Rengeteg katonát vesztettek az oroszok, most egy piacot ért bombatámadás, négy ellenséges helikoptert lőttek le az ukránok

Ez történt az orosz-ukrán háborúban október 12-én, szerdán.
Vass Imre

2022. október 12. 21:43

Rengeteg katonát vesztettek az oroszok, most egy piacot ért
bombatámadás, négy ellenséges helikoptert lőttek le az ukránok

Egy jelentés szerint 90 ezer orosz katona szerepel a „helyrehozhatatlan” veszteségek listáján

Az „iStories” orosz médiaprojekt jelentése szerint az ukrajnai háború kezdete óta több mint 90 ezer orosz katona szerepel a „helyrehozhatatlan” katonai veszteségek listáján – írja a The Guardian.

 

A „helyrehozhatatlan veszteségek” kategória magába foglalja azokat a katonákat, akik meghaltak, eltűntek, belehaltak a sebeikbe, vagy rokkantak lettek, és nem tudnak visszatérni a katonai szolgálatba.

 

Ez a szám közel áll az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság becsléseihez. Augusztusban Ben Wallace brit védelmi miniszter azt mondta, hogy az orosz hadsereg összes vesztesége – beleértve a haláleseteket, sérüléseket és dezertálásokat – meghaladta a 80 ezret.

 

Egy videón orosz katonák panaszkodnak arról, hogy kiképzés nélkül kerültek Ukrajnába

Egy videón arról panaszkodnak a mozgósított orosz katonák, hogy csak egyszer lőttek a fegyverükkel mielőtt Ukrajnába vezényelték volna őket. A Telegramon megjelent videón látható emberek orosz katonai egyenruhát viselnek, és arról beszélnek, hogy 11 napja hagyták csak el Moszkvát, és most már a luhanszki Szvatovóban állomásoznak.

 

Korábban is napvilágot láttak már olyan hírek, melyek szerint számottevő kiképzés nélkül küldik majd Ukrajnába a frissiben bevonultatott katonákat az oroszok, bár a védelmi minisztérium közlése szerint csak a megszállt területek biztosítására fogják használni őket, ám azt is hozzátették, hogy ezen területek védelmében tartalékként és erősítésként is szolgálni fognak. Azaz, ha az oroszok által megszállt ukrán területeket támadás érné, mint ahogyan az megtörtént például szeptemberben Izjumnál, majd utána nem sokkal a donyecki Limannál és akkor a hónapok óta zajló Herszon körüli harcokról még nem is beszéltünk, akkor ezeket a mozgósított, de képzetlen embereket fogják bevetni.

 

 

Zsúfolt piacot lőttek az oroszok Avdijivkában, hét ember meghalt

A donyecki kormányzó szerint az oroszok rakétavetőkkel lőtték a piacot.

 

Legalább hét ember meghalt és nyolc megsebesült szerdán, amikor Avdijivka egyik zsúfolt piacát orosz csapás érte – közölte Pavlo Kijrilenko, a kelet-ukrajnai Donyeck régió kormányzója.

„Az oroszok a központi piacra mértek csapást, ahol sok ember tartózkodott” – mondta Kijrilenko hozzátéve, hogy semmilyen katonai logika nem volt egy ilyen támadás mögött. A kormányzó szerint rakétavetőkkel lőttek az oroszok, illetve bombázták is a várost.

 

Az ukránok azt állítják, hogy 18 perc alatt szedtek le négy orosz helikoptert

18 perc alatt négy orosz helikoptert lőttek le Dél-Ukrajnában – állítja az ukrán légierő. A légvédelmi rakéták úgy tudni, hogy ma reggel 8.40 és 8.58 között találták el az orosz gépeket. A légierő közleményében tudatta, hogy további két helikoptert is találatok értek, így a lezuhant gépek száma valószínűleg növekedni fog.

 

A közlemény szerint az egyik orosz helikopter egy Ka-52-es lehetett, az oroszok által támogatott fegyveresek alól nemrég felszabadított területen zuhant le, míg a többi az ellenséges vonalak mögött csapódott be. Az orosz repülőgépek „a déli irányban lévő szárazföldi megszálló csapatoknak nyújtottak tűztámogatást”, amikor lelőtték őket.

 

Oroszbarát források részben megerősítették az állításokat a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

 

Amerikai védelmi miniszter: az orosz támadások csak megerősítik a szövetségesek elszántságát

Oroszország Ukrajnára mért rakétacsapásai Vlagyimir Putyin orosz elnök háborújának rosszindulatát és kegyetlenségét mutatják, de még inkább megerősítik a nemzetközi közösséget abban, hogy támogassa Ukrajna katonai erőfeszítéseit önmaga megvédésére - jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerdán Brüsszelben, a NATO-tagországok védelmi miniszteri találkozójának keretében szervezett Ukrajnai Védelmi Kapcsolattartó Csoport tanácskozását megnyitó beszédében.

 

Mint mondta, az ukrán városok elleni orosz támadások ártatlan civileket öltek és sebesítettek meg, végrehajtásukhoz katonai cél nem fűződött. Véleménye szerint Putyin választotta ezt az „imperialista” háborút, Ukrajna pedig úgy döntött, hogy megvédi magát, „amit eddig nagyszerűen meg is tett”.

 

Austin rendkívülinek nevezte, hogy az ukrán erők „képesek voltak megváltoztatni a háborús dinamikát”.

Folytatjuk Ukrajna védelmi képességeinek bővítését, a jelenlegi sürgető szükségletek kielégítése végett, és hosszú távon is” - jelentette ki Lloyd Austin.

 

 

Stoltenberg: Ukrajnának több légvédelmi rendszerre van szüksége

Ukrajnának sürgősen még több légvédelmi rendszerre van szüksége területének és lakosságának védelméhez - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben, a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve szerdán.

 

Jens Stoltenberg üdvözölte és rendkívül fontosnak nevezte, hogy egyes NATO-tagországok légvédelmi rendszereket biztosítanak Ukrajna számára, és azt mondta: az elmúlt napok légitámadásai bizonyítják, hogy a megtámadott országnak nemcsak több, hanem a legkülönbözőbb típusú légvédelmi eszközökre van szüksége.

 

Kijelentette: Moszkva nukleáris fenyegetése veszélyes és felelőtlen. Közölte továbbá, a NATO világossá tette, hogy ilyen fegyverek használatának komoly következményei lesznek Oroszországra nézve. A katonai szövetség határozott üzenetet küldött Moszkvának: a NATO megvédi szövetségeit minden fenyegetéssel szemben - húzta alá.

 

Ferenc pápa ismét békét sürgetett Ukrajnában és az egész világon

A rakétatámadások sújtotta ukrajnai városok lakóihoz intézte szerdán szavait Ferenc pápa, aki az erőszak leállítására és békés együttélésre szólított fel a Szent Péter téren tartott általános audiencián.

 

Ferenc pápa az általános meghallgatáson mondott beszéde legvégén kijelentette, hogy szívén viseli az ukrán nép sorsát, mindenekelőtt azokét, akiket a hétfői orosz bombázások érintettek.

 

„Magamban hordozom fájdalmukat” - mondta a katolikus egyházfő, aki Szűz Mária közbenjárását kérte az Úrhoz intézett ima meghallgatásában. Hangoztatta, hogy az Úr mindig meghallgatja az őt megszólító szegények hangját.

 

Ferenc pápa változást sürgetett azok szívében, akik „a háború szálait tartják kézben, annak érdekében, hogy leálljon az erőszak forgószele és újra lehessen építeni a békés együttélést igazságosságban”.