Részben újra kinyitott a korábban bezárt egyetemi könyvtár

Sokaknak, de nem mindenkinek jelent könnyebbséget, hogy a kormányrendelet értelmében november 11-én bezárt egyetemi könyvtárat újra megnyitották. Csak kölcsönözni lehet, ezt sem mindenkinek, nem mindenkor és csak egyetlen módon.

2020. november 20. 10:46

Részben újra kinyitott a korábban bezárt egyetemi könyvtár

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium külön engedélyével korlátozottan elérhetővé teszi a Klebelsberg Könyvtár egyes szolgáltatásait az SZTE oktatói, dolgozói, doktoranduszai és végzős hallgatói számára. Egyelőre kizárólag nekik, és senki másnak.

Az általános gyakorlathoz képest jelentősen korlátozottak a kölcsönzés feltételei. Az SZTE oktatói, dolgozói, doktoranduszai és végzős hallgatói a kölcsönözni kívánt könyveket az online katalógus segítségével kérhetik meg.

Ez egyben azt jelenti, hogy sem telefonon, sem személyesen nincs mód a kölcsönzés indítására.

Ez utóbbihoz csatolt technikai jellegű kérése a könyvtárnak, hogy az olvasó jelölje meg a kölcsönözni kívánt könyv kiadásának évét. A kérések teljesítése a leadásától számított 3 órán belül várható, de a katalógus minden esetben tájékoztat a pontos időpontról, amikortól a kért könyvek átvehetők.

A kölcsönzésre kért könyvek átvétele csak személyesen lehetséges a könyvtár kölcsönző pultjánál, hétköznapokon 8-16 óra között. Vagyis az olvasók nem a megszokottak szerint látogathatják a gyűjteményt, mert az intézmény a járványügyi veszélyhelyzet miatt rövidített nyitva tartással dolgozik.

Fontos tudnivaló, hogy a könyvtárba a TIK főbejáratán keresztül lehet belépni, ám az épület nem látogatható, kizárólag arra van lehetőség, hogy a kölcsönzőpultokat felkeressék az olvasók.

Nyomatékkal kéri a könyvtár, hogy a zökkenőmentes kölcsönzés érdekében az olvasójegyüket az arra jogosultak vigyék magukkal.

A novemberben lejáró példányok kölcsönzési idejét egységesen 2021. február 1-éig meghosszabbítják. A korábbi késedelmi díjak megmaradnak, de a bezárás alatt nem növekednek. A kikölcsönzött példányokat az SZTE oktatói, dolgozói, doktoranduszai és végzős hallgatói személyesen is visszahozhatják.

A járványhelyzet bizonytalansága miatt könyvtár arra hívja fel a figyelmet, hogy a fentiek egy új kormányrendeletek függvényében bármikor megváltozhatnak.

B.P.

Tovább olvasom