Publicus: Dobrev Klára és Mihálik Edvin vezetik az előválasztási versenyt Szegeden és a Homokhátságon

Szerkesztőségünkhöz