Rezsire kérnek pénzt a kormánytól a szociális otthonok

Szociális feladatokat ellátó alapítványi, vagy nonprofit szervezetek írták alá azt a levelet, amelyet a szociális ügyekkel foglalkozó államtitkárnak küldött el a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete.
Szlavkovits Rita

2023. március 18. 09:06

Rezsire kérnek pénzt a kormánytól a szociális otthonok

Többszörösére nőtt a rezsije közel hatszázötven idősotthont, fogyatékkal élőket gondozó intézményeket, vagy más szociális feladatot ellátó alapítványi, és nonprofit szervezetnek, miután lejártak a korábbi energiaszerződéseik. 

 

Ezek az intézmények kimaradtak minden típusú rezsikompenzációból, amit akár az állami, akár az önkormányzati intézményeknek biztosított a kormány, ezért kérnek most segítséget. 

 

A levelet, amelyről a Népszava írt, a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete küldte el Fülöp Attila, gondoskodásért felelős államtitkárnak. 

 

Igazságosabb támogatást szeretnének a szervezetek, miután számukra nem írtak ki pályázatokat, ha valamely szervezet számára mégis elérhető lehetett volna egy pályázati forrás, azok egy pillanat alatt kimerültek. A rezsi befagyasztására jogosultak még az alapítványi egyetemek is, de ebből is kimaradtak a nem állami, nem egyházi és nem önkormányzati szociális ellátók. Az önkormányzatok is szűkös forrásokkal rendelkeznek, elsősorban ők is a saját fenntartású intézményeket igyekeznek életben tartani. Az egyházak is kapnak pluszforrásokat, de az államtitkártól segítséget kérők semmilyen pluszforráshoz nem férnek hozzá. A súlyosbodó helyzet harmincezer ellátottat érint, a kétszáz szervezet ugyanis összesen hatszáz negyvennyolc intézményt működtet.

 

A rezsiár robbanáson túl sújtja ezeket az intézményeket az élelmiszerárak durva elszállása, a tisztítószerek drágulása, ugyanakkor a kiadásokat nem lehet a térítési díjak végtelen emeléséből fedezni, az ellátottak és családjaik lehetőségei is végesek. 

 

Szegeden is működnek nonprofit szervezetek által működtetett idősotthonok, az egyikben például 2019-hez képest már legalább nyolcvan százalékkal nőttek a díjak. Egy olyan hely után, amelyre nem kap állami normatívát az intézmény, már havi 433 ezer forintot kell fizetni, a támogatott hely 247 ezer forint, és ha valaki a belépési díjat fizetett, akkor az előbbieknél kedvezőbb árat, 179 ezer forint kell téríteni az ellátásért. Ezt azért már tényleg nehéz überelni. A szeged.hu a közelmúltban a profitorientált magáncég működtette Gesztenyeligetről írt, ahol szintén rezsiproblémák vannak, a bentlakó idősek ellátási díját emelték volna a duplájára. 

 

Miután az előző igazgató, Majláthné Lippai Éva lemondott, és az ügyvezetői posztra a működtető cégnél Bartha László került, megegyeztek abban, hogy nem kell a megemelt számlákat kifizetniük a nyugdíjas bérlőknek. A megoldásról még nem ismertek a részletek, de egyelőre várnak az információkra az idősek.

 

A Szociális Munkások Országos Szövetségének kérése az alapítványi, és a nonprofit szervezetek működtette intézményekre terjed ki, a szegedi Gesztenyeligetet működtető magáncég, a Pax et Vita Kft pedig profitorientált vállalkozás. 

 

Ugyanakkor nem mindenütt fogalmaz a levél konkrétan, legalábbis egy helyen azt írják, hogy kétszáz nonprofit nem állami, és egyéb nem állami fenntartású intézmény van, ez utóbbi csoportba akár a szegedi gesztenyeliget Lakópark is beletartozhat. A levelet megküldő SZMOSZ elnökségi tagja volt korábban a szegedi Gesztenyeligetet a közelmúltig igazgató Majláthné is.

Vélemények

mutasd mind