Regionális irodákat nyit az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala: a dél-alföldi területi irodát hétfőn nyitották meg Szegeden

Február elsejétől három vidéki nagyvárosban, következő hónapokban pedig újabb három városban nyílik iroda.
Kovács M. Norbert

2022. január 31. 11:14

Regionális irodákat nyit az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala: a dél-alföldi területi irodát hétfőn nyitották meg Szegeden

Hat helyszínen nyit regionális irodát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, így már vidéken is személyesen kezdeményezhető az ombudsman eljárása.

 

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa hétfőn Szegeden, a dél-alföldi területi iroda megnyitóján azt mondta, az ombudsmani hivatal működése során korábban soha nem volt lehetőség arra, hogy a vidéken élők a lakóhelyükön vagy annak közvetlen közelében kezdeményezhessenek eljárást.

 

Február 1-jétől Szegeden, Debrecenben és Győrben működik a hivatalnak területi irodája, és még ebben a negyedévben további három nagyvárosban, Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen nyílik ilyen iroda.

A szegedi iroda a Gogol Centerben nyitott meg, a Gogol utca 3. szám alatt a harmadik emeleten.

Fotók: Garai Szakács László

 

Az ombudsman arról is beszélt, hogy hivatalba lépése óta azon dolgozik, tevékenységével minél közelebb kerüljön az állampolgárokhoz. A járvány kezdete óta is arra törekszik, hogy személyesen lehessen ott a legtöbb helyszínen, és már több száz magyarországi intézménybe, a többi között gyermekvédelmi és büntetés-végrehajtási intézetekbe látogatott el. A hivatalhoz évente mintegy nyolcezer beadvány érkezik, a rendészeti panaszoktól kezdve általános ombudsmani ügyekig. Tavaly év elejétől pedig a hivatal diszkriminációs ügyekben hatóságként is eljár – mondta Kozma Ákos.

 

A területi irodákban az állampolgárok eljárást kezdeményezhetnek, emellett az általános ombudsmani ügyekben segítséget, információt kaphatnak – mondta el az alapvető jogok biztosa.