Reök-palota: a századeleji szegedi hölgyek mennek, a biennálé jön

Bäck Manci, Kárász Judit, Kukovetz Nana, Vass Vera, Fischhof Ágota. Öt hölgy, akik a századelői Szegeden éltek és alkottak. Őket mutatja be még vasárnap estig a Reök-palota tárlata.
Rafai Gábor

2022. június 09. 13:57

Reök-palota: a századeleji szegedi hölgyek mennek, a biennálé jön

A századeleji szegedi hölgyek által és róluk készült alkotások mellett egy izgalmas kisfilm is felidézi művészetüket, személyiségüket. A Sorsok és utak – „Mint zöldellő fa holt kövek közül…” című kiállítás a Táblaképfestészeti Biennálé alkotásainak adja át a helyét. 

 

A hazai kortárs táblaképfestészet legújabb alkotásait bemutató tárlat június 24-én, pénteken nyílik.

 

Az idei lesz a 19. Táblaképfestészeti Biennálé a Reök-palotában, a szegedi fesztiválnyár kulturális életének egyik legjelentősebb eseményét. A két évente jelentkező kiállítás a hazai táblaképfestészetről igyekszik átfogó és hiteles képet nyújtani, szabadbeadásos rendszerben, szakmai zsűri által kiválasztott művek bemutatásával.

 

Az ország egyik legrangosabb képzőművészeti seregszemléjére idén is online formában adhatták be jelentkezésüket a kiállítani kívánó művészek, maga a tárlat azonban a pandémiás időszak virtuális megoldásai után idén visszatér a Reök-palota kiállító tereibe.  

 

A tárlatra hatszáz jelentkező nyújtott be alkotást, a szakmai zsűrinek most sem volt könnyű dolga a tárlat anyagának összeállításakor. A zsűritagok – Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora, Aknay János Kossuth-díjas festőművész, a Nemzet Művésze és Sárkány Győző grafikus, Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész – döntése alapján végül százöt alkotás kerülhet a fel a kiállítóház falaira.

 

A pályázó művészek beválogatott alkotásain felül minden eddiginél több neves művész is meghívást kapott a június harmadik szombatján nyíló kiállításra: többek között elhozza legfrissebb alkotásait Váli Dezső, Vojnich Erzsébet, Ázbej Kristóf, Serényi H. Zsigmond, Verebics Katalin és a legutóbbi biennálé fődíjasa, Czene Márta is.

 

Szegedi alkotók munkát is láthatja majd a közönség a tárlaton: a zsűri többek között Darázs József, Henn László András, Sejben Lajos és Sinkó János egy-egy képét válogatta be a kiállításra. 

Címlapon

mutasd mind