Reök-palota: neves képzőművészeti tárlatokat is megelőztek Moldovan hús-vér óriásai

Egy szakmai portál, a kulter.hu a tavalyi év tíz legjobb kiállítása közé választotta be a Reök-palota Virgilius Moldovan tárlatát. A szegedi kiállítás olyan neves tárlatokat előzött meg, mint a Magyar Nemzeti Galéria Frida Kahlo kiállítása vagy a debreceni MODEM tárlata.

2019. január 20. 09:45

Tavaly július 12. és augusztus 31. között mutatták be a Reök-palotában Virgilius Moldovan román származású kortárs szobrászművész különleges alkotásait.

A Bécsben élő, de művészeti tanulmányait még a hetvenes években Kolozsváron végző Virgilius Moldovan teljesen radikális felfogással, a szépségkánonokat felülírva ábrázolja az emberi testet.

– A művész szobrai köztéri méretűek, akár kétszeres életnagyságúak, anyaguk a hagyományokkal ellentétben azonban nem kő vagy bronz, hanem hússzerű színezett szilikon. A portrékat akár hiperrealistaként is lehetne jellemezni, hatalmas méretük mégis szürreálissá teszi azokat – fogalmazott a tárlat megnyitása előtt Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora.

A szakember szerint a Reök-palota aulájában és második emeletén bemutatott több mint húsz szobor művészettörténeti példatár is volt egyben, hiszen több alkotás előképe valamely klasszikus mű, kompozíciójukban, témájukban ezeket idézik meg.

Az egyik Szegeden is bemutatott legnagyobb méretű szobor Pablo Picasso meztelen portréja volt, amely a képzőművészt a vértanúhalált halt Szent Sebestyén reneszánsz ábrázolásaihoz hasonlóan hátrakötött kézzel jelenítette meg.

„A Looking for identityt a gondos válogatáson túl az tette izgalmassá, hogy a többnyire meztelen testeket sokszoros nagyításban reprezentáló művek kontrasztba kerültek a szecessziós épülettér adta sajátságokkal… Az alakok közt az európai kultúra ikonjai is megjelentek – Pablo Picasso meztelen óriásként pózolt, Friedrich Nietzsche feje pedig madártesttel tűnt fel –, ugyanakkor többségbe kerültek az esetlenségükben, kiszolgáltatottságukban, máskor ellenkezőleg, brutalitásukban, fizikai fölényükben ábrázolt testek.”írja a portál főszerkesztője, Áfra János a tavalyi hazai kiállításokat elemző cikkében, amelyben a szegedi tárlatot a hatodik helyre sorolta.

A kulturális portál toplistájának dobogás helyén a Magyar Nemzeti Galéria Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítása, a Szentendrei Képtár Mohau Modisakeng-tárlata, valamint a Szépművészeti Múzeum Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas című kiállítása szerepel.

Top10 képzőművészeti kiállítás (2018)

  • Magyar Nemzeti Galéria (Budapest): Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete
  • Szentendrei Képtár: Mohau Modisakeng – Átkelő
  • Szépművészeti Múzeum (Budapest): Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas
  • Ludwig Múzeum (Budapest): Permanens forradalom – Mai ukrán képzőművészet
  • b24 Galéria (Debrecen): Magyar Ádám – Stainless
  • Reök-palota (Szeged) Vergilius Moldovan – Looking for identity
  • Új Budapest Galéria (Budapest): Kétfejű gyufa – Válogatás négy kortárs román magángyűjteményből
  • MODEM (Debrecen): Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák
  • Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (Budapest): Pillantás a mába – Hemző-díj 2014-2018
  • Magyar Nemzeti Galéria (Budapest): Frida Kahlo – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból

 

Nyitóképünkre kattintva ismét megnézheti Szabó Luca fotóit, amelyek a nyári tárlaton készültek.