Ritka, mint a fehér fecske

Az állatvilágban is előfordul, hogy egy-egy egyed nem a fajra jellemző színezettel születik, hanem fehér lesz. Most ilyen fecskéket találtak Jánoshalmán és nem is egyet, hanem azonnal kettőt is.
Vass Imre

2022. június 03. 10:13

Ritka, mint a fehér fecske

A jelenségnek két változata van, az egyik, amikor csak a tollazata, vagy a szőre fehér az állatnak, a másik, amikor a bőre is, ebben az esetben a szeme pedig piros az egyednek. Ez utóbbit nevezzük albínónak. Most ilyen fecskéket fedeztek fel Jánoshalmán, ahol a fészekalj 5 fiókájából 3 hagyományos színű, 2 pedig albínó.

 

A hazai madarászok már többször találkoztak gyűrűzés során olyan füsti fecskék is, melyek tollazatából hiányzik a melanin nevű festékanyag, ezért a sötét színek nem fedezhetőek fel tollaikon. Alapszínük fakó, sokszor piszkosfehér, vagy krémszínű lesz, ezeket leucisztikus példányoknak nevezik. Albínó, vagyis hófehér tollazatú és piros íriszű madarak azonban jóval ritkábban kerülnek szem elé a természetben.

 

 

A füsti fecske pár egy sertésólban építette fel a fészkét, sok más párral együtt. Szakemberek szerint, ez jól mutatja, hogy az állattartásnak a rovarfauna fenntartásán keresztül milyen pozitív hatása van egyes madárfajok, így a füsti fecskék fészkelő-állományára.

 

A helyszínt madártani szakemberek is felkeresték és a fészekben található 5 tollasodó fiókát meggyűrűzték. Ekkor az etető szülőmadarakat is megfigyelték, a pár mindkét tagja a fajra jellemző színű tollazattal rendelkezik. A telepen nem is találtak másik olyan fészket, amelyben albínó fióka lett volna. A helyiek elmondása szerint azonban már tavaly is fészkelt itt egy füsti fecske pár, melynek egyik tagja fehér volt.

 

 

Forrás: knp.hu