Kormányinfó: maradnak az ársapkák az év végéig, a kamatstop is hosszabbodik 2023. június 30-áig (frissítve)

Az üzemanyagok és az élelmiszerek hatósági árát december 31-éig kitolták. A kamatstopot jövő év közepéig hosszabbították meg.
Garai Szakács László

2022. szeptember 17. 14:28

Kormányinfó: maradnak az ársapkák az év végéig, a kamatstop is hosszabbodik 2023. június 30-áig (frissítve)

 

 

 

Orbán Viktor Facebook-oldalán közben megjelent, meddig maradnak most éppen érvényben az árstopok.

 

 

VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Kérdések, kiszámítható válaszokkal

– Túl vagyunk a koronavírus-járványon! – jelentette ki Gulyás Gergely a legjobb Pfizer-vakcinák és azok vásárlása kapcsán.

 

* * *

 

– A kormány egyetért azzal, hogy a terhességmegszakítás előtt a terhes nőnek meg kell hallgatnia a magzat szívhangját – mondta Gulyás Gergely a Telex kérdésére. „A szakmai kollégium állásfoglalását követjük, azzal egyetértünk.”

 

* * *

 

Tűzifakérdés: Nagy István agrárminiszter vasárnap mindent bevall. Lényeg: minden háztartásnak tíz köbméternyi fa vásárlására van lehetősége. A tűzifa hatósági áras lesz az erdőgazdaságoknál a lakosságnak.

 

* * *

 

Teljes nyugalommal várja az Európai Bizottság vasárnapi döntését a kormány. Gulyás viszont arra nem válaszolt, van-e vészforgatókönyve a kormánynak, ha nem kapja meg az uniós forrásokat Magyarország.

 

* * *

 

Orbán Viktor Kötcsén azt mondta: 2030-ra a visegrádi négyek nettó befizető tagállammá válnak, Orbán Viktor szerint ekkor el kell gondolkodni az EU-tagság értelmén, azon, hogy ilyen körülmények között mit ad nekünk a tagság, és ha nem tudunk pozitív választ találni, le kell vonni a következtetéseket. Gulyás Gergely szerint a kötcsei beszéd szivárogtatásáról azt mondta, az „úgy nem igaz”: Magyarországnak az uniós tagság előnyét nem az uniós források jelentik elsősorban, hanem a közös piac.

 

* * *

 

Folynak-e már tárgyalások a jövő évi minimálbérről?

Ha a munkaadók és a munkavállalók megegyezésre jutnak, akkor annak a kormány örül. Konkrét célszámot nem mondott a HVG-nek.

 

* * *

 

Hozhatnak ma olyan döntést a kormányülésen, aminek értelmében jelentősen nőhet hazánkban a barnakőszén kitermelése.

 

  * * *

 

Lesz-e nemzeti energiacsúcs? Mi lesz a kórházakkal? Lesz-e ársapkája az önkormányzati rezsinek?

Gulyás kitért az érdemi válasz elől az önkormányzatok kapcsán. Majd azt mondta, „olyan helyzet nem állhat elő, hogy kórházakat, rendelőintézeteket be kelljen zárni.”

 

  * * *

 

Az RTL arra emlékeztette Nagy Mártont, hogy szerinte régen ki kellett volna már vezetni az ársapkákat. Megkérdezték: most támogatta a hosszabbítást?

Nagy Márton: – Igen.

 

(fotók: MTI/Illyés Tibor)

 

Majd megpróbálta megmagyarázni, miért mondta ezt korábban és miért gondolja most másképp.

 

  * * *

 

Ha megjönnek az uniós pénzek, amiket most a kormány miatt nem kapunk meg, akkor lesz a pedagógusoknak fizetésemelés.

 

  * * *

 

Mi a kormány álláspontja az iskolák fűtéséről? Egyeztettek-e az önkormányzatokkal?

Gulyás Gergely: – Legalább húsz fok legyen általános iskolákban, a gimnáziumokban legyen tizennyolc fok. Az önkormányzatok kapcsán látják a fizetőképességük határát. Most a kormánynak az a fontos, hogy meghatározzák azt az első kört, ahol muszáj spórolni. Azt mondta Gulyás Gergely, találkoztak Szita Károlyékkal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, de hangsúlyozta azt is, mindenkinek spórolnia kell.

 

  * * *

 

Várható-e üzemanyaghiány árstop meghosszabbítása miatt? – kérdezte az ATV.

Gulyás Gergely: – Általánosságban mindenki tudott tankolni.

 

Tárgyalások az Európai Bizottsággal

Gulyás Gergely az Európai Bizottsággal folytatódó tárgyalásokról is beszélt. A következő hét éves operatív programjairól kell kötni egy partnerségi megállapodást, ezzel még nincsenek elkésve. A kondicionalitási eljárásokkal kapcsolatosan nyitott kérdések már nincsenek. Kölcsönös kompromisszumok és megállapodások születettek minden kérdésben Gulyás szerint. A szükséges törvényeket novemberig elfogadja majd a 133 bátor ember.

 

Október 1-jétől 2023 végéig tart a vállalkozások segítése

A kis- és közepes vállalkozásokat is meg kell védeni, ezt Nagy Márton ismertette.

 

Az energiaintenzív termelő kkv-kt segítő programot fogadott el a kormány, közölte Nagy Márton. Október 1-jétől 2023-ig tart a program. Októberre, novemberre és decemberre működési költségeket is támogat, ezekre pályázni kell. De indítanak egy beruházási, átállás programot is.

 

kkv-ktől azt kéri ezért cserébe a kormány, hogy a munkahelyeket őrizzék meg. A foglalkoztatottak száma ne csökkenjen jövőre sem kilencven százalék alá.

 

Meghirdettek egy gyármentő programot is. Erről még nem döntöttek, csak előkészítették azt, illetve indítanak egy új, munkahelyvédelmi akciótervet is.

 

Maradó ársapkák

Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra mellett Nagy Márton is részt vesz a Kormányinfón, ami maximum egy óra, merthogy még mindig üléseznek.

 

 

Gulyás az inflációról, a kamatemelkedésről a folyamatos drágulásokról beszél, azokat próbálja indokolni. A benzin és élelmiszerárstopot meghosszabbítják, de a december 31-én lejáró kamatstopot is meg fogják legalább fél évvel hosszabbítani.

 

Viszont arról Gulyás Gergely nem beszélt, hogy pontosan meddig hosszabbodnak meg az ársapkák.


 

Korábban írtuk:

„Az elhibázott brüsszeli szankciók fojtogatják Európa gazdaságát. Mindent megteszünk, hogy kezeljük az európai energiaválság következményeit” – ezzel vezette fel Orbán Viktor a mai kormányülést, amit egyből meg is infóznak.

 

Elvileg bejelenthetnek valamit az árstopokkal kapcsolatosan, hiszen szeptember 8-án Gulyás Gergely azt mondta, ezekről a kormány a következő két hétben dönt.

 

Címlapon

mutasd mind