Putyinék nagyon örülnek Johnson lemondásának, Zelenszkij a további jó viszonyban reménykedik a britekkel, civileket rakétáztak az oroszok Ukrajnában, visszavenné Alaszkát az orosz alsóház elnöke az USA-tól

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos legfontosabb július 7-ei, csütörtöki eseményekről.
Kovács M. Norbert

2022. július 08. 02:05

Putyinék nagyon örülnek Johnson lemondásának, Zelenszkij a további jó viszonyban reménykedik a britekkel, civileket rakétáztak az oroszok Ukrajnában, visszavenné Alaszkát az orosz alsóház elnöke az USA-tól

A Roszatom épít

A csütörtöki rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a többi között azt mondta, hogy Paks II.-t biztosan a Roszatom fogja felépíteni. A hvg.hu kérdésére Gulyás úgy fogalmazott, 

 

„kiemelt cél lesz az energetikai függetlenség, de ez nem azt jelenti, hogy a Paks II.-t ne a Roszatom építené meg”. 

 

A miniszter szerint szerződésekről van szó, Magyarország fogja termelni az áramot, vagyis a gigberuházás nem növeli az ország energiafüggőségét Oroszországtól.

 

Boris Johnson lemondása: örülnek és sajnálják

Nagy visszhangja lett Boris Johnson lemondásának Ukrajnában és Oroszországban is. Volodimir Zelenszkij telefonon beszélt Johnsonnal, ezt követően Ukrajna közleményben jelezte, 

 

abban bíznak, hogy a brit és az ukrán kormány jó viszonya nem romlik majd a jövőben sem. 

 

Az oroszoknál, Putyin köreiben viszont nagy örömöt okozott a brit miniszterelnök lemondása. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács helyettes vezetője szerint, 

 

„Ukrajna legjobb barátai távoznak, veszélyben a diadal!”

 

írja a hvg.hu. Putyin szóvivője eközben hozzáértőbb utódban bízik, jelen pillanatban azonban sok esélyt lát erre.

 

Új fegyverek Ukrajnának

„Végre úgy érezzük, hogy a nyugati tüzérség – a partnereinktől kapott fegyverek – nagyon erőteljesen kezdtek el működni”

 

– idézi Volodimir Zelenszkij csütörtöki beszédét a hvg.hu. Az ukrán elnök az új fegyverekről azt mondta, éppen olyan a pontosak, mint amire szükségük van, és ezekkel a fegyverekkel meg tudják semmisíteni az oroszok raktárait.

 

Ukrajna eddig kilenc HIMARS típusú és hasonló rakétarendszert kapott az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől, de még több tucatnyira van szüksége az ellentámadáshoz

 

– jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács titkára a The Wall Street Journal-nek adott nyilatkozatában, amiből a Jevropejszka Pravda hírportál idézett.

 

A tisztségviselő rámutatott: az Egyesült Államok nagy mozgékonyságú rakéta- és tüzérségi rendszereinek (HIMARS) múlt hónapban történő érkezése lehetővé tette Ukrajnának, hogy nagy pontossággal találja el azokat az orosz célokat a frontvonalak mentén, amelyek korábban az ukrán fegyverek hatótávolságán kívül estek.

 

Danyilov szerint a HIMARS és más nyugati rakéta-sorozatvetőkkel szemben az oroszok védtelenek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ukrajnának még többtucatnyi HIMARS rakétarendszerre lenne szüksége ahhoz, hogy megváltoztassa a kelet-ukrajnai harcok kimenetelét. Egyelőre, mint mondta, Ukrajna kénytelen védelmi háborút folytatni a térségben.

 

Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján közölte: az ukrán hírszerzés információi szerint az orosz csapatok Zaporizzsje irányában készítenek elő támadást, és megpróbálhatják bekeríteni az ukrán fegyveres erők ottani egységeit. 

 

„A védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága szerint Zaporizzsja és Novopavlivszk irányban nem kizárt, hogy az ellenség támadó hadműveleteket hajt végre, illetve kitérőt tesz Velika Novoszelivka-Pokrovszke fel, nyilván azért, hogy bekerítse egységeinket. Az sem kizárt, hogy ennek érdekében az orosz megszálló erők egységeit az említett irányokban legalább öt zászlóaljnyi harccsoporttal erősítik meg”

 

– fejtette ki a miniszterhelyettes.

