Nagy a baj: egyetlen hónap alatt 30 milliárd forinttal nőtt az állami intézmények tartozása

Ez minden idők második legrosszabb adata. A probléma nem csak a kórházakat és az egészségügyi intézményeket érinti.
Kékes Viktória

2023. március 08. 13:35

Nagy a baj: egyetlen hónap alatt 30 milliárd forinttal nőtt az állami intézmények tartozása

Januárban, egyetlen hónap alatt 29,5 milliárd forinttal 44 milliárd forintra emelkedett a költségvetési intézmények lejárt tartozása, ennyivel tartoznak a beszállítóknak. A lejárt adósság közel fele 21,5 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél keletkezett. A mintegy 30 milliárd forintos egyhavi ugrás minden idők második legrosszabb adata, ami arra utal, hogy a decemberi költségvetési konszolidáció után újra gyorsan emelkednek a ki nem fizetett számlák – írja a Népszava.

 

A lap arra emlékeztet: a január amúgy sem volt egy fáklyás menet a költségvetés számára, az első hónapban rögtön 144 milliárd forintos hiány keletkezett, holott az év első két hónapjában még jellemzően többlettel tud gazdálkodni a költségvetés.

 

Forrás: Népszava

Bár kétségtelen, hogy a hiány jelentős részét a kórházak és egyéb egészségügyi intézmények halmozták fel, nem csak náluk nagy a baj. Ezt jól példázza, hogy 

  • a legnagyobb mértékben, 3 milliárd forinttal a a Közbeszerzési és Ellátási Igazgatóság lejárt tartozásai nőttek,
  • a Készenléti Rendőrség tartozásai is 787 millió forinttal emelkedtek,
  • a Budapesti Műszaki Egyetem is 767 milliónyi számlát nem tudott kifizetni, így a lejárt adóssága megközelítette az egy milliárd forintot,
  • de látványosan nőtt az egyes tankerületek tartozása is
Forrás: MÁK/Népszava

Így ha szűkíteni akarjuk, hogy mely szféra küzd fizetési gondokkal, akkor az egészségügy mellett, a rendőrség és a közoktatás is nagy bajban van.