Putyin egyik katonai szakértője szerint elavult fegyverekkel harcolnak az oroszok Ukrajnában

Ruszlan Pukov leginkább a harci repülőkkel és a tankokkal elégedetlen, de a tüzérség és a gyalogság problémáiról beszélt. Valami gond biztosan lehet az orosz hadsereggel, hiszen villámháború helyett lassan fél éve vesztegelnek Ukrajnában.
Cservenák Zoltán

2022. augusztus 08. 16:51

Putyin egyik katonai szakértője szerint elavult fegyverekkel harcolnak az oroszok Ukrajnában

Az orosz Prisp nevű lap készített interjút Ruszlan Pukovval, a moszkvai Stratégiai és Technológiai Kutatóközpont igazgatójával, aki némileg érthetetlen bátorsággal kritizálta az Ukrajnában harcoló orosz hadsereg felszerelését.

 

Az interjú lényege, hogy Pukov szerint nem elvárható, hogy az orosz katonák sikerrel vegyék az akadályokat, mivel a légierő Szu–34-es vadászrepülőkkel, és T-90-es tankokkal próbálja megnyerni a háborút. Az előbbi negyedik generációs (mint az amerikai F–16-os), az utóbbi a harmadik generációs T–72-esek frissített változata, amit a 1990-es évek elejére fejlesztettek ki, és a gyártó 2005-ben szállította le az utolsó darabokat.

 

Pukov azt is megjegyezte, nem elvárható, hogy ezek a tankok felvegyék a harcot a legmodernebb tankelhárító rakétákkal szemben, a Javelin-, NLAW- vagy Matador páncéltörők könnyedén végeznek velük.  

 

A szakértő azt mondta, az oroszok úgy mentek harcolni Ukrajnába, hogy egyetlen harckocsin sincs aktív harckocsivédelem, ami nélkül ma már lehetetlen túlélni a harctéren.

 

Pukov szerint az orosz haderő gyalogsági része erősen létszámhiányos:

 

„Nagyon kevés a gyalogosunk. A frontvonal nagy, és a különleges műveletben részt vevő emberek nem elegendőek. Az ukránok védekező helyzetben vannak, nagy a tüzérségük, sok a gyalogosuk. Nekünk nem elegendő számú katonával kell áttörnünk a frontvonalat, sebezhető harckocsikat és gyalogsági harcjárműveket használva. Jelenleg a Donbászban az orosz fél ezt nagy mennyiségű tüzérséggel próbálja megoldani, de, mint látható, a dolgok nagyon lassan haladnak.”

 

Az interjút szemléző Portfolión az is olvasható, az oroszok hiába lőnek ki ezer rakétát, a nagy pontosságú fegyverekből két találattal előrébb lennének. A szakértő első világháborús módszernek nevezte azt, ahogyan az oroszok próbálnak előrenyomulni, nincs gyalogsági fölényük, pilóta nélküli felderítő rendszerük, és modern tüzérségi eszközeik sem.

 

Pukov arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben az oroszok és az ukránok többnyire 13–25 kilométeres hatótávolságú, szovjet gyártmányú tarackokkal lőtték egymást eddig, az utóbbi időben Ukrajna jól használja az amerikaiaktól kapott HIMARS-rakétavetőket. Ezek akár 60–80 kilométerre is célba találnak. Ezek mellett egyéb nyugati tarackokkal 40-45 kilométerre is képesek lőni.

 

(Fotó: @slavik.galas/Zenger)