Rendőrségre kellett mennie a TASZ-nak a járványadatokért

Müller Cecíliáék az utolsó utáni pillatokig védték az adatokat a nyilvánosságtól.
Cservenák Zoltán

2022. június 28. 08:15

Rendőrségre kellett mennie a TASZ-nak a járványadatokért

Per és büntetőfeljelentés kellett ahhoz, hogy a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet hozzáférjen a tőlünk szerencsésebb fejlődésű országokban általában nyilvánosnak számító járványadatokhoz.

 

A 444.hu azt írja, a TASZ olyan adatokat kért, amik ugyan megvoltak a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, de azokat nem közölték. A NNK arra hivatkozott, hogy a kért adatok ömlesztve vannak náluk, és nagyon sok időbe telne rendszerezni azokat. Utóbbi érvelés azért is érdekes, mert alapvetően fontos járványadatokról van szó, amik elemzése segítette volna a védekezést.

 

A bíróság végül másodfokon is úgy döntött, hogy a Népegészségügynek igenis ki kell adnia a kért adatokat, mivel azok náluk vannak, nem kell új adatot „előállítani”

 

A TASZ végül a rendőrségre ment, mivel Müller Cecíliáék a bírósági döntés ellenére sem adták ki a kért adatokat. A rendőrségi eljárás miatt végül az NNK csak odaadta az adatokat, igaz a 2020-as számokat 2022 áprilisában küldték el. Májusban újabb adatcsomagot kapott a jogvédő szervezet, ezek a 2021-es számok voltak.

 

Az adatokból kiderül, hogy 2021. december 23-áig a 100 ezer főre vetített halálozási arány Nógrád megyében volt a legmagasabb, 567,8 fővel, és Pest megyében a legkisebb 321,6 fővel.

 

A Dél-Alföldön Csongrád-Csanád megyében 404,7 fő halt meg 100 ezer főre vetítve, Békésben 453,9 fő, Bács-Kiskunban 472,2 fő. Az is kiderül az adatokból, hogy 19 megyéből Csongrád-Csanád a 9. helyen állt 2021. december 23-áig ezt a mutatót figyelembe véve.