Rengeteg pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből

Az év elején több száz tanárt, tanítót és óvodapedagógust keresnek az intézmények. A legtöbb betöltetlen álláshely Budapesten, Pest, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van. Főleg informatikusokat, reál és magyar szakos pedagógusokat keresnek. A probléma nem új keletű, de minden bizonnyal fokozódni fog, hisz egyre több tanár megy nyugdíjba és nincs aki pótolja őket. a pálya sem erkölcsileg, sem anyagilag nem vonzó.
Vass Imre

2022. január 15. 14:22

Rengeteg pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből

Januárban, az országban hivatalosan 387 tanári és 182 tanítói állás volt üresen. Emellett a Közigálláson, ahol óvodapedagógusokat keresnek, 271 hirdetés volt. - írja a Pénzcentrum

 

Csongrád-Csanád megye nincs rossz helyzetben, itt 10 pedagógus hiányzik. A legrosszabb helyzet Pest megyében van, valamint a fővárosban. Ezeken a helyeken hiányzik a legtöbb szakembere. De Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is sok a betöltetlen álláshely.

 

Az iskolák úgy próbálják meg csökkenteni a tanárhiányt, hogy amennyiben a nyugdíjba menő kollégák helyett nem találnak valakit, akkor a meglévők között osztják el az órákat, amennyiben van másik olyan szakos az intézményben. Így nem lesz hiány, azonban a pedagógusok leterheltsége tovább nő és az sem jó a gyerekek szempontjából.

 

A legtöbb helyre informatika szakost keresnek, de hiány van matematika, magyar, angol, de fizika, kémia és testnevelés szakosból is. Van olyan iskola Magyarországon, ahol ezek szinte mindegyike hiányzik az intézményből.

 

A tanárhiány nem új jelenség hazánkban, azonban egyre aggasztóbb méreteket ölt. Igazán nem is látni a kiutat, hisz a nyugdíjba vonuló, vagy a pályát különféle okok miatt elhagyókat alig lehet pótolni, nincs, aki betöltse ezeket a helyeket. A felsőoktatásból kikerülő friss diplomások legnagyobb része nem a pályán helyezkedik el, hisz mind az erkölcsi, és ami még nagyobb probléma, az anyagi megbecsülés is rendkívül alacsony. Ezért inkább máshol próbálnak szerencsét.

 

A KSH legfrissebb statisztikái szerint az óvodától, az általános iskolán át a különböző középfokú oktatást biztosító intézményekig összesen 146 730 fő dolgozott a 2020/2021-es tanévben. Ennyi pedagógusra pedig összesen 1,449 millió gyerek jutott. A pedagógusok száma azonban csaknem háromezerrel volt kevesebb, mint egy éve. Ilyen alacsony az elmúlt húsz évben egyszer sem volt a főállású pedagógusok száma, mint jelenleg.

 

Pénzcentrum