Rengeteg fegyver érkezett Ukrajnába

Amerika, Németország és Spanyolország is fegyvereket küld az ukránoknak.
Vass Imre

2022. április 28. 17:38

Rengeteg fegyver érkezett Ukrajnába

Jóváhagyta a Bundestag a nehézfegyverek szállítását Ukrajnába

Németországnak nehézfegyverzettel is támogatnia kell az Oroszország kezdeményezte háborúban védekező Ukrajnát – határozott a szövetségi parlament (Bundestag) csütörtökön pártpolitikai oldalakat átívelő egyetértésben.

 

A kormánypártok – szociáldemokraták (SPD), Zöldek, liberálisok (FDP) – és a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség frakciói által közösen javasolt határozat szerint „a Bundestag a leghatározottabban elítéli Oroszország Ukrajna elleni brutális támadó háborúját”, amellyel Oroszország „durván megsérti a nemzetközi és a humanitárius jogot, és tartósan szét akarja verni az európai békerendet”.

 

Elképesztő! Ekkora fegyverarzenállal támogatja a Pentagon Ukrajnát

Kiszivárgott a Pentagonból, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta az USA védelmi minisztériuma milyen hatalmas fegyverarzenált küldött Ukrajnának, hogy támogassa az orosz invázió visszaszorításában. Az összegzésből kiderül, a Biden-kormány eddig 4 milliárd dollárnyi „biztonsági támogatást” küldött a frontra.

 

Az összeg annak fényében tűnik kiemelkedőnek, hogy az Egyesült Államok az elmúlt évben összesen 650 millió dollár értékben küldött fegyvert, illetve 350 millió dollár kiegészítő segélyt Ukrajnának.

 

A Pentagon minden korábbinál részletesebb listájában a haditechnikai eszközök típusát és ezek számát részletezi. A felsorolás összesen 27 tételt tartalmaz és van közöttük olyan hadifelszerelés is, amelyről korábban nem volt tudomása a közvéleménynek vagy csupán az eddig közöltnél kisebb számban volt ismert.

 

 

Kikötött egy hajó Gdyniában, rajta 200 tonna fegyver Ukrajnának

A spanyol haditengerészet Ysabel nevű szállítóhajója a lengyelországi Gdyniában vetett horgonyt, rajta mintegy 200 tonna fegyver és más, katonai felszerelés, melyet az ukrán haderő vehet majd kézhez – írja az ukrán Ukrinform portál.

 

Pontosan egyelőre nem tudni, hogy milyen technikai eszközöket szállított a spanyol hajó Ukrajnának, mindössze annyit ír az Ukrinform, hogy fegyverek mellett 30 teherautó és 10 SUV is volt a fedélzeten.

 

A portál szerint ez a legnagyobb fegyverszállítmány, melyet Madrid az orosz-ukrán háború kezdete óta Ukrajnának küldött.

 

Podoljak: Ukrajna orosz katonai célpontokat fog támadni

Ukrajna bármilyen módon megvédi magát az orosz katonai agresszió ellen, beleértve az Oroszországi Föderáció raktárai és bázisai elleni csapásokat is - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a Moszkvával tárgyaló ukrán békeküldöttség tagja csütörtökön a Twitteren.

 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint a tisztségviselő értésre adta, hogy a világ elismeri Ukrajnának a jogát erre, és utalt Antony Blinken amerikai külügyminiszter ezzel kapcsolatban tett kijelentésére. „Ukrajnának magának kell eldöntenie, hogy csapást mér-e orosz katonai célpontokra - mondta Blinken. Oroszország megtámadta Ukrajnát és civileket gyilkol. Ukrajna bármilyen módon megvédi magát, beleértve az orosz bérgyilkosok raktárai és bázisai elleni csapásokat is. A világ elismeri a jogunkat erre” - fogalmazott Podoljak.

 

A NATO még évekig kész fegyverekkel támogatni Ukrajnát

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a katonai szövetség még évekig kész támogatni Ukrajnát az Oroszország elleni háborúban. Stoltenberg egy brüsszeli ifjúsági csúcstalálkozón így nyilatkozott: „hosszú távra kell felkészülnünk”.

 

Hozzátette, hogy úgy véli „teljes mértékig fennáll annak a lehetősége, hogy ez a háború elhúzódik és akár hónapokig, vagy évekig tart”.

 

 

Látván a nyugati szankciókat, komoly lépésre szánta el magát Kína

A komolyan botladozni kezdett a kínai gazdaság a lezárások és Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának következtében is. A kínai vezetés ezúttal is az infrastrukturális beruházásokkal próbál életet lehelni a gazdaságba, azonban látva az Oroszország elleni szankciókat különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy ezek segítsék az országot vészhelyzetben a saját lábán is megállni.

 

A nemzetbiztonság lesz az első és legfontosabb szempontja annak a hatalmas infrastruktúra fejlesztési tervnek, amellyel a kínai vezetés lökést szeretne adni az ország utóbbi időben botladozó gazdaságának - írja a South China Morning Post. A nem keményvonalasan, de azért érezhetően a központi vezetés által mutatott irányvonalat követő hongkongi lap szerint a projekt jórészt a gyorsan romló belföldi feltételekre és az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt megváltozott nemzetközi környezetre egyszerre kívánna választ adni.

 

Golyóálló mellényben, acélsisakban vetnek a termelők Ukrajnában

Az utóbbi hetekben Ukrajna több körzetében beindultak a tavaszi talajművelés és vetés munkái. Ezek azonban történelmileg ritka, talán soha nem látott körülmények között zajlanak, mivel a szántóvető emberek golyóálló mellényben és acélsisakban, munkagépre helyezett géppisztollyal kénytelenek dolgozni – írja a topagrar.pl hírportál.

 

A helyi termelők képviselői szerint ilyen küzdelmes vetési időszak a Szovjetunió összeomlása óta ukrán földön nem volt, mivel jelenleg a termelőknek – életüket védve és az ellenség minden pillanatban történő megjelenésére számítva – emberfeletti küzdelmet kell folytatniuk a legszükségesebb eszközök (üzemanyagok, gépek, vetőmagvak, műtrágyák) hiánya mellett.

 

Címlapon

mutasd mind