Rezsiországjárás: Szegeden tíz fideszes hazugságra hívta fel a figyelmet a Momentum

Ilyés Márton szakpolitikus, közgazdász és Kerpel-Fronius Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese volt Mihálik Edvin Zöld város programért felelős tanácsnok vendége a Momentum frissen indult tájékoztató országjárásán. A kormánypárti hazugságok mellett három plusz egy megoldási javaslatukról is beszéltek az érdeklődőknek.
Garai Szakács László

2022. szeptember 04. 11:15

Rezsiországjárás: Szegeden tíz
fideszes hazugságra hívta fel a figyelmet a Momentum

Lassan érkeznek az első őszi gáz- és villanyszámlák, amik, nem túlzás, egy korszakhatárt jelentenek: beköszönt a rezsiválság időszaka. Egy pillanat alatt felfogja mindenki, valójában mennyit kell fizetni ezekért a szolgáltatásokért, és azt is, milyen burokban éltünk az elmúlt több, mint nyolc év alatt a fideszes rezsicsökkentés időszakában és azt is, az a rezsicsökkentés milyen rezsicsökkentés volt valójában.

 

A vendéglátó Mihálik Edvin köszöntője után Budapest főpolgármester-helyettese arról beszélt rendkívül nehéz időszak előtt állunk, és erről az előttünk álló nehéz időszakról a Fidesz-kormány is tehet. – Ha az áramárat 94 százalékkal, a gázárat több min 600 százalékkal megemeli a kormány egyik pillanatról a másikra, azt nem lehet nem megérezni – mondta Kerpel-Fronius Gábor. A hirtelen megemelkedő árakat képtelenség megfizetni, az állam hatalmas terheket rakott mindenkire. Ráadásul a választási kampányt végighazudták, már akkor is tudták, tudniuk kellett, hogy ez vár az országra, mégis szórták két kézzel a pénzt az államkasszából, amit mostanra az inflációval, az áfával, a folyamatos drágulással már visszavettek a magyaroktól. De ez a kamatos kamattal visszavett pénz is kevés, köszönhetően annak is, hogy Brüsszel visszatartja az uniós támogatásokat, mert nem akarják, hogy az legyen a pénzekkel ami a korábbi forrásokkal, azaz ne akarják, hogy Fidesz- sőt Orbán-közeli vállalkozásoknál, vállalkozóknál landoljanak az eurómilliók.

 

Kerpel-Fronius Gábor (fotók: Csomor Dániel)

 

A rezsicsökkentés korszakában a Fidesz bőven tehetett volna azért, hogy sokkal jobb helyzetben legyen az ország most, csakhogy egyáltalán nem törődtek azzal, hogy a zöldenergiát minél nagyobb hányadban kezdjük el használni, sőt a szélerőművek telepítését egyenesen leállították. Lett volna lehetőség arra, hogy különböző energetikai korszerűsítési pályázatokat írjanak ki a lakosságnak, hogy jobb hő- és hangszigetelésű nyílászáróik legyenek, hogy az energetikai szempontból korszerűtlen lakásokat, házakat felújítsák.

 

A Momentumnak a mostani helyzetre három plusz egy megoldási javaslata is van, bár ismerve a Fidesz–KDNP hozzáállását az ellenzéki javaslatokhoz, nehezen képzelhető el, hogy ezek valóban megvalósuljanak:

 1. legyen áfacsökkentés a fűtési szezonban: azoknál a túlfogyasztóknál, akik rászorulók, csökkentse öt százalékra az áfát a kormány. Így közel húsz százalékkal csökkenne az energia ára.
 2. Csökkenjen a rendszerhasználati díj: három és félszeresére nőttek a forgalomarányos díjak, kétszeresére a forgalmi díj. Ezek azok a díjak, amiket azért kell fizetnünk, hogy legyen egyáltalán áramunk, gázunk. Ezeknek a díjaknak az emelkedése azért is minimum bosszantó, mert az összes energiaszolgáltató cég kormányközeli strómanok kezében van. Azaz fideszes vállalkozók nyerészkednek a megnövekedett rezsiszámlákon.
 3. A párt egy úgynevezett rezsikuponnal egyszeri, személyenként 50 ezer forintos támogatást adna az energetikailag elavult házak lakóinak.
 4. A plusz egy javaslatot Családi energiahatékonysági kedvezménynek nevezte el a Momentum. Ennek lényege, hogy aki vállalja, hogy a jövőben energetikai korszerűsítést hajt végre, előre kapjon állami támogatást a most megemelkedő rezsiösszegek kifizetésére.

 

 

Kerpel-Fronius Gábor után a Momentum szakpolitikusa, Ilyés Márton a Fidesz tíz hazugságáról beszélt, amit a rezsicsökkentéssel kapcsolatosan mondott azóta, amióta bevezették azt.

 • Az első hazugság maga a rezsicsökkentés volt, ugyanis éveken át olcsóbb volt az energia, mint ahogyan mi vásároltuk. Azaz a rezsicsökkentett gáz és villany valójában drágább volt, mintha piaci árat fizettünk volna érte. A Momentum számításai szerint ez 50–70 milliárd forintos bevételt jelentett az MVM-nek évente.
 • A második hazugság, hogy a háború és a szankciók miatt van áremelkedés. Ilyés Márton itt arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz szállító valójában visszaél az erejével, a Gazprom nem klasszikus piaci szereplő, hanem az orosz politika egyik eszköze. Az uniós szankciók most sem a gázszállítást korlátozzák, a gázt az oroszok tartják vissza. Közben hamar kiderült Európa kiszolgáltatottsága, ez elhozza a zöld átállás felgyorsulását.
 • A harmadik hazugság a Momentum szerint, hogy Magyarország ki van szolgáltatva Oroszországnak. Ilyés Márton ennek kapcsán arról beszélt, politikai függésünk van Oroszországtól: a kormány tízéves szerződést kötött a Gazprommal.

 

Ilyés Márton

 

 • A negyedik hazugság maga az olcsó orosz gáz. Titkosak a szerződések, de mégis tudható a külkereskedelmi statisztikából kiderül, hogy világpiaci árat fizetünk az „Olcsó” orosz gázért, azaz semmivel sem vagyunk jobb helyzetben mint Európa többi orosz gázt vásárló országa.
 • Felkészültünk az energiakrízisre – ez az ötödik fideszes hazugság. A kormány és az MVM nem kezdte el feltölteni a gáztározókat tavasszal, mert még akkor is a gyors orosz győzelemben hittek és átmenetinek gondolták az ársokkot. A tározók lassan telítettek lesznek, de a bennük lévő gázért többet kellett fizetnünk, mintha korábban kezdtük volna a töltekezést. Közben Magyarországon úgy fogyasztunk, mintha nem lenne holnap. A kormány az iskolák fűtésén akar spórolni és a tűzifa piaca sincs rendben, ezt jól jelzi az elkapkodott tűzifarendelet.
 • Hatodszor: a rezsicsökkentés csökkentése csak a túlfogyasztókat érinti, mondja a Fidesz, de ez is hazugság. A torzító rendszer miatt a leggazdagabbakat alig érinti az emelés. És közben nem árt azt is tudni, Európában csak Magyarországon és Bulgáriában nincs rászorulókat támogató kormányzati program.
 • Hetedik fideszes hazugságnak a Momentum az elmaradt beruházásokat tartja. Ép ésszel bármennyire is felfoghatatlan, de minden második új építésű lakás csak átlagos energiahatékonyságú, vagy az alatti. Egyáltalán nem törődtek azzal a rezsicsökkentés évei alatt, hogy ez másképp legyen. Sőt, a választási kampányra a Fidesz eljutott odáig, hogy cikinek állították be a spórolást. Az áramhálózat fejlesztése elmaradt, erről a kistelepüléseken lakók különösen sokat tudnának mesélni, amikor ha csak másodpercekre is, de áramszünet lesz, ami pont elég arra, hogy megálljon a mosás, lekapcsoljon a számítógép, a televízió, a villanytűzhely. Ezek sokkal komolyabb gondok annál, hogy egy kézlegyintéssel elintézzük, ugyanis számos eszköz van, ami tönkre is mehet az ilyesfajta áramhálózati bizonytalanságtól. Itt jegyzi meg azt is a Momentum, hogy a leállított szélerőmű-bővítés is egyértelműen elhibázott döntés volt. Adataik szerint a meglévő szélkerekek kihasználtsága magasabb az európai átlagnál.
 • Nyolcadik hazugság a rendben lévő vállalkozói szerződések. Mert valójában egyáltalán nincsenek rendben. A gázpiacon októbertől októberig kötik a szerződéseket – a gázévet így számolják. Általában már augusztusra megkötik a szerződések nyolcvan százalékát, azonban most még húsz százaléknak sincs új energiaszerződése! Miközben a piaci gázár és az áramár is megállíthatatlanul drágul. És ehhez társul még a magyar infláció, nem csoda, hogy sokan inkább bezárják a boltot. Az is egyértelmű, hogy a csökkenő fogyasztást itthon az infláció és a gazdasági visszaesés okozza.
 • A távfűtéssel kapcsolatosan is hazudik a Fidesz – nagyon nagy bajba kerülhetnek ezek a cégek az egész országban. A távhőcégek is piaci áron veszik az energiát, de jelenleg a régi, rögzített áron nyújtják a szolgáltatásukat. Viszont ilyen árak mellett egyetlen fűtési szezont sem biztos, hogy túl tudnak élni! Két dolog között lehet választani: távhő-áremelés, vagy csőd és megszűnő szolgáltatók. Itt Ilyés Márton azt is megjegyezte, hogy soknak tűnik Magyarország több mint 34 milliárdos devizatartaléka, de ez a tartalék nagyon gyorsan apad. Olyannyira, hogy a The Wall Street Journal felvette a sebezhető országok közé hazánkat. Miközben arra költünk, hogy megvegyük a Vodafone Magyarországot...
 • Tizedszer: a forintárfolyam alakulása. Egyáltalán nem jó, hogy ennyire gyenge a forint. A hazai terhek növekedésének nagy része a forintárfolyam romlásából adódik. A külkereskedelmi termékforgalmunk egyenlege több mint egy éve folyamatosan negatív, éppen az árfolyam miatt. Korábban is volt, hogy egy-egy hónapra negatívba csapott át, de 2021 júliusa óta folyamatosan az, nem csoda hát a devizatartalék csökkenése.