Köszönj el apától, megy ukránokat gyilkolni – Putyin vágya egymillió tartalékosról szólna, de még a 300 ezer is nagyon nehezen jöhet össze

Összefoglalónk az orosz–ukrán háború 2022. szeptember 23-i eseményeiről.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 24. 02:15

Köszönj el apától, megy ukránokat gyilkolni – Putyin vágya egymillió tartalékosról szólna, de még a 300 ezer is nagyon nehezen jöhet össze

A titkosszolgálati szakértők szerint az oroszok valódi toborzási célja 1 millió tartalékos mozgósítása, ugyanakkor a hozzáértők meggyőződése, hogy ezt nagyon nehéz lesz elérni Oroszországnak. Az egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselő a The Guardiannak azt mondta, hogy a hatóságoknak komoly kihívásokkal kell szembenézniük még a 300 ezer ember összegyűjtésekor is.

 

Ráadásul az orosz hadsereg eddig is gondokkal küzdött a kiképzéssel és a felszereléssel kapcsolatosan, és a szakértők szerint ez szinte biztosan kiterjed majd az újoncokra is. Az is borítékolható, hogy a frissen besorozott újoncok valószínűleg régi és megbízhatatlan felszerelést kapnak majd.

 

Az orosz nép elégedetlenségét növelheti, hogy a toborzás inkább ország keleti részén található szegény és kisebbségi területekre összpontosít, és elkerülik az ország középosztálybeli városközpontjait. Az egyik orosz forrás szerint még nem toboroztak csapatokat Szentpéterváron vagy Moszkvában.

 

Orosz fegyverek árnyékában tartanak „népszavazásokat” az oroszok a megszállt területeken az elszakadásról

Ukrán tisztségviselők szerint az orosz csapatok által megszállt területeken élő ukránokat szavazásra kényszerítik a Moszkva-barát hatóságok által szervezett „népszavazásokon”.

 

Andrij Jusov, az ukrán védelmi hírszerzés tisztviselője a CNN-nek elmondta: nincs szó igazi népszavazásról, csak utánozzák azt. Vannak, akik egyszerűen kénytelenek szavazni, sőt elmondása szerint buszokon hozták az embereket Krímből szavazni.

 

Az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SBU) azt közölte, hogy másolatot kapott azokról a dokumentumokról, amik azt mutatják, hogy az oroszok által támogatott szeparatisták birtokában lévő, úgynevezett Donyecki Népköztársaság (DPR) azt tervezte, hogy 18 év alattiak is szavazhatnak a „népszavazáson”. 

 

Az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat jelentése szerint a megszállók azt remélik, hogy kibővítik az Ukrajna keleti részének az Orosz Föderációhoz való csatlakozását támogatók „választói bázisát”, és bevonják a 13 és 17 év közötti helyi lakosokat az álnépszavazásba.

 

Újabb szankciók jöhetnek

Az Egyesült Államok kész további gazdasági szankciókat róni Oroszországra a szövetségeseivel együtt, ha Oroszország nem hagyja abba az ukrán területek annektálását – jelentette be pénteken a Fehér Ház. Az Egyesült Államok színlelt népszavazásnak minősítette a kelet-ukrajnai területeken tervezett referendumokat, amiket az érintett területek annektálása felé tett lépésnek tekintenek.

 

Nem engednének be oroszokat a finnek

A finn miniszterek péntek este bejelentették, hogy a kormány a következő napokban megtiltja az orosz turisták határátlépését. „Az a törekvés és a cél, hogy jelentősen csökkentsük az Oroszországból Finnországba érkezők számát” – mondta Sauli Niinistö elnök az Yle állami műsorszolgáltatónak.

 

Folyamatosan egyeztet az ENSZ és Oroszország

Oroszország folytatja a kommunikációt az ENSZ-szel az ukrán kikötőkből származó gabonaexportról szóló megállapodásról, de konkrét eredményekre van szükség – idézte a Tass hírügynökség egy magas rangú tisztviselőt pénteken. Szergej Versinin külügyminiszter-helyettesre is hivatkozott, aki azt mondta, hogy Oroszország pozitívan értékelte az ENSZ-nek az orosz műtrágyaexport újraindítására tett erőfeszítéseit.

 

Lelőttek négy iráni drónt az ukránok

Ukrajna pénteken közölte, hogy lelőtt négy, az orosz fegyveres erők által használt iráni gyártmányú „kamikaze” drónt, ami miatt Volodimir Zelenszkij elnök panaszkodott, hogy Teherán árt az ukrán állampolgároknak. Ukrajna és az Egyesült Államok azzal vádolta Iránt, hogy drónokat szállít Oroszországnak, Teherán ezt tagadta. Zelenszkij arra kérte külügyminisztériumát, hogy reagáljon az iráni felszerelések használatára – mondta Szerhii Nyikiforov szóvivő.

Címlapon

mutasd mind