Rekordköltségvetés: hatvanmilliárd forintból fejlődhet az idén Szeged

Rekord összegből, 91 milliárd forintból gazdálkodhat idén Szeged. Ennek kétharmadát költjük beruházásokra, így biztos vagyok abban, hogy egyetlen szegedinek sem lesz építkezéshiánya az idén – mondta Botka László ma délután a városháza dísztermében.

2019. február 07. 21:19

Botka László polgármester – a hagyományoknak megfelelően – az idén is először a legjelentősebb szegedi cégek képviselői előtt beszélt csütörtökön délután a városháza dísztermében az idei költségvetés tervezetéről, valamint az önkormányzat fejlesztési elképzelésekről.

A beszámolóból kiderült, a város rekordköltségvetésének kétharmadát, 60 milliárd forintot fordít az önkormányzat idén különféle fejlesztésekre, miközben tovább erősödik a szociális háló és folytatódik a bérlakásprogram is.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Szeged egyedülállóan sokat költ fejlesztésekre

Az önkormányzat 2019-es költségvetését 90,9 milliárd forintos főösszeggel nyújtják be a jövő pénteki közgyűlésnek, ezzel a város a legnagyobb költségvetésből gazdálkodó települések között foglal helyet. A legfontosabb számként a városvezető a kiadások szerkezetét emelte ki.

– Országosan is egyedülálló Szeged abban, hogy költségvetésének kétharmadát, 60 milliárd forintot fordíthat különféle fejlesztésekre, beruházásokra – mondta el Botka László.

A városi intézmények, közszolgáltatások és cégek működtetésére pedig a büdzsé egyharmadát, közel 31 milliárdot költhet el idén az önkormányzat.

Az elmúlt másfél évtizedben a fejlesztés aránya a költségvetés egyharmada és fele között mozgott. A mostani arány ezekhez mérten is kiemelkedőnek számít.

– A 2014-ben kezdődött hétéves uniós költségvetési ciklus első felében nemigen voltak pályázatok, ezért a rendelkezésünkre álló fejlesztési forrásoknak a jelentős részét az utolsó két-három évben kell felhasználni. Szerencsére az elmúlt években komoly összegeket tartalékoltunk a költségvetésben, így egyetlen beruházást sem kellett eddig lemondanunk, mert nem tudtuk volna vállalni a ránk eső önrészt – mondta el a polgármester.

A város gazdasága erős, Szeged a saját lábán áll

A városvezető beszélt arról is, hogy nemcsak a beruházásra szánt összegek feltorlódása miatt ilyen magas az idei költségvetés főösszege, hanem mert a szegedi gazdaság egyre jobban teljesít: tavaly a várakozásoknál is több, összesen 14,6 milliárd forint adóbevétel folyt be a város kasszájába úgy, hogy a szegedi lakosság – az országban szinte már egyedülálló módon – továbbra sem fizet helyi adót.

A 2019-es évre több mint 15 milliárd forintnyi saját adóbevételt terveztek a költségvetésbe, amiből 10 és fél milliárd a helyi iparűzési adó, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezt a helyi cégek túl fogják teljesíteni.

– Az ilyen nagyarányú és dinamikusan növekvő saját bevételek azt jelzik, hogy Szeged – a rosszakaratú híresztelésekkel ellentétben – nem a költségvetés köldökzsinórján lóg, hanem a saját lábán áll. Az önkormányzat működési kiadásainak felét ugyanis ma már a helyben befizetett adókból tudja fedezni.

A polgármester kitért arra is, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkenő állami támogatás mellett kellett működtetni és fejleszteni a várost. Míg 2011-ben több mint 15 milliárd forintos, addig az idén már alig több mint 6 milliárdos állami támogatásra számíthat a város.

A költségvetés bemutatása kapcsán Botka László egy örömteli adatot is elmondhatott a város meghatározó cégeinek vezetői előtt: az állami munkanélküliségi statisztikákból egyértelműen kiderül, Szeged a 2,21 százalékos mutatójával az egyik legjobb helyzetben lévő magyar nagyváros, miközben Debrecenben és Miskolcon száz emberből közel öt továbbra sem talál állást magának.

Az állam kivonult, a város tovább szövi a szociális hálót

Az állami elvonások legnagyobb vesztesei továbbra is a legszegényebbek, a legrászorultabbak.

– Egy város nemcsak kőből és téglából áll, hanem elsősorban emberekből. Ezért a városfejlesztés mellett a másik kiemelt célunk, hogy Szegedet megtartsuk egy szolidáris városnak, egy összetartó közösségnek. Büszke vagyok arra, hogy miközben a kormány leépítette a szociális ellátórendszert, Szegeden az országban egyedülállóan példamutató szociális ellátórendszert sikerült saját erőből kiépítenünk.

