Putyin makkegészséges – a külügyminisztere szerint

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. május 30-án délelőtt.
Garai Szakács László

2022. május 30. 09:02

Putyin makkegészséges – a
külügyminisztere szerint

Tizenegyezren érkeztek vasárnap Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 5245 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 5688-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek. A beléptetettek közül a rendőrség 391 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 671 ember, köztük 320 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

Mostanra észrevették, hogy jogosan telepíthet a NATO csapatokat Kelet-Európába

A NATO-nak joga van ahhoz, hogy csapatokat telepítsen Kelet-Európába, az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt már nem kötik azok a vállalásai, amelyeket régebben tett Moszkvával fenntartott kapcsolatainak keretében – közölte Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettes.

 

A NATO és Oroszország közötti kapcsolatokat szabályozó, 25 éve aláírt alapokmány előirányozza ugyan, hogy az észak-atlanti szövetség tartózkodik attól, hogy jelentős méretű hagyományos erőket vonjon össze Kelet- és Közép-Európában, de Ukrajna megtámadásával és a NATO-val folytatott párbeszéd teljes megszakításával Oroszország maga érvénytelenítette e dokumentum tartalmát – mondta Geoana.

 

Moszkva ugyanis akkor vállalta, hogy nem tesz agresszív lépéseket szomszédai ellen, és rendszeresen konzultációkat tart a NATO-val, márpedig most egyiket sem teszi.

 

Moszkva einstandolja az ukrán gabonát

Az oroszok által megszállt Herszonból gabonát szállítanak Oroszországba. Kirill Sztremuszov, Herszon Oroszország által kinevezett katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője azt mondta, „van helyünk a tárolásra, bár itt rengeteg gabonánk van. Az emberek most részben kiviszik, miután megegyeztek azokkal, akik az orosz féltől vásárolják”. Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabonatermelője korábban azzal vádolta Oroszországot, hogy ellopja a gabonáját. Litvánia külügyminisztere, Gabrielius Landsbergis nemrég azt vetette fel, hogy nemzetközi kísérőflottát kéne szervezni az ukrán gabonaszállítmányok útjának biztosítására.

 

Eladták a Facebookon a díjukat, hogy drónokat vehessenek a hadseregnek

Az idei Eurovíziós Dalfesztivál nyertese, az ukrán Kalush Orchestra 900 ezer dollárért adta el a dalversenyen nyert díját, hogy így gyűjtsenek pénzt. A kristálymikrofont Facebookon bocsátották árverésre, hogy a végösszegből drónokat vehessenek az ukrán hadseregnek.

 

Lavrov szerint nincs Putyinnal semmi baj

„Nem hiszem, hogy épeszű emberek valamilyen betegség vagy baj jeleit látják rajta”. Szerinte magáért beszél, hogy Putyin, aki októberben tölti a hetvenedik életévét, minden nap megjelent a nyilvánosság előtt ez elmúlt hetekben. „Meg lehet nézni őt a képernyőkön, lehet olvasni és hallgatni a beszédeit.”