Richarlison ledoktorált: Brazília–Szerbia 2–0 (0–0)

A brazil támadó két gólt lőtt, a második a torna egyik, ha nem a legszebb találata lesz.
Cservenák Zoltán

2022. november 24. 23:07

Richarlison ledoktorált: Brazília–Szerbia 2–0 (0–0)

Világbajnokság, Katar, 1. forduló, G csoport.

Brazília–Szerbia 2–0 (0–0)

Loszaíl, Lusail Iconic Stadion, 88 ezer 103 néző. Vezette: Faghani (iráni)

Brazília: Alisson – Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Alex Sandro – Casemiro, Lucas Paquetá (Fred, 75.) – Raphinha (Martinelli, 88.), Neymar (Antony, 79.), Vinícius Júnior (Rodrygo, 75.) – Richarlison (G. Jesus, 79.). Szövetségi kapitány: Tite

Szerbia: V. Milinkovics-Szavics – Veljkovics, Milenkovics, Pavlovics – A. Zsivkovics (Radonjics, 57.), Sz. Milinkovics-Szavics, Gudelj (Ilics, 57.), Lukics (Lazovics, 66.), Mladenovics (Vlahovics, 66.) – Tadics – A. Mitrovics (Ne. Makszimovics, 83.). Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics

Gólszerző: Richarlison (62., 73.).

 

Csapkodó és kapkodó játékkal, de végül csak bedarálta Szerbiát a brazil válogatott a katari világbajnokság 1. fordulójának zárómérkőzésén. Két gól és két kapufa volt a meccsen, mind a brazilok hozták össze, a szerbeknek igazából alig volt lehetőségük.

 

Lassan lendültek bele a meccsbe a brazilok, az első 20 percben sokat volt a szerbeknél a labda, jól megszervezett csapatvédekezésükkel nem tudtak mit kezdeni a dél-amerikaiak. Sőt, a szerbeknek volt egy-két ígéretes elfutásuk és beadásuk is a kapu előtt helyezkedő Mitrovics felé.

 

Az első kapuralövés a 23. percben jegyeztük föl, Casemiro távoli lövését védte a szerb kapus, Vanja Milinkovics-Szavics.

 

A 35. percben Raphinha került helyzetbe, de a tizenhatoson belülről leadott lövése gyenge volt.

 

A 41. percben Vinícius Júnior előtt kínálkozott nagy lehetőség, miután a szerb hátvédről hozzá pattant a labda, de a Real Madrid sztárja nem talált kaput.  

 

A szerbek keményen bántak Neymarral az első félidőben, látszott, hogy bármi áron, de igyekeztek kikapcsolni a brazil játékmestert. Neymar kapott is rendesen, sokat szabálytalankodtak vele szemben Milinkovics-Szavicsék.

 

A második félidő újabb kihagyott Raphinha-helyzettel indult, majd a változatosság kedvéért Neymart rúgták le a szerbek. Gudelj biztosra ment, ha nem rúgja föl a brazilt, az begyalogolt volna a tizenhatoson belülre.

Az 56. percben Neymart nem rúgták le, kapott egy labdát a tizenegyes pont környékén, de rosszul találta el a labdát.

 

Alex Sandro vagy harmincról bombázott némileg meglepően, de a lövése a jobb kapufán csattant.

 

A 62. percig kellett várni a gólra. A szerb kapus egy lövést hatástalanított, de a kiütött labda pont Richarlison elé pattant, ő pedig nem gondolkodott, berúgta.

 

Tíz perccel később a világbajnokság egyik legszebb jelenete jött: Vinícius Júnior középre ívelt egy labdát, Richarlison kapásból felpörgette magának, és félfordulatos ollózó mozdulattal a szerb kapu jobb alsó sarkába lőtt. Gyönyörű gól volt, mestermunka.

A mérkőzés utolsó 20 percében a szerbek már nem tudtak érdemben támadni, sőt, labdát birtokolni sem, minden erejüket a védekezés kötötte le, így maradt a 2–0.

 

A G csoport másik mérkőzésén:

A G csoport állása:

 

  1. Brazília 3 pont
  2. Svájc 3 pont
  3. Kamerun 0 pont
  4. Szerbia 0 pont