Robbanóanyagok maradványait találták az Északi Áramlat vezetékeknél gyűjtött törmelékeken

A vizsgálatot végző svéd ügyész szerint szabotázs történt. Tovább elemzik az összegyűjtött anyagot.
Cservenák Zoltán

2022. november 18. 23:42

Robbanóanyagok maradványait találták az Északi Áramlat vezetékeknél gyűjtött törmelékeken

Az Északi Áramlat 1-es és 2-es vezetékek megrongálása ügyében nyomozást vezető svéd ügyész megerősítette, az incidens szabotázs volt, robbanóanyagok nyomait találták. Mats Ljungqvist ügyész közleményében azt mondta: A helyszíni nyomozások során, amiket a Balti-tengeren végeztek, több maradványt is lefoglaltak. A most elvégzett elemzés több megtalált oda nem illő maradványon robbanóanyag nyomait találták. Az elemzést folytatják hogy pontosabb következtetéseket lehessen levonni az incidensről.

 

Orosz hadifoglyokat lőhettek főbe ukrán katonák

Az orosz honvédelmi minisztérium szerint ukrán katonák több mint tíz, foglyul ejtett és földre fektetett, fegyvertelen orosz katonát lőttek főbe szándékosan.

 

Nyilvánosságra került erről több videofelvétel, és a minisztérium szerint a történteket az ukrán fél nem fogja tudni „tragikus kivételként” beállítani, miközben újra és újra azt állítja, hogy egyetemesen tiszteletben tartja a hadifoglyok jogait. A kommüniké szerint a hadifoglyok „vadállati legyilkolása” elterjedt gyakorlat az ukrán fegyveres erőknél.

Az orosz védelmi tárca leszögezte, hogy Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnöknek és „csatlósainak a történelem ítélőszéke, valamint Oroszország és Ukrajna népei előtt kell majd felelniük minden egyes megkínzott és megölt fogolyért”. A közlemény szerint az orosz fél tartja magát a hadifoglyokkal szembeni bánásmódot szabályozó genfi megállapodáshoz.

 

Valerij Fagyejev, az orosz elnöki emberi jogi tanács vezetője bejelentette, hogy a videofelvételt, amelyen orosz hadifoglyok kivégzése látható a donyecki Makijivkában, elküldi több nemzetközi szervezetnek, és vizsgálatot követel tőlük. A címzettek között szerepel az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európa Tanács, az Amnesty International és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.

 

Orosz hírügynökségek szerint az interneten megosztott videón az látható, hogy ukrán katonák földre fektetnek fegyvertelen orosz katonákat, akiket előtte távozásra kényszerítettek egy körülzárt házból, majd kivégzik őket.

 

Fagyejev elmondta, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának korábban olyan anyagokat küldött, amelyek a bírósági eljárás nélküli, kupjanszki kivégzésekről, illetve arról az esetről szólnak, amikor ukrán katonák egy dnyeperi átkelőhelyen herszoni civilekre lőttek.

 

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség csütörtökön egy meg nem nevezett mentőszolgálati forrásra hivatkozva azt írta, hogy az ismét ukrán ellenőrzés alá került Herszonban 39 Moszkva-barát aktivistát agyonlőttek az ukrán hatóságok, további 74-et pedig ismeretlen helyre hurcoltak el. Az informátor szerint a kivégzettek holttestét nem adták ki a hozzátartozóknak, mert az orosz erők állítólagos háborús bűntetteiről készülő, megrendezett felvételekhez szándékoznak felhasználni őket.

 

Ukrán vezérkar: orosz egységre mértek csapást az ukrán erők Herszon megyében

Az ukrán védelmi erők az elmúlt napokban csapást mértek egy orosz katonai egységre az orosz megszállás alatt lévő Herszon megyei Szkadovszk városban, és megerősített információk szerint közülük mintegy ötven katona halálát okozták – közölte az ukrán vezérkar péntek esti harctéri helyzetjelentésében.

 

A kijevi katonai vezetés hozzátette, hogy a szintén Herszon megyei Csaplinka városban pedig egy orosz lőszerraktárt semmisítettek meg. A vezérkar arról is tájékoztatott, hogy értesülései szerint az orosz megszálló csapatok egyes egységeit áttelepítették a herszoni régióból a Luhanszk megyei Novoajdar város térségébe.

 

 

A vezérkar közlése szerint pénteken az orosz erők országszerte öt rakétatámadást hajtottak végre, és több mint tízet rakéta-sorozatvetőkkel. A nap folyamán az ukrán légierő négy csapást mért olyan területekre, ahol orosz katonák és fegyverek összpontosultak. A nap folyamán az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek két orosz parancsnoki állást, kilenc élőerő-, fegyver- és haditechnika-koncentrációs területet, két lőszerraktárt és egy vasúti hidat találtak el.

 

Nem lesz Putyin–Biden-találkozó

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, nem terveznek csúcstalálkozót Vlagyimir Putyin orosz elnök és Joe Biden amerikai elnök között. Szergej Rjabkov moszkvai külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Oroszország nem zárja ki a további magas szintű találkozókat az Egyesült Államokkal a „stratégiai stabilitásról”. „Ha az amerikaiak érdeklődést és készséget mutatnak, nem utasítjuk vissza” – idézte Rjabkovot az orosz állami média. Tass azt is idézte, hogy: „Egyszerűen nincs miről beszélni velük Ukrajnáról."