Publicus-kutatás: 15 százalék vesztette el az állását, a Fidesz-szavazók harmada szerint nincs és nem is lesz gazdasági válság

Újabb kutatás mutatja, hogy mennyire két valóság létezik Magyarországon, és hogy ezt a valóságot mennyire a párt- és politikusrajongás határozza meg.

2020. szeptember 16. 09:56

Publicus-kutatás: 15 százalék vesztette el az állását, a Fidesz-szavazók harmada szerint nincs és nem is lesz gazdasági válság

Az egyik legszembetűnőbb különbség az, hogy míg a megkérdezettek átlagosan 14 százaléka szerint nincs és nem is lesz gazdasági válság Magyarországon a járvány miatt, addig ez az adat a Fidesz-szavazóknál 31 százalék, tehát több mint a duplája.

A legpesszimistábbak a DK-szavazók, 3 százalékuk gondolja, hogy válság nélkül átvészelhető a koronavírus-járvány. Az MSZP-Párbeszéd szavazóinál 7, a Jobbik-szavazóknál 7, míg a bizonytalanoknál 10 százalék ez az arány.

A Népszava a lap által rendelt kutatásról azt írja, míg júniusban a megkérdezettek 26 százaléka mondta azt, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökkent a bevétele a válság hatására, addig ez az arány 42 százalékot mutat az augusztus végi kutatásban.

Érdekesség, hogy a Fidesz-szavazóknak csak az 5 százaléka vallott kifejezetten nagy jövedelemcsökkenésről, az ellenzéki szavazóknál ez az arány 27 százalék.

A kutatás egyik legfontosabb eleme rámutat arra, hogy a megkérdezettek 15 százaléka veszítette el az állását a járvány idején, és a kutatásban résztvevők 28 százaléka fizetéscsökkenésről számolt be.