Rekordáron, a tőzsdei árnál is többért vettük a gázt az oroszoktól májusban

Így dől meg a kampányban hangoztatott „olcsó orosz gáz” mítosza. Orbánék már akkor tudhatták, a korább szinten fenntarthatatlan lesz a rezsicsökkentés.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 03. 11:27

Rekordáron, a tőzsdei árnál is többért vettük a gázt az oroszoktól májusban

Magyarország kapja a legolcsóbban a gázt Oroszországtól egész Európában – ez az állítás és az olcsó orosz gáz emlegetése volt a kormány egyik legfontosabb üzenete mindaddig, míg egyre inkább kiderült, az állítás már hónapok óta nem állja meg a helyét. A Népszava most kiszámolta a külkereskedelmi adatokból, hogy mennyiért vette valójában a gázt az Orbán-kormány az oroszoktól.

 

A lap arra jutott, hogy májusban rekordáron, a két hónapnál korábbi tőzsdei árnál 6 százalékkal drágábban az orosz gázt, ami teljesen ellentétes a kormány állításával.

 

Sőt, pontos adatuk is van, 1000 köbméterenként 1364 eurót fizettek Orbánék a gázért, ez a májusi középárfolyammal – 384,5 forintos euróval – számolva kicsivel több mint 524 forint köbméterenként.

 

Mivel az Orbán-kormány Oroszországgal kötött gázszerződését titkosították a sajtó kénytelen külkereskedelmi és céges adatokban kutakodni, ha meg akarja tudni, mire költötték az adófizetők pénzét.

 

A Népszava emlékeztet, hogy az olcsó gázról szóló „nagyotmondási versenyben” Vlagyimir Putyin állítása volt a legkirívóbb, amikor azt mondta, Magyarország a piaci ár ötödéért, azaz 20 százalékáért kapja a gázt. Később a lap megírta, hogy „az oroszok februárban a piaci árnál éppenséggel 30 százalékkal drágábban mérték Magyarországnak a gázt”. Az ötödáras orosz gázt folyamatosan nyomta a Fidesz a hirdetésekben és az állami tévékben, rádiókban, valamit a KESMA-médiában, Orbán Viktor hatalmas sikereként beállítva a dolgot.

 

A Népszava azt is kiszámolta, hogy szerintük az oroszok 2017 vége óta átlagosan 7,8 százalékos felárat pakoltak a nekünk küldött gázra a világpiaci árhoz képest.

 

Az egyhavi gázárakat nézve, májusban az oroszok közel 50 százalékkal többet kértek tőlünk a gázukért, mint amennyibe a tőzsdén került. Pénzre számítva ez azt jelenti, hogy  

 

az állami gáznagykereskedő májusban 56 milliárd forinttal többet fizetett a gázért, mintha a holland tőzsdén vásárolta volna meg ugyanazt a mennyiséget ugyanakkor.

 

A Népszava figyelmeztet: a gáz júliusi átlagára 1684 euró 1000 köbméterenként, ami, a 400 forint körül euróárfolyammal számolva 673 forintos átlagárat jelent.