Rishi Sunak követi Liz Truss-t a brit miniszterelnöki székben, eközben a Munkáspárt támogatottsága 56 százalékos

A Johnson-kormány pénzügyminisztereként is dolgozó Rishi Sunak lesz az Egyesült Királyság első ázsiai, azon belül is indai származású miniszterelnöke.
Cservenák Zoltán

2022. október 24. 17:38

Rishi Sunak követi Liz Truss-t a brit miniszterelnöki székben, eközben a Munkáspárt támogatottsága 56 százalékos

A papírforma szerint alakul a brit nagypolitika, a kormányzó Konzervatív Párt frakciója támogatásáról biztosította Sunakot, mint következő miniszterelnök. Ezt megelőzően nem sokkal, egyetlen párbéli riválisa Penny Mordaunt azt közölte, hogy kiszáll a versenyből.

 

A londoni hírek szerint Mordaunt nem tudta összegyűjteni a közel százéves hagyomány szerint ilyenkor szükséges 100 támogató parlamenti képviselőt a Konzervatív Pártban, így nem tehetett mást, mint bejelentette, a versenynek vége, Sunaknak viszont összejött a 100 támogató, így ő az új tory vezető, és egyben megörökli a miniszterelnöki posztot a 45 nap kormányzás után lemondó Liz Truss-tól.

 

Truss lemondása után gyorsított vezetőválasztási folyamat indult, amiben a jelentkezőknek legalább száz frakciótag támogatását kellett megszerezniük ahhoz, hogy jelöltté válhassanak a Konzervatív Párt vezetői tisztségére. Ha az ehhez szabott hétfő délutáni határidőig legalább két indulónak ez sikerült volna, a párt 170 ezres tagsága online szavazással választhatta volna meg közülük az új vezetőt, és ebben az esetben péntekre derült volna ki a győztes kiléte. Hétfő délutánra azonban a győzelemre esélyes három potenciális induló közül csak Rishi Sunak maradt állva.

 

Sunak egyébként már nyáron bejelentkezett a miniszterelnöki székért, de akkor a Konzervatív Párt többsége Liz Truss-nak szavazott bizalmat. Truss több gazdasági reformot is véghezvitt, ezek azonban megbuktak. Egy ideig úgy volt, hogy a lemondó Truss-t akár újra Boris Johnson is követheti a poszton, de a volt miniszterelnök inkább visszalépett a lehetőségtől, így került képbe Sunak.

 

A Politico szaklap Rishi Sunakot Európa 5. legbefolyásosabb emberének rangsorolta idén, méghozzá a „Cselekvők” kategóriában. Ezzel együtt az új miniszterelnöknek nem lesz könnyű dolga, hiszen a tory-k válságban vannak, támogatottságuk mindössze 19 százalék. Legnagyobb ellenfelük, a balközép brit Munkáspárt viszont 56 százalékon áll, míg a liberálisok 10, a zöldek 4, a reformerek 5 százalékon állnak. Érdekesség, hogy Liz Truss miniszterelnöksége alatt a tory-k 4 százalékot buktak egyébként is nagyon meggyengült támogatottságukból.

 

A 42 esztendős Sunak az utóbbi évszázad legfiatalabb brit miniszterelnöke – egyben a brit politikatörténet első hindu kormányfője – lesz. Rishi Sunak a dél-angliai Southamptonban született 1980-ban, szülei azonban indiai gyökerű családokból származnak és mindketten egykori kelet-afrikai brit gyarmatokon születtek: édesapja Kenyában, édesanyja a mai Tanzánia részét képező egykori Tanganyikában született.

 

A szülők családjai az 1960-as években költöztek Nagy-Britanniába. Rishi Sunak a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap által a leggazdagabb britekről évente összeállított lista idei kiadása szerint feleségével együtt a 222. helyen áll a felső ezres mezőnyben, 730 millió fontra (350 milliárd forintra) becsült családi vagyonnal.

 

Sunak az oxfordi, illetve a kaliforniai Stanford egyetemen szerzett gazdasági diplomákat, és politikai karrierje előtt a pénzügyi szolgáltatási szektorban – egyebek mellett a Goldman Sachs globális bankcsoportnál, majd különböző alapkezelő társaságoknál – dolgozott.