Míg 2016-ban 400 millió, addig az idén már 600 millió forint szerepel a költségvetés tervezetében szociális alap címén, hogy a szegediek ne veszítsék el az átmeneti vagy tartós segélyeket, a lakhatási, vagy a gyógyszer és az adósságrendezési támogatást.

Három éve pedig szociális bérlakásprogram is működik Szegeden. Ennek is lesz folytatása az idén. Míg az elmúlt években másfél milliárd forintért összesen 600 lakást sikerült felújítani és pályázat útján, a piaci lakbér töredékéért bérbe adni rászoruló szegedi családoknak, addig az idén saját erőből újabb 125 lakást kíván rendbe tenni és megpályáztatni a város.

Folytatódik az óvodák, a bölcsődék és a rendelők felújítása

  • Három év alatt 2,8 milliárd forintot költ az önkormányzat bölcsődék és óvodák felújítására. Tavaly összesen hat intézmény fiatalodott meg, az idén pedig újabb három óvoda és három bölcsőde rekonstrukcióját tervezik.
  • Iskolafelújításokra ugyancsak 2,8 milliárdot fordít az önkormányzat, az idén a tápéi és újszegedi Vörösmarty iskola fiatalodhat meg.
  • Folytatódik az orvosi rendelők korszerűsítése is. 2019-ben új rendelőt alakítanak ki a Gáspár Zoltán utcában, korszerű épületbe költözhetnek a tápéi védőnők és megfiatalodik a béketelepi orvosi rendelő.

Gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés a fókuszban

Néhány év alatt 2,8 milliárd forintot költ az önkormányzat közvetlenül a munkahelyteremtés támogatására. Eddig összesen 450 céget, 600 munkavállalót és 80 vállalkozót segítettek a munkahelyteremtésben vagy megőrzésben. Az ilyen jellegű fejlesztések az idén a lézerközpont körül kialakítandó ipari parkra és a mellette épülő új Pick gyár környékére koncertrálódnak.

Az önkormányzat elsősorban az infrastruktúra fejlesztésével tudja segíteni a gazdasági növekedést, ezért közel 3 és fél milliárdért építtetnek utat az ELI-hez, de a Kollégiumi út rekonstrukciójára is jut egymilliárd forint.

A szegedi gazdaság egyik húzóágazata lett a turizmus

Botka László beszélt arról is, hogy az elmúlt években nagyon fellendült a város turizmusa, ma már Szegeden több tízezren élnek az idegenforgalomból, városunk pedig bekerült az öt legjobban keresett turisztikai célpont közé.

Ennek megfelelően újabb jelentős idegenforgalmi fejlesztésekre is készül az önkormányzat. Az idén megújul a Móra-múzeum és a Belvárosi mozi is, amelyek jövőre már 21. századi attrakciókkal várják a vendégeket.

Jelentős összeg jut idén is a szegedi utak felújítására

Folytatódik a nagyszabású útfelújítási program: 2019-ben 3,4 milliárd forintból valamennyi városrészben terveznek útrekonstrukciót.

A polgármester kiemelte, többek között kerékpárutak fejlesztésére több mint egymilliárd forintot fordítanak, átépítik a Ladvánszky utcai csomópontot, és a Belvárosi híd hídfőjének rekonstrukciójára is jut 250 millió forint.

Botka László a büdzsé bemutatását azzal zárta, hogy 2021-ben indul az új uniós fejlesztési ciklus. Szeged az elmúlt években magasra tette a lécet, hiszen a legsikeresebb hazai nagyváros volt a források megszerzésében, ezt szeretnék a jövőben is folytatni:

– Akkor vagyok nyugodt, ha a városháza összes íróasztalfiókja tele van tervekkel! – zárta előadását a polgármester.

A város 91 milliárd forintos idei büdzséjét február 15-én tárgyalja meg a közgyűlés.

A Szeged Televízió összefoglalója a Szegedi Hírekben

* * *

Hamarosan részletes összefoglalóval jelentkezünk, addig is nézzék meg a diákat, amelyeket a polgármester vetített ki a Díszteremben!

* * *

Elkezdődött Botka László tájékoztatója, kövesse nálunk!

Korábban írtuk:

A polgármester előadását önök is követhetik:

  • a Szeged Televízió élőben közvetíti,
  • látható lesz a közvetítés a polgármester Facebook-oldalán,

  • valamint figyelhetik azt itt, a honlapunkon is, ebben az írásunkban.

Kezdés délután négykor, tartson velünk!