Rendkívüli ülést tart ma a országgyűlés, megélhetési nehézségekről – a Fidesz erre sem megy el

Az ellenzék a kata-törvény eltörlését és a rezsiemelés megszüntetését szeretné elérni, de az ülésen beszélni akarnak a súlyos élelmiszerválságról, a fenntartható rezsicsökkentésről, az épületek szigeteléséről, az egységesen 5000 forintos klímabérletről vagy az élelmiszerek és a gyerekneveléshez szükséges eszközök nulla százalékos áfájáról is.
Kékes Viktória

2022. augusztus 08. 07:33

Rendkívüli ülést tart ma a országgyűlés, megélhetési nehézségekről – a Fidesz erre sem megy el

Rendkívüli ülést kezdeményezett az ellenzék a mai napra, de a jelek szerint a Fideszt nem érdekli a megélhetési válság: Kocsis Máté frakcióvezető már jó előre megüzente: a kormánypártok nem vesznek részt az ülésen, ezért az nem lesz határozatképes. Emiatt sokan úgy érzik, felesleges lépés ez az ellenzéki pártok részéről, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő egyenesen pótcselekvésnek nevezte az ülés összehívását, sőt, szerinte egyenesen ártalmas, mivel „segít eljátszani a Fidesznek, hogy Magyarországon demokrácia van és mindenki kezdeményezhet mindent”.

 

Kunhalmi Ágnes azonban másképp látja a kérdést. A szocialista képviselő a Népszavának azt mondta, 

 

„Balgaság lenne, ha az ellenzék nem fogna meg minden eszközt arra, hogy bemutassa, mit tenne másképp. a rendkívüli ülésen a pártok alternatívát tudnak mutatni a bizonytalanoknak, valamint saját választóinak, s mindenkinek, aki nem ért egyet a kata-törvény megváltoztatásával, vagy a rezsiárak emelésével”.

 

Kunhalmival ért egyet Hajnal Miklós is. A momentumos politikus szerint, bár a Parlamenten túl is van élet, de „a politikai munka ezen szeletét sem lehet elbliccelni”, ráadásul a parlamenti munka építi a kormányzóképességükről alkotott képet, és ezzel megmutathatják szakmai felkészültségüket is.

 

A Népszava összesítése szerint 2010 óta összesen 15 alkalommal kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést az ellenzék, például a devizahitelesek megsegítéséról vagy a lakhatási válságról. A Fidesz egyetlen ilyen ülésen sem vett részt, így azok mindegyike határozatképtelen volt. 

Vélemények

mutasd mind