Rémhír még a háromezer forintos sertéshús: akciókkal fogják a vásárlókat a szegedi hentesek

Egy év alatt átlagosan nyolcszáz forinttal emelkedett a sertés rövidkaraj ára. A napokban Raskó György agrárközgazdász újabb drasztikus, akár nyolcvan százalékos sertéshús áremelést is vizionált. Kimentünk a Mars téri piacra, hogy saját szemünkkel győződjünk meg arról, mennyibe is kerül ma egy kiló sertéshús. Nagyon meglepődtünk: egy kiló lapockát nagyjából annyiért lehet ma megvenni, mint egy kiló csirkecombot, ami nem régen még felébe került a sertéshúsnak. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell áremelkedésre számítani, de nyolcvan százalékra aligha.
Rafai Gábor

2023. január 11. 16:17

Rémhír még a háromezer forintos
sertéshús: akciókkal fogják a vásárlókat a szegedi hentesek

– Most csökkent száz forinttal a darabolt sertés beszerzési ára. Ma 1400–1500 forint körül mozog. Vicc a háromezer forintos sertéshús, amíg Spanyolországból engedik behozni a disznót, addig idehaza nyomottak maradnak az árak 

 

– mondta Bogdán Zsolt, aki hosszú évek óta visz hentesüzletet a Mars téri Irén csarnokban. Megnéztük az áraikat: dagadót, oldalast 1590-ért, csont nélküli karajt 2250-ért lapockát 1900 forintért kínáltak. 

 

– Teljes zavar van a húspiacon, ezért sok a rémhír, ha emelkedik is valamennyit az ár, akkor is elviszik a vevők, mert enni kell. Olyan ez, mint a benzin, akinek autója van, bármilyen drága is az üzemanyag, megtankolja.

 

Találtunk akciós sertéskarajt, ami olcsóbb most, mind tavaly áprilisban volt

Szétnéztünk a nagycsarnokban is: szinte minden húsüzletben komoly akciókkal csalogatják a vevőket. Csont nélküli karajt találtunk 2290 forint helyett 1799-ért, tarját 1800–1900-ért, lapockát szinte egységesen 1750-ért kínálják a hentesek, amit a húsipari szakemberek szerint legalább 2500 forintért kellene már adni, hogy haszon is legyen rajta, de mindenki attól tart, akkor nem lesz, aki megveszi.

 

A forgalom persze már így is visszaesett, a kisebb keresetű vásárlók, akik korábban egy kiló hús vettek, most kénytelenek beérni hetven-nyolcvan dekával, így valamivel máris kevesebb kerül hétvégén az asztalra.

 

Az is igaz, a sertéstenyésztőknek a többi ágazat képviselőihez hasonlóan drasztikusan emelkedtek az elmúlt hónapokban a költségeik. Ám az emelkedő ráfordításaikat az értékesítés során csak részben tudták érvényesíteni: ez számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy a korábbi 450 forintos kilónkénti élősertésár az utóbbi hónapokban 700–730 körülire változott, ami jelentős növekedésnek számít, és ezt eddig csak részben követte a fogyasztói árak emelése. 

 

A sertés rövidkaraj árának változása 

(2021. december–2022. november/forint)

 • December 1680
 • Január 1710
 • Február 1730
 • Március 1780
 • Április 2050
 • Május 2150
 • Június 2140
 • Július 2150
 • Augusztus 2260
 • Szeptember 2340
 • Október 2420
 • November 2480

 

A vevők csak a kolbász árát látják, a takarmányét nem

– Egy éve még négyezer forint volt egy mázsa takarmány, most 14 ezer, de az élősertés felvásárlási ára 430-ról csak 660 forintra emelkedett kilónként. A vevő csak azt látja, hogy egy év alatt négyezerről 4900-ra emelkedett a kolbász ára, de azt nem tudja, hogy minden egyes napon háromszázezer forintnyi takarmányt esznek meg a disznóink 

 

– mondta Rostás Zoltán, aki hosszú évek óta foglalkozik odahaza sertés tenyésztéssel és füstölt árú kereskedéssel a nagycsarnokban. Számoltunk, míg a takarmány ára háromszorosára nőtt, addig a kolbászé alig harminc százakkal ment fel.

 

– Nem lehet vég nélkül tovább hárítani a költségeinket, mert elmaradnának a vásárlók. Most mindenkinek nehéz, a termelőnek és kereskedőnek is kevesebb marad, a vásárlónak pedig így is többet kell fizetni.

 

Ha van rajta sapka az, ha nincs, az lehet a baj

A szakemberek egy része a probléma egyik jelentős okát az ársapka fenntartásában látja, míg a sertéscombot kénytelenek a hatóság által megszabott áron kínálni, akár veszteségek árán is, addig a hiányt igyekeznek valahol behozni, azaz a többi terméken szétterítik a különbözetet. Ez is drágítja például a karaj vagy tarja árát, és komolyan eltorzítja a piaci viszonyokat. 

 

Ezért a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség is azt kérte a kormánytól, hogy vezessék ki az árstopot, ami megtisztítja a piaci viszonyokat, de a legnehezebben élő családokat tovább sújthatja.

 

– A hasított félsertésért száz-százötven forinttal kell most többet fizetnem, mint korábban. Most 1450–1500 forintos áron tudom beszerezni kilóját, ebből kell kihoznom a karajt, a tarját, a lapockát, az összes húsrészt úgy, hogy a vevő is elvigye és mi is meg tudjunk élni. Jó ideje már, hogy próbájuk tompítani az áremeléseket, hogy ne menjenek el a vevők, de a végletekig ez sem megy. Mindenkinek meg kell élni, nekik is, de nekünk is életbe kellene maradni – mondta Héjja János, a Derekegyházi húsmintabolt hentese.

 

Harminc százalékos szakadék tátong az élősertés ára és hentesek árcédulái között

Ez a kényszerű logika vezetett oda, hogy miközben az élősertés ára lassan már több mint 50 százalékkal magasabb, mint 2022 elején volt, addig az ársapka által nem érintett egyes sertéshúsrészek – például a lapocka vagy a karaj – fogyasztói ára mindössze 20-30 százalékkal emelkedett. 

 

De ez nem tartható örökké. Mivel még távolról sem ment végbe az önköltségek növekedésének teljes beépítése az átadási- és a fogyasztói árakba és a takarmányárak is tovább emelkednek, így a vásárlóknak további drágulásra kell az idén is számítaniuk.

 

Hogy mennyire? Harminc, negyven, esetleg nyolcvan százalékra?

 

Erre ma senki sem tud választ adni. 

 

Ahogyan a vak kintornás mondta: majd meglátjuk!