Rácz András Oroszország-szakértő: Putyinék szándékosan bombázzák az ukrán lakosságot

Az orosz propaganda nagyon erőteljes, az orosz lakosság többsége rossznak tartja a háborút, de szükséges rosszként gondol rá – állítja az Oroszország-szakértő.
Szeged.hu

2022. március 11. 16:02

Rácz András Oroszország-szakértő: Putyinék szándékosan bombázzák az ukrán lakosságot

Az elmúlt napokban több alkalommal megnyitottak humanitárius folyosókat Ukrajnában, hogy a civilek elmenekülhessenek, azonban ezek közül többnél, továbbra is válogatás nélkül lőnek mindenkire az oroszok. Mariupolból csütörtökön például senki nem tudott elmenekülni, és már legalább 1200-an meghaltak.

 

Rácz András Oroszország-szakértő a Szeged Televízióban azt mondta: szerinte Putyin szándékosan bombáztat ukrán lakossági célpontokat, a lakosság szenvedésével akarnak nyomást gyakorolni a Zelenszkij ukrán elnökre, fogadja el az orosz ultimátumot.

 

„Egyáltalán nem biztos, hogy az Oroszország által választott stratégia eredményes lesz” 

 

– tette hozzá.

 

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, Mariupol helyzete különleges, mivel az oroszok elismerték az Donyecki Népköztársaság függetlenség, viszont a népköztársaság alkotmánya szerint Mariupol hozzájuk tartozik.

 

Rácz András szerint bármennyire is állítja az orosz külügyi szóvivő, hogy Oroszország nem akarja elfoglalni Ukrajnát és nem akarják megdönteni az ukrán kormányt, Maria Zaharova nem tekinthető az igazság forrásának.

 

„Maria Zaharovának az a feladata ebben a rendszerben, hogy trollkodjon.”

 

Rácz szerint jelenleg az oroszok célja valóban nem lehet az, hogy megdöntsék az ukrán kormányt, hanem a meglévőt akarják kényszeríteni arra, hogy  

 

  • ismerjék el Donyeck és Luhanszk függetlenségét
  • ismerjék el a Krím-félsziget Oroszországhoz csatolását
  • demilitarizálja Ukrajnát
  • módosítsák az alkotmányt, miszerint Ukrajna nem lesz NATO- és uniós tag.

 

Rácz András szerint a félelem is fontos tényező az oroszok esetében a háború megítélésekor. Emlékeztetett: elfogadták azt a törvényt, ami kimondja, évtizedes börtönbüntetés jár azért, ha nem a hivatalos híreket terjeszti a háborúról. Ezért elképzelhető, hogy az oroszok nem merik elmondani a valós véleményüket Putyinról és az ukrajnai háborúról.

 

„A lakosság többsége úgy van a háborúval, hogy rossznak tartja, de szükséges rossznak” 

 

– tette hozzá. 

 

Oroszországban 2024-ben lesz legközelebb elnökválasztás, Putyint addig nincs lehetőség hivatalos úton elmozdítani a helyéről.

 

Azzal kapcsolatosan, hogy az oroszok beleavatkoznának-e a magyar választásokba, Rácz András azt mondta, az orosz kiberműveletek jelenleg az Oroszországot érő kibertámadások elhárításával foglalkoznak, így elképzelhető, hogy kevesebb figyelmük jut a magyar választásra.