batman nagyon sötét, nagyon nyomasztó, és tényleg, mintha igyekezne minél inkább valósághű, realista lenni: a denevérember egyáltalán nem tűnik benne egy szinte felülmúlhatatlan fegyver- és eszközarzenállal felvértezett szuperhősnek, sokkal inkább egy szárnyait bontogató igazságosztónak, aki még maga is keresi a helyét a (néhol szinte félkésznek tűnő) jelmezében.

Mindez amúgy annak fényében nem meglepő, hogy Reeves már beszélt arról, hogy a történet a Batman feltűnését követő második évben játszódik majd, amikor Bruce Wayne álruhás alteregója még nem Gotham legendás védelmezője, ugyanakkor már egy ismert figura, akiben – ahogy az már a trailerben is látszik – a rendőrség már részben megbízik, együttműködik. Ennek kapcsán Reeves arról is beszélt, hogy a filmben, amit egy sötét kriminek tervez, a korábbiaknál hangsúlyosabb szerepet fog kapni Batman detektív, nyomozó oldala, amivel a legklasszikusabb képregényekhez nyúl vissza az író-rendező. (DC = Detective Comics, ugyebár.)

Az első előzetes alapján az már biztosnak tűnik, hogy a filmben Batman főellensége Rébusz lesz, akit Paul Dano alakít. Továbbá feltűnik a filmben Selina Kyle, vagyis a Macskanő, akit Zoë Kravitz (Lenny Kravitz lánya) játszik, és Pingvin is, aki úgy tűnik, hogy itt még sokkal inkább Oswald Cobblepot, akit a felismerhetetlenségig elmaszkírozott Colin Farrell kelt életre.

Aki ezen a képen felismeri Colin Farrellt, annak úgysem hisszük ezt el!

Carmine Falcone, a nagyhatalmú maffiózó John Turturro lesz, Jim Gordont, Batman rendőrségi szövetségesét Jeffrey Wright játsza, Andy Serkis pedig mint Bruce Wayne nevelője és komornyikja, valamint Batman hű társa, Alfred lesz látható a filmben. De az előzetesben felfedezhetők utalások a többi között Kétarcra és más negatív karakterekre, gengszterekre is, akikről egyelőre nem tudni, hogy végül feltűnnek-e majd a filmben, vagy csak megágyazni igyekeznek nekik egy esetleges folytatáshoz.

Ami biztos, hogy Robert Pattinsonnak (aki egyébként a héten érkező Christopher Nolan-filmben, a Tenetben is szerepet kapott) egyáltalán nem áll rosszul a Batman-jelmez, viszont Bruce Wayne-ként elsőre talán furcsa, mintha kicsit fiatal lenne a szerephez. Pedig nem az: jelenleg 34 éves, Christian Bale pedig csak 31 volt amikor bemutatták a Batman: Kezdődik!-et 2005-ben, de a többiek, Michael Keaton, Val Kilmer, és George Clooney is 36-38 körül voltak, amikor eljátszották a karaktert. Az elmúlt 30 évben a legidősebben Ben Affleck alakította, aki 43 éves volt, amikor 2016-ban bemutatták a Batman Superman ellent.

Robert Pattinson mint Bruce Wayne

Hogy van-e a világnak pár évtized alatt ennyiféle Batmanre, és egy ilyen sokszor újrakezdett/folytatott történetre szüksége, azon sokáig lehetne lamentálni. Ami biztos, hogy eddig mindig azok a Batman-filmek sikerültek a legjobban, amik mertek igazán sötétek, realisták, és így erőszakosak lenni, sőt, amik mertek eléggé mélyre menni, és a karakterek lélektanával is komolyabban foglalkozni. Ha szegről-végről Batman-filmnek vesszük a tavalyi év egyik legjobb amerikai filmjét, a Jokert, akkor pedig ez különösen igaz. (Valószínűleg nem véletlen, hogy a sokat szidott Az Igazság Ligáján is éppen most próbálnak utólag menteni valamennyit: készül és jövőre az HBO Maxra érkezik a jelentősen kibővített és újravágott, kis túlzással újraforgatott rendezői változat, amit Zack Snyder úgy jellemzett, hogy az eredetinél sokkal komorabb lesz, és az már a felnőtteknek készül. Éppen a napokban ehhez is megjelent egy előzetes.)

És éppen ezt a sötét, földhözragadt, a lelki motivációkat is boncolgató vonalat igyekszik folytatni, sőt, talán még tovább fokozni Matt Reeves is a The Batmannel, ami az első előzetes alapján simán lehet, hogy Christopher Nolan trilógiája után egy tényleg izgalmas és jó Batman-film lesz. Abból pedig soha nem baj, ha időnként van egy újabb.

Persze, a bemutatóig még elég sokat kell várni, a forgatásokból is sok van hátra, úgyhogy túl messzemenő követketetéseket egyetlen előzetesből kár lenne levonni, még simán el lehet rontani az egészet, de a fentiek alapján hátha nem ez történik majd!

Kovács M. Norbert