Putyin Nagy Péter cárhoz hasonlítja magát, szerinte Oroszország jogosan támadja Ukrajnát

Vlagyimir Putyin orosz elnök Nagy Péterhez, a 17. század végi orosz uralkodóhoz hasonlította magát, ezzel igazolva Oroszország ukrajnai invázióját. Agyrém.
Cservenák Zoltán

2022. június 10. 10:41

Putyin Nagy Péter cárhoz hasonlítja magát, szerinte Oroszország jogosan támadja Ukrajnát

Csütörtökön az első orosz cárnak szentelt kiállításon tett látogatása során Putyin megpróbálta Nagy Péter Svédország meghódításáért vívott háborúját a saját ukrajnai katonai inváziójához hasonlítani.

 

Putyin hozzászólásában azzal érvelt, hogy Nagy Péter nem hódított, hanem jogosan harcolt az Oroszországhoz tartozó területekért.

 

Párhuzamot vont a mai ukrajnai háborúval, és azt sugallta, hogy Oroszország közelmúltbeli katonai akciói – ahol csapatai ukrán városokat romboltak le, ártatlan férfiak, nők és gyermekek ezreit öltek meg – indokoltak, mert Ukrajna nem legitim szuverén nemzet, hanem valójában orosz terület.

 

„Úgy tűnik, a mi sorsunk is az, hogy „visszavegyünk és megerősítsünk, ha feltételezzük, hogy ezek az alapvető értékek létünk alapját képezik, akkor sikerül megoldani a problémát. az előttünk álló feladatokat” 

 

– mondta Putyin, hozzátéve, hogy az európai országok eleinte nem ismerték el Szentpétervárt orosznak, és ezt az oroszok által megszállt ukrán területeken, köztük a Krím-félszigeten kialakult jelenlegi helyzettel egyenlővé tette azzal, az Egyesült Államok és az európai szövetségesek nem ismernek el orosznak.

 

Zelenszkij: Tartjuk a fontos donbászi városokat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy a Donbász-régió kulcsfontosságú frontvárosaiban nincs jelentős változás.

 

„Szeveronyeck, Liszicsanszk és Donbász más városai, amiket a megszállók jelenleg kulcsfontosságú célpontnak tekintenek, kitartanak” 

 

– mondta csütörtökön éjszakai beszédében, hozzátéve, hogy Zaporizzsja környékén sikerült meghiúsítaniuk az oroszok terveit, Harkivnáél pedig területeket tudtak visszafoglalni, miközben délen, Mikolajivet is sikerült megvédeni.

 

Oleh Szinyehubov, Harkiv kormányzója azt mondta, hogy Oroszország a kiterjedt ágyúzás ellenére sem tudott előretörni a térségében. 

 

„Tegnap este az ellenség ismét tüzérséggel és ágyúzással terrorizálta Harkiv és a térség lakosságát. Sérült házak, raktárak, infrastrukturális létesítmények. Erdők és erdősávok égtek. A nap folyamán két civil meghalt és 15-en megsebesültek”.

 

 

Lvivben nyugalom van

Makszim Kozickij, Lviv kormányzója a Telegramnak azt üzente, hogy a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben zajló heves harcokkal ellentétben nyugati régiójában nem volt légiriadó tegnap este. Elmondta, hogy Lviv az elmúlt 24 órában 278 belső, ukrajnai menekültet fogadott be a menekültek evakuálására szolgáló vonatokon.

 

Szeverodonyeckben fárasztják az oroszokat

„Kimerítjük az ellenséget” Szevierodonyeckben – ezt mondta Szerhij Hajdaj, Luhanszk kormányzója a térségben uralkodó harci helyzetről a Telegramon. Hajdaj arról tájékoztatott, hogy a luhanszki régiót folyamatosan ágyúzzák az oroszok, Szeverodonyeckben folytatódnak a heves utcai harcok.

 

Halálra ítéltek két brit állampolgárt az oroszok a megszállt Ukrajnában

Aiden Aslin és Shaun Pinner brit állampolgárok, akik Ukrajnában éltek már Vlagyimir Putyin inváziója előtt is. Az invázió kezdetén beálltak az ukrán fegyveres erőkbe, elfogták őket, ugyanakkor az orosz szakadárok most nem hadifogolyként kezelik a briteket, hanem ki akarják végezni őket.

 

 

A brit kormány szerint Alint és Pinnert egyszerű hadifoglyok, ami azt jelenti, hogy az 1949-es genfi egyezmények alapján jár nekik a megfelelő ellátás, és a lehető leghamarabb vissza kell őket engedni Ukrajnába.

 

A britek most abban bíznak, hogy a két halálraítélt részese lehet egy fogolycserének, igaz, az ítélet ennek ellentmond.