Reakciók Orbán évértékelőjére – Márki-Zay: ez volt az utolsó miniszterelnökként; DK: nem értünk rá szórakoztató műsort nézni; Párbeszéd: standupnak is ciki; MSZP: lázálmok

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán Viktor kormányfő vele foglalkozott sokat, az ország valódi gondjaival pedig semennyit szombati évértékelő beszédében.
Cservenák Zoltán

2022. február 12. 20:10

Reakciók Orbán évértékelőjére – Márki-Zay: ez volt az utolsó miniszterelnökként; DK: nem értünk rá szórakoztató műsort nézni; Párbeszéd: standupnak is ciki; MSZP: lázálmok

Márki-Zay Péter a miniszterelnök beszédére reagáló rövid Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, „Orbán Viktor évértékelőjének az egyetlen erénye az volt, hogy ez volt az utolsó miniszterelnökként”.

 

„Úgy történt, ahogy sejtettem: üres szónoklat, zavaros képek, szóvirágok” – közölte az ellenzéki politikus, hozzátéve, ha Orbán Viktor komolyan gondolná mindazt, amit mondott, akkor kiállna vele vitázni.

 

DK: nem értünk rá szórakoztató műsort nézni

 

„Értesültünk arról, hogy Orbán Viktor ma évértékelő címén a fideszes kiváltságosok körében mondott beszédet. Az eseményen elhangzottakat sajnos nem tudjuk kommentálni, mert nem volt időnk szórakoztató showműsort nézni, a Demokratikus Koalíció politikusai és aktivistái ma egész nap az utcán vannak. Ajánlást gyűjtenek, kampányolnak, és meghallgatják az emberek problémáit, amelyekre a fideszes elit 12 éve süket és vak.”

 

Párbeszéd: Orbán, ez standupnak is ciki!

 

Amíg Orbán Viktor a néptől hermetikusan elzárva, harmadosztályú standuposként hazudott az övéinek, addig az Egységben Magyarországért szövetség politikusai, aktivistái, szimpatizánsai az utcákon és a tereken folytattak valódi párbeszédet a magyar emberekkel – írta a Párbeszéd közleményében.  

 

Az ellenzéki párt szerint „a miniszterelnök most sem beszélt Magyarország valódi problémáiról: a megélhetési válságról, az egészségügyi katasztrófákról, az oktatás kivégzéséről, ahogyan nem ejtett egyetlen szót arról sem, hogy családja, kiváltságos haverjai a magyar emberektől ellopott pénzből, teljesítmény nélkül hizlalták luxusra magukat.  

 

A párt közleménye úgy fogalmaz, „A korrupt, érzéketlen kormányfő mondhat bármit, Putyin és Kína által rángatott, megfáradt báb lett, aki béna szóviccei mellett csak a fejében létező démonokkal küzd jobban”.

 

Szerintük „Magyarország – amint ezen a verőfényes szombaton is bebizonyosodott – változást akar, és április 3-án nyugdíjba küldi a magyar történelem legrosszabb miniszterelnökeinek egyikét. Reméljük, legalább az esti Puskás-MTK-meccs jó szórakozást kínál majd a kormányfőnek – tavasztól amúgy is több ideje lesz majd mérkőzésekre járni”.

 

MSZP: Az orbáni lázálmok helyett beszéljünk a magyar valóságról!

 

„Évet értékelt Orbán, zárt kapuk mögött, a Fidesz kiváltságosainak beszélt. Azoknak a kiváltságosoknak, akik az elmúlt 12 évben az irányított közpénzlenyúlások nyertesei voltak, akik Magyarországot és a magyar embereket fentről nézik és lenézik. Akik migránsokkal riogatnak, de pénzért húszezer migránst engedtek be Magyarországra; akik Sorost és Brüsszelt szidják, de Soros és Brüsszel segítségével jutottak el oda, ahol tartanak; akik Michelin-csillagos étteremben vacsoráznak, jachtoznak, helikoptereznek az ellopott közpénzből, miközben nem látják a társadalom nagy részének mindennapi problémáit” – írta közleményében az MSZP.

 

A párt szerint, „ha Orbán nem félne, ha valóban lenne mire büszkélkednie 12 év kormányzás után, akkor kiállna vitázni Márki-Zay Péterrel, ahogyan az demokráciában választás előtt szokás. De ennyire nem bátor, mert tudja, hogy a csúsztatásai, terelései, féligazságai egy vitahelyzetben hamar lelepleződnének”.

 

Azt is írják: „12 év után ott tartunk, hogy Magyarország az Orbán-kormány alatt az EU egyik legkorruptabb állama lett, a fejlettségi rangsorokban hátrébb csúsztunk, az államadósság megduplázódott, a forint soha nem látott szintre gyengült, az infláció 15 éves csúcsra ugrott”.