Rakétákat lőttek ki Lvivre az oroszok

Andrij Szadovij, a magyar határtól 280 kilométerre lévő Lviv (Lemberg) polgármestere a Facebookon azt mondta, hogy mentőalakulatokat küldtek a robbanások helyszínére, de egyelőre nem tudják mi történt.
Cservenák Zoltán

2022. április 18. 09:26

Rakétákat lőttek ki Lvivre az oroszok

A CNN azt írja, a hivatalos közlések egyelőre négy rakétáról szólnak, de az amerikai hírtelevízió stábja ugyanúgy öt robbanásról számolt be, mint a város polgármestere. Lviv lakosait arra kérték, hogy keressenek menedéket a rakétacsapások után.

 

Szombaton Lviv regionális katonai vezetője azt mondta, hogy az ukrán légelhárító rendszerek lelőtték a Lviv környékére kilőtt orosz cirkálórakétákat. Ekkor Ukrajna azt állította, hogy a rakétákat kilövő orosz repülőgép a szomszédos fehéroroszországi Baranovicsi repülőtérről szállt fel.

 

 

Hat halott 8 sebesült

A Nexta ukrán hírcsatorna azt közölte, a Lvivet ért bombatámadásnak eddig 6 halottja és 8 sebesültje van.

 

 

Dnyiprót is lövik

 

Két rakéta érte a kelet-közép-ukrajnai Dnyipro városát hétfőn – közölte a régió katonai kormányzója. Valentyin Reznichenko, a Telegramon azt mondta, hogy Szinelnyikiv és Pavlograd területét is lőtték az oroszok. Két ember megsérült Szinelnyikivben. A rakéta egy ipari létesítményt talált el. A mentők eloltották a tüzet. Reznicsenko szerint Pavlogradban nem halt meg senki, de a vasút megsemmisült.

 

Még tartják Mariupolt

 

Továbbra is tart az elkeseredett harc Mariupolért. A dél-ukrajnai város állja az oroszok útját abban, hogy közvetlen szárazföldi kapcsolatot teremtsenek a frissen elfoglalt dél-ukrajnai területek és a 2014 óta szakadárnak számító Donbász-régió között.

 

Az ukrán erők továbbra is védik a délkeleti kikötővárost – mondta vasárnap Denis Smihal ukrán miniszterelnök, elutasítva az orosz megadási parancsot.  

 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról beszélt, megnehezíti a tárgyalásokat Oroszországgal, hogy Mariupolban romlik a helyzet.

 

Az orosz erők megkezdték az ostromlott városon belüli mozgáshoz szükséges engedélyek kiadását. Nemcsak a városrészek között nem lehet majd mozogni, de az utcára sem lehet majd kimenni, csak engedéllyel.