Riporterek Határok Nélkül: Magyarországon továbbra is problémás a sajtószabadság helyzete

Mint minden évben, a sajtószabadság világnapján publikálta a Riporterek Határok Nélkül éves jelentését. A lista sok meglepetést nem tartalmaz: az élen továbbra is a skandináv országok állnak, a végén pedig Észak-Korea. Hazánk a 180-as listán a 85.
Kékes Viktória

2022. május 03. 10:43

Riporterek Határok Nélkül: Magyarországon továbbra is problémás a sajtószabadság helyzete

Huszadik éve publikálja a Riporterek Határok Nélkül a sajtószabadság éves helyzetéről szóló jelentését. Az RSF öt szempont és az ezekre adott mérőszám alapján készíti el a listát, ami 180 országot rangsorol. Ezek:

 

  • a politikai vezetés sajtó megfékezésére irányuló törekvései,
  • a sajtószabadság törvényi feltételei,
  • az újságírás gazdasági körülményei,
  • a média függetlenségének társadalmi-kulturális beágyazottsága,
  • illetve az újságírók biztonsága.

 

Egy-egy mérőszám komolyan befolyásolni tudja az országok teljesítményét. Ezzel magyarázható, hogy bár Magyarország 8 pontot rontott a sajtószabadság feltételeit (a fentebb felsoroltak közül az első négy pont) mutató mérőszámokban, mégis 7 helyet tudott javítani tavalyi eredményéhez képest. Hazánkban ugyanis nincsenek az újságírók biztonságát fenyegető cselekmények, ez pedig feljebb húzta a listán.

 

Az öt mérőszámot figyelembe véve Magyarország a 85. helyen áll a 180 országot tartalmazó listán. Hazánk ezzel továbbra is az úgynevezett „problematikus” államok csoportjába tartozik, ráadásul az uniós tagországok közül csupán kettőben tartják rosszabbnak a sajtó helyzetét: Bulgáriában és Görögországban.

 

Az RSF azt is fontosnak tartotta jelezni, hogy a lista összeállításakor még nem vették figyelembe a Fidesz és Orbán Viktor újabb kétharmados győzelmét. Ez azért is fontos, mert tavaly a magyar miniszterelnök az uniós vezetők közül elsőként szerepelt az újságíró-szervezet „sajtószabadság ellenségeit” felsoroló listáján. Ezen 37 olyan állam- és kormányfő szerepelt (Orbán Viktor mellett Vlagyimir Putyin, Alekszandr Lukasenko, Kim Dzsongun és Hszi Csin-ping), akik az RSF szerint „különösen drasztikus módon testesítik meg a sajtószabadság kíméletlen elnyomását”.

 

„Amióta Orbán és pártja, a Fidesz hatalomra került 2010-ben,lépésről-lépésre irányításuk alá vonták a magyar médiát.A politikai-gazdasági manővereknek és a Fideszhez, a kormánypárthoz közel álló oligarchák médiavállalkozások megvásárlásának köszönhetően a Fidesz ma már az ország médiapalettájának 80 százalékát ellenőrzi. A Népszabadság bezárását követően a kormányközeli üzletemberek átvették az olyan online médiumok feletti irányítást, mint az Origo és az Index. Legutóbb Magyarország utolsó független közéleti rádiója, a Klubrádió volt kénytelen teljesen online felületre költözni februárban, miután a Médiatanács elvette tőlük a frekvenciát, és a döntést hiába támadták meg a bíróságon” 

 

– indokolta döntését az RSF újságírókból és médiakutatókból álló döntőbizottsága.