Radiológiai Klinika: új beutalók kellenek az elmaradt vizsgálatokra az újjászületett klinikán, ahonnan az Affideát kitúrták

A régió legkorszerűbb MR centrumát és új betegirányítási rendszert alakítottak ki a június elsejével újrainduló Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikán. Az elmaradt vizsgálatokra a betegeknek új beutalót kell kérniük, az új időpontok kérését pedig az új betegirányítási rendszer lényegesen leegyszerűsíti.

2020. június 04. 19:33

Radiológiai Klinika: új beutalók kellenek az elmaradt vizsgálatokra az újjászületett klinikán, ahonnan az Affideát kitúrták

Büszkén jelenti a Szegedi Tudományegyetem az alábbiakat:

„A 4,8 milliárd forintos célzott kormányzati támogatásból megvalósuló, országosan is kimagasló technológiai fejlesztés eredményeként mostantól a dél-alföldi régió legmagasabb progresszivitási szintű egészségügyi ellátó intézmény-komplexumaként a Szegedi Tudományegyetem saját hatáskörben biztosítja a lakosság radiológiai ellátását.

Az újjászervezett, működésében jelentős mértékben átstrukturált Radiológiai Klinikán a magasabb színvonalú betegellátás biztosítása mellett újonnan kialakított betegellátó helyszíneken várják a diagnosztikai vizsgálatra beutalt pácienseket.

Közvetlenül, egy folyosóval összekapcsolva a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) mellé alakítottak ki egy Sürgősségi Radiológiai Osztályt az Újklinikán. Ez az elrendezés a kevesebb szállítási időnek köszönhetően a betegbiztonságot növeli, a várakozási időt pedig jelentősen csökkenti. Az osztályon egy 64 szeletes CT készülék, két felvételi és egy átvilágító röntgen készülék, valamint egy modern UH készülék kapott helyet. Egy új CT készülék üzembe helyezésével lehetőség nyílt arra is, hogy az SZTE által korábban vásárolt 256 szeletes CT készüléket egyéb speciális, például kardiológiai, onkológiai és pulmonológiai vizsgálatokra is tudják használni.

A szintén az Újklinikán található Elektív Radiológiai Osztályon egy tíz évnél idősebb 1,5 Tesla térerejű MR-berendezést egy legmodernebb technológiával ellátott, csúcskategóriás készülékre cseréltek. Ezzel a készülékkel, valamint egy 3 Tesla térerejű MR-berendezéssel együtt a dél-alföldi régió legkorszerűbben felszerelt MR-centrumát hozták létre.

Mennyi is egy Tesla – ha mértékegység?

Először is: a tesla (jele T) a mágneses indukció vagy mágneses fluxussűrűség SI származtatott egysége. Az egységet 1960-ban a Conférence General des Poids et Mesures (CGPM) javasolta Párizsban, Nikola Tesla szerb–amerikai feltaláló és villamosmérnök tiszteletére nevezték el. 1 Tesla=10000 Gauss – ugyanazt méri, valójában, a mágneses teret. Az orvosi MRI-ben 4 T a legnagyobb érték, kísérleti berendezésekben 7 T. Az MRI-vel a testünk szerkezetét képezik le az orvoslásban.

Egy Tesla egyébként, ha autó, akkor valamivel több, mint 18 millió forint, a Model 3-as „fapados” változatát lehet ennyiért megrendelni, már ha egy Teslában létezik fapados verzió...

A Női Diagnosztikai Központ egy új és jóval nagyobb befogadóképességű mammográfiás szűrővizsgálatoknak helyt adó épületbe költözött. A Leányszállás köz 2/A. alatt kialakított centrumban az új mammográf berendezések tomoszintézisre is alkalmasak, ez a vizsgálat eddig Szegeden nem volt elérhető. A mellrák szűrésére az emlő tomoszintézis a legmodernebb háromdimenziós mammográf röntgen diagnosztikai vizsgálat. A radiológus szakorvos közel 100 százalékos pontossággal képes a tomoszintézis vizsgálat alapján megkülönböztetni a daganatos szövetrészeket az egészséges emlőszövettől.

Az I.sz. Rendelőintézetben kialakított Radiológiai Osztályon (Tisza Lajos krt. 97.), a Gyermekgyógyászati Klinikán működő Radiológiai Osztályon (Korányi fasor 14-15.), valamint a Klinikai Központ Radiológiai Osztályán új felvételi és átvilágító röntgent, és UH berendezést állítottak üzembe. A járványhelyzet elmúltával a Kórház Radiológiai Osztály Kálvária sugárúti telephelyén egy új 64 szeletes CT-készülék is munkába áll.

A Szegedi Tudományegyetem másik diagnosztikai képalkotó vizsgálatokat ellátó intézménye, a Nukleáris Medicina Intézet egy új SPECT-CT-vel és egy PET-CT készülékkel gazdagodott. Az intézet a tevékenységét két telephelyen, a Bőrgyógyászati Klinika épületében, valamint a Leányszállás köz 2/A. számú épületben fogja végezni, a betegek előjegyzéseit – amennyiben indokolt –, az alábbi telefonszámokon fogadják: 62/545-393, 545-823, 545-771.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ betegellátó egységeiből a képalkotó diagnosztikus vizsgálatra szóló előjegyzések rendszerét a korábbiakhoz képest jelentősen leegyszerűsítették. Az új betegirányítási rendszerben ugyanis nincs szükség a páciens személyes megjelenésére az időpontok foglalásához, ezáltal is csökkentik a fertőzés veszélyét. A járványügyi helyzet miatt elmaradt vizsgálatok pótlása érdekében a betegek vegyék fel a kapcsolatot a beutalót kiadó orvossal, hogy a jelenlegi egészségi állapotának leginkább megfelelő vizsgálatot kérjék meg a számára. Az új rendszerben az egyetem klinikáin dolgozó kezelőorvosok az elektronikus rendszeren igényelnek új időpontot a beteg számára. Amennyiben nem az egyetemi rendszerhez tartozó orvos adta ki az új beutalót, a beteg a Radiológiai Klinika központi betegirányító telefonszámán – 62/545-741, 62/545-429 – jegyeztetheti elő az új vizsgálati időpontot.”

Amellett, hogy örülünk a föntieknek, ne feledjük el azt sem, hogy az egyetem és az eddig az MR-vizsgálatokat végző Affidea Magyarország között 16 éve fennálló, 2029-ben lejáró szolgáltatási szerződés volt érvényben, amelyet a cég álláspontja szerint egyoldalúan, jogszerűtlenül mondott fel az SZTE. Sérelmesnek nevezték az Affidea szegedi működésének – szerintük veszélyes precedenst teremtő – kisajátítását, és a törekvést munkatársaik egzisztenciális elbizonytalanítására, illetve alkalmazására. A vállalkozás álláspontja, hogy az SZTE magatartása folyamatos jogsérelmet, anyagi és erkölcsi kárt okoz a cégnek és munkavállalóinak, illetve a felesleges párhuzamos kapacitások – közpénzből történő – kiépítése révén az adófizetőknek is.