 

Maljar hozzátette, hogy az orosz hadsereg igyekszik megtartani Herszon megyében az általa megszállt területeket, emellett szabotázs- és felderítő műveleteket hajt végre az odesszai és mikolajivi régiók tengerparti részeiben.

 

Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy az oroszoktól visszafoglalt Kígyó-szigetet mintegy harminc megsemmisített haditechnikai eszköztől tisztították meg. Ezenfelül az ukrán katonák találtak még hátrahagyott lőszereket is a szigeten.

 

Putyin szerint a Nyugat kezdte

Putyin közben csütörtökön arról beszélt, hogy a háborút a Nyugat kezdte, az eseményekhez pedig Oroszországnak semmi köze. 

 

„Azt mondják nekünk, hogy mi kezdtük a háborút a Donbászban, Ukrajnában. Nem, ezt az úgynevezett kollektív Nyugat szította a 2014-es, alkotmányos rendet felforgató fegyveres ukrajnai hatalomátvétel megszervezésével és támogatásával, később pedig a donbászi emberek ellen elkövetett népirtás jóváhagyásával és mentegetésével. Éppen a Nyugat a fő értelmi szerzője és felelőse a mai eseményeknek”

 

idézi a hvg.hu az orosz elnököt.

 

Ugyanakkor Oroszország egyre jobban érzi a háború hatását: különleges gazdasági intézkedéseket vezethetnek be, amik alapján az orosz kormány egyes cégek alkalmazottjait túlórára kötelezhet, az állam pedig közbeszerzés nélkül, egy beszállítótól vásárolhatja meg az ukrajna elleni háború végrehajtásához szükséges árukat és szolgáltatásokat.

 

Egy, az oroszok által elfogott ukrán orvos, Julija Piveszka a CNN-nek arról beszélt, hogy pszichésen és fizikailag is megkínozták, miután március 16-án egy ellenőrzőponton felismerték és foglyul ejtették.

 

Civilek haltak meg csütörtökön is

Civilek is életüket vesztették csütörtökön az oroszok rakétatámadásainak következtében. Donyeckben legkevesebb heten haltak meg egy támadásban, ketten megsérültek. A régió kormányzója szerint, a hét áldozat négy városban esett el.

 

Rakétatámadások miatt veszítette legalább egy ember életét Kramatorszkban is. Az oroszok egy lakónegyedet találtak el, hatan megsérültek. A donyecki kormányzó, Pavlo Kirilenko szerint az oroszok szándékosan lőnek a lakosságra.

 

Csütörtökön orosz rakéták találták el a Kígyó-szigetet és Odesszát is, írja a hvg.hu. A Kígyó-szigetet két találat érte még korán reggel, ahol egyébként ismét felhúzták az ukrán zászlót. Szerhij Bratcsuk, az odesszai katonai szóvivő azt írta, hogy Odesszában két aratógépet ért találat, 35 tonna gabona megsemmisült.

 

Az ukrán vezérkar délutáni harctéri helyzetjelentésében arról adott hírt, hogy az ukrán fegyveres erők visszaverték az orosz csapatok támadási kísérletét a Donyeck megyei kulcsfontosságú Szlovjanszk irányában.

 

Közben Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy az orosz erők ismét csapást mértek a régió központja, Harkiv városa ellen. Az eddigi információk alapján legalább három ember meghalt és öt megsebesült. A kormányzó szavai szerint nagy valószínűséggel rakéta-sorozatvetőkkel lőttek be a város egyik kerületébe. Felszólította a város lakosait, hogy ne tartózkodjanak szükség nélkül a város utcáin. Szavai szerint az orosz erők alattomos módon lakónegyedeket és polgári infrastruktúrát támadnak.

 

Alaszkát vissza

Mindeközben az orosz alsóház elnöke egészen elképesztő kijelentést tett csütörtökön: visszaköveteli Alaszkát az Egyesült Államoktól. Vjacseszlav Vologyin arról beszélt, hogy szerinte Oroszországnak van mit visszavennie az Egyesült Államoktól. Az Amerikai Egyesült Államok még 1867-ben vásárolta meg az államot a cári Oroszországtól.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind