Rendelő lesz az óvodából a Gáspár Zoltán utcában

Több mint 500 millió forintból felújítják és átalakítják a 2017-ben bezárt óvodaépületet. Solymos László alpolgármester elmondta, közel másfél milliárd forintot fordított az utóbbi években az önkormányzat a szegedi egészségügyi intézmények felújítására.

2019. február 05. 22:04

A Korondi utcai, a Budapesti körúti orvosi rendelők, majd a dorozsmai egészségház átadása után egy újabb egészségügyi ellátó centrumot alakítanak ki, ezúttal az Északi városrészben. A munkálatok január közepén indultak el az óvodaépületben. Az intézményt felmenő rendszerben zártak be, vagyis a Gáspár Zoltán utcában kezdő kicsik végig ide járhattak. Tóth Károly, a városrész önkormányzati képviselője szerint a fiatalok külföldi munkavállalása miatt kellett néhány intézményt bezárni a városban, de jó hír, hogy ez a megüresedett épület az új orvosi rendelőnek ad helyt.

A kivitelező HPQ Plusz Kft. tíz hónap alatt végzi el az átalakítást és a felújítást, így várhatóan 2020 elején már itt rendelhet az a hat házi- és gyerekorvos, akik beköltözhetnek az épületbe. Rajtuk kívül négy fogorvos és hat védőnő is itt rendezheti be a rendelőjét. Lényegében csak a tartófalak maradnak a helyükön, az épület belső szerkezetét teljesen át fogják alakítani. A nyílászárók, a villamoshálózat és a vizesblokkok felújításán kívül új parkolókat és közlekedési útvonalakat is kialakítanak.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Az épületegyüttes három részéből kettő épül át. A funkcióváltás után a rendelő növeli az egészségügyi alapellátó-rendszer eredményességét és hatékonyságát. Az egységekhez saját akadálymentes mosdók, váró, takarítószer-tároló, veszélyeshulladék-tároló tartozik, a védőnői szolgálathoz pedig külön babakocsi-tároló készül. Az előírásoknak megfelelően elkülönülnek a felnőtt házi-, gyermek- és fogorvosi rendelők, valamint a védőnői szolgálat helyiségei.

Solymos László alpolgármester hangsúlyozta, a szegedi egészségügyi és oktatási intézmények felújítása folyamatos, a rendelkezésre álló uniós forrásokat lehetőség szerint kiegészíti az önkormányzat, így összesen 1 milliárd 400 millió forintot költöttek erre a célra. A Gáspár Zoltán utcai épületre 300 millió forintos EU-s támogatást nyert az önkormányzat, amelyet 259 millióval megtoldott a város. Döntés született Gedói Óvoda épületének a felújításáról: ez a beruházás is elindulhat várhatóan 2020-ban.

Tóth Károly szerint nemcsak az Északi városrész lakóinak életminősége változik a mostani beruházással, hanem a közeli Tarjánban élőké is. A közelmúltban a paneles körzet közlekedése teljesen megújult, új buszmegállókat építettek, korszerű trolibuszokat állítottak szolgálatba. Rövidesen megkezdődik a helyi nyugdíjas klub épületének a rekonstrukciója, de a szomszédos Odú Fejlesztő Központnak sem kell már sokáig várnia az épülete felújítására.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!