Rezidensszövetség: Nagy lépés az ügyeleti díjakra adott plusz 29 milliárd forint, de fontos, hogy megfelelően legyen elosztva

A szervezet üdvözli, hogy a kormány külön forrást biztosít az orvosi ügyelet, a készenlét, az önként vállalt túlmunka, illetve a sürgősségi osztályok szakdolgozóinak a sürgősségi betegellátási műszakpótlék kifizetéséhez, ám a pénz önmagában kevés.
Garai Szakács László

2021. december 29. 13:37

Rezidensszövetség: Nagy lépés az
ügyeleti díjakra adott plusz 29 milliárd forint, de fontos, hogy
megfelelően legyen elosztva

A Magyar Rezidens Szövetség közleményét szó szerint közöljük.

 

„2021. december 28-án este megjelent a Magyar Közlönyben a 1999/2021. (XII. 28.) Korm. határozat és a 820/2021. (XII. 28.) Korm. rendelet, amely az egészségügyi dolgozókat az alapbéren felül megillető díjak rendezését célozza.

 

A Magyar Rezidens Szövetség üdvözli, hogy a Kormány külön támogatást biztosít a kórházaknak az orvosi ügyelet, a készenlét, az önként vállalt túlmunka kifizetéséhez, és a sürgősségi osztályok szakdolgozói részére a sürgősségi betegellátási műszakpótlékot.

A 2022. év költségvetésében ezek megemelésére elkülönített 29,4 milliárd forint elosztása során biztosítani kell, hogy a legnagyobb arányú ügyeletidíj-emelésben az ügyeleti munkából legnagyobb terhet viselő orvosok, köztük a rezidens orvosok részesüljenek.

 

Bízunk benne, hogy így 2022-ben már nem fog előfordulni olyan, mint idén szenteste napján, amikor is voltak orvosok, akik 1525 forint/óra nettó bérért kényszerültek az ünnepet családjuktól, szeretteiktől távol tölteni.

 

Bízunk abban is, hogy mind az orvosi, mind a szakdolgozói bérek a jövőben olyan mértéket érhetnek el, ami elismeri az egészségügyi dolgozók társadalom érdekében tett erőfeszítései és a gazdaság működéséhez, növekedéséhez való hozzájárulásuk mellett egyéni áldozatvállalásukat is.”