Reagált a Pénzügyminisztérium a forint drasztikus romlására

A háború és Brüsszel az ok.
Kékes Viktória

2022. július 07. 07:04

Reagált a Pénzügyminisztérium a forint drasztikus romlására

Amint mi is megírtuk, szerdán tovább folytatta mélyrepülését a forint, délután már 417 forint közelében is járt a hazai fizetőeszköz, vagyis ennyit kellett fizetni egy euróért, a dollár pedig újabb negatív rekordot döntve 409 fölé is ment.

 

A Telex megkérdezte a Pénzügyminisztériumot, mivel magyarázzák a drasztikus pénzromlást. A tárca válaszában azt írta:

 

„A háború és a brüsszeli szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést és bizonytalanságot hoznak egész Európában. A háborús inflációnak csak a béke tud véget vetni. A kormány ezért szorgalmazza a béke rendezését és az Európának ártó újabb brüsszeli szankciók elkerülését”.

 

Érdekes módon a tárca által megnevezett okok a régiós valutákat nem érintették ilyen drasztikusan: már a háború első heteiben a forint értéke csökkent a legnagyobb mértékben, mostanra pedig több nemzeti valuta értéke visszatért a háború előtti szintre, miközben a forint még tovább gyengült.

 

Kamatemelés jön

Az MNB is reagál: Virág Barnabás alelnök azt közölte az MTI-vel, hogy a jegybank ma megemeli az egyhetes betét kamatát, ezzel 

 

„határozottan reagál az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzetre, amely növeli az inflációs kockázatokat és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást”.

 

A hírre a forint azonnal erősödni kezdett, cikkünk írásakor egy euró 408 forint.

 

Címlapon

mutasd mind