Qubit: elmagányosodás miatt szenvednek a fiatal magyar felnőttek

Székely Levente szociológus szerint nehéz megjósolni, hogy a fiatalok elmagányosodását jelző mutatók átmenetiek-e, vagy tartóssá válik a trend. Bármi is áll a jelenség hátterében, komolyan kell venni a problémát, mert a magány súlyos mentális betegségekhez vezethet.
Kékes Viktória

2022. május 11. 12:17

Qubit: elmagányosodás miatt szenvednek a fiatal magyar felnőttek

Magyarországon a 30 évesnél fiatalabbak 46 százaléka érzi magát gyakran magányosnak a Társadalomtudományi Kutatóközpont decemberi felmérése szerint. Ezzel szemben az 50 és 65 közöttiek körében csak minden tizennegyedik megkérdezett érzi ugyanezt.

 

A fiatalok elmagányosodásának egyik fontos oka a baráti kapcsolatok visszaszorulása, amiért a kutatók egy része – többek között – a covidjárvány két évét tartja felelősnek. 

 

Bár a személyes kapcsolatok a pandémia miatt bevezetett korlátozások hatására minden korosztályban megcsappantak, a 30 alatti fiatalok körében jóval nagyobb mértékű volt a családon kívüli kapcsolatok elvesztése. 

 

Ennek oka, hogy a kortárs kapcsolatok a 30 alatti felnőtteknek a legfontosabbak, ezt a kort a szakirodalom a „társas promiszkuitás” korszakának is nevezi, így ezen kapcsolatok hiánya ezt a korosztályt érinti a legérzékenyebben. 

 

Azzal kapcsolatban is változás figyelhető meg, hogy mik foglalkoztatják leginkább ezt a korosztályt. Egy 2020-as kutatásból az derült ki, hogy 

 

„Bár az anyagi nehézségek, mint ahogy eddig, kiemelt helyen szerepeltek a válaszadók által felsorolt problémák között, a munkanélküliség súlya kisebb lett, a bizonytalanság és a céltalanság súlya növekedett. Ami viszont meglepetést okozott, hogy megjelent az első öt legfontosabbnak ítélt nehézség között egy, ami korábban a kanyarban sem volt soha: a baráti közösségek, kapcsolatok hiánya” – mondta Székely Levente szociológus a Qubitnek.

 

Székely szerint nehéz megjósolni, hogy a fiatalok elmagányosodását jelző mutatók átmenetiek-e, vagy tartóssá válik a trend. 

 

Az biztos, hogy komolyan kell venni a problémát, mivel kutatások bizonyítják, hogy a magány mentális zavarokat, depressziót, szorongásos tüneteket, vagy akár poszttraumás stresszt is okozhat.