Rakonczai János klímaváltozás-kutató a Témában: Csinálhatunk bármit, emelkedik a szén-dioxid-koncentráció

Százöt ország megállapodott az erdőirtás leállításáról 2030-ig az ENSZ glasgow-i klímacsúcsán, ahol az is elhangzott, hogy a fosszilis üzemanyagok a szakadék szélére sodorják az emberiséget. De vajon elég-e ennyit tenni a bolygóért?
Rakonczai János klímaváltozás-kutató a Témában: Csinálhatunk bármit, emelkedik a szén-dioxid-koncentráció

Szimbolikus: 400 magángéppel érkezetek Glasgow-ba, 13 ezer tonna szén-dioxid került így a levegőbe. Közben célként fogalmazták meg azt, hogy másfél fokkal csökkentsék a globális felmelegedést. Az egyetemi tanár szerint ez nagyon szép cél, még úgy is, hogy korábban két fok volt a célkitűzés.

Közben az évszázad végére 2,7 fokkal emelkedhet a hőmérséklet a Földön az ipari forradalom óta.

– Utoljára 1997-ben, a kiotói egyezményben fogalmaztak meg konkrét célokat, amikor mindenki vállalt valamit. Globális átlagban másfélszeresénél vagyunk azoknak az értékeknek, mint ahol lennünk kellene. Csinálhatunk bármit, emelkedik a szén-dioxid-koncentráció – mondta Rakonczai János.

A klímacsúcson Áder János is felszólalt, ahol nagyon hangzatos ígéreteket tett. Az államfő kijelentette többek között azt, hogy 2050-re klímasemleges lesz Magyarország és 2030-ra be akarjuk szüntetni a szénalapú áramtermelést. Az egyetemi tanár viszont koránt sem annyira optimista, mint a köztársasági elnök.

Nézze meg (újra) a beszélgetést!

Tovább olvasom