Rémhírterjesztés miatt bevitték a rendőrök a Momentum egyik tagját Gyulán

A mozgássérült férfi egy zárt Facebook-csoportban osztotta meg Hadházy Ákos egyik bejegyzését, amihez egyetlen mondatot fűzött hozzá. A rendőrök néhány órán keresztül tartották bent, rabosították, majd elengedték. Egy nap alatt ez volt a második ilyen eset.

2020. május 14. 16:47

Rémhírterjesztés miatt bevitték a rendőrök a Momentum egyik tagját Gyulán

„A veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát” a rendőrség szerint az a gyulai férfi, akit szerda hajnalban rémhírterjesztés gyanúja miatt vittek be a rendőrök.

Csóka-Szűcs Jánost, a Momentum gyulai tagját, valamint a Márki-Zay Péter által létrehozott Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz kötődő Kossuth Körök helyi vezetőjét a rendőrségen rabosították, majd négy óra múlva kiengedték – írta meg elsőnként a Magyar Narancs.

Öt rendőr két autóval ment ki szerda reggel 6 órakor a féri házához, és közölték vele, hogy rémhírterjesztés bűncselekmény gyanúja miatt előállítják.

Azt is elmondták neki, hogy a rémhírterjesztést a gyanújuk szerint április 20-án egy, a „Gyulai cenzúramentes csevegő” nevű zárt Facebook-csoportban közzétett bejegyzésével követte el.

A Narancs azt írja, hogy a rendőrök házkutatást is tartottak a férfi házában, videón mindent rögzítettek, és lefoglalták a mobiltelefonját és a számítógépeit. 

A lap szerint a nyomozók által közölt április 20-i időpont azért érdekes, mert ezen a napon Gyulán is csatlakoztak néhányan a Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők, valamint a Momentum által szervezett fővárosi dudálós demonstrációhoz. A szervezők korábban azt közölték, hogy a demonstrációval a szerintük embertelen kórház-átszervezés és a járványügyi titkolózás ellen akarnak tiltakozni úgy, hogy „azt a budai várba felköltöző Orbán Viktor is meghallja”. Gyulán nyolc autó járta körbe háromszor a belvárost hangosan dudálva.

Csóka-Szűcs Jánossal az előállítás során azt közölték, hogy amiatt a Facebook-posztja miatt vitték be, amit erről a gyulai autós felvonulásról eredetileg Hadházy Ákos írt a saját közösségi oldalára, a férfi pedig egy mondat hozzáfűzésével megosztott Gyulai cenzúramentes csevegő nevű csoportban.

Csóka-Szűcsnek a Hadházy Ákos posztjához hozzáfűzött egy mondata a következő volt: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.” 

Ezzel veszélyeztette veszélyhelyzetben a védekezés hatékonyságát a rendőrség szerint a gyulai Kossuth Kör elnöke.

Csóka-Szűcs János négy órán keresztül volt a rendőrségen, a Narancs szerint azután engedték ki, hogy a kihallgatását végző nyomozó megkérdezte tőle, kivel szeretne beszélni, ő pedig a Momentum két Európa parlamenti képviselőjét, Cseh Katalint és Donáth Annát nevezte meg, és ragaszkodott ügyvédhez.

Az egyébként cukorbeteg férfi később a 444-nek beszélt az esetről: elmondta, hogy a rendőrök szerinte korrektül jártak el, megkérdezték, hogy kérjenek-e neki ebédet, és hogy szüksége van-e gyógyszerre. A kihallgatáson megkérdezték tőle, hogy tagja-e bármilyen pártnak vagy szervezetnek, de nem értette, hogy ennek mi köze az ügyhöz, és azt mondta a rendőröknek, hogy csak az ügyvédje jelenlétében válaszol a kérdéseikre. A Momentum két említett EP-képviselőjét egyébként szerinte a gyulai kapitányságról végül nem keresték meg.

A rendőrség nem vitte haza a mozgássérült Csóka-Szűcs Jánost, a feleségének nincs jogosítványa, „úgyhogy szép lassan, a kerítések mellett meg-meg állva hazasétáltam”

– mondta a 444-nek.

A férfi a lap szerint a kihallgatás alatt többször megkérdezte, hogy pontosan miért indult vele szemben eljárás, feljelentette-e őt valaki a Facebook-posztja miatt, de erre nem kapott választ a rendőröktől.

„Én rokkantnyugdíjas vagyok, nekem nincs veszteni valóm, de itt ha valaki egy olyan dolgot lájkol, ami nem tetszik, akkor megy neki a telefon, hogy ezt nem kéne”

– mondta Csóka-Szűcs János a 444-nek, aki azt is elmondta, hogy nem fog változtatni a viselkedésén a történtek miatt.

„Nem először történik velem ilyen. 1987-ben egy páran nem a párt hivatalos március 15-i rendezvényére mentünk, hanem a Petőfi-szoborhoz. Pont ugyanígy vittek el utána bennünket a rendőrök. Azóta eltelt több mint 30 év, de úgy tűnik nem változott semmi. A nagyapám miatt a Rákosi-rendőrség tartott házkutatást nálunk, nálunk a család ehhez hozzá van szokva”

– mondta a lapnak.

Csóka-Szűcs egyébént tavaly ellenzéki színekben indult az önkormányzati választáson, akkor elmondása szerint felkészítette a környezetét, hogy ennek következményei lehetnek.

A férfit hazaengedték, de a vele szemben indított eljárás nem ért véget: a 444 szerint telefonja és számítógépe a rendőrségnél maradt, és azt mondták neki, hogy majd az ügyvédjén keresztül fogják keresni.

Csóka-Szűcs szerint ő csak az igazat írta meg

A Békés Megyei Központi Kórház gyulai egységének legnagyobb részét április közepén minősítette járványkórházzá Kásler Miklós miniszter, és Magyar Narancs cikke szerint valóban közel 1200 ágyat szabadítottak fel az esetleges koronavírusos betegeknek. „Ám ahogy április 20-án, úgy ma is kong az ürességtől a gyulai járványkórház, így Csóka-Szűcs János nem érti, mit veszélyeztetett volna, amikor az igazat írta meg” – írja a Narancs.

Csóka-Szűcs a 444-nek azt is mondta, hogy

az előállítás során megmondta a rendőröknek, hogy szerinte politikai eljárásról van szó.

Márki-Zay szerint felháborító, ami történik

Hódmezővásárhely ellenzéki polgármestere szerint az Orbán-kormány a járvány elleni védekezést politikai céljaira használja ki, ez pedig felháborító. Szerinte április 20-án a demonstrálók, így a gyulaiak is, felelős állampolgárként a kormányzat ámokfutása ellen tiltakoztak.

„Orbán Viktor azt mondta, amikor a korlátlan felhatalmazást megkapta, hogy majd amikor visszaadja, akkor az ellenzéknek bocsánatot kell tőle kérnie. Éppen fordítva áll a helyzet, neki kell a magyar társadalomtól elnézést kérnie az embertelen egészségügyi átszervezésekért. A miniszterelnöknek tudnia kell, a korlátlan felhatalmazás korlátlan felelősséggel is jár”

mondta a Narancsnak Márki-Zay Péter az ügy kapcsán.

Alig 24 óra alatt ez volt a második eset

Kedden hajnalban egy nagyon hasonló eset történt: Szerencs melletti otthonából vittek el a rendőrök egy férfit egy Facebook-poszt miatt. 

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kedden arról tájékoztatott, hogy a szerencsi rendőrkapitányság rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást egy 64 éves férfi ellen. A police.hu-n azt közölték, hogy a gyanúsított az egyik legnagyobb közösségi oldalon (tehát a Facebookon) április 28-án tett közzé egy bejegyzést, amiben azt írta, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, aminek szerinte tömeges megbetegedés lehet a következménye.

Az ő esetében a kihallgatás után a rendőrség megszüntette az eljárást.

kmn

(A nyitóképen Csóka-Szűcs János látható Gyulán, egy tavalyi sajtótájékoztatón. A fotót a Gyulai Hírlaptól vettük kölcsön, az eredeti kép itt található.)

Vélemények

mutasd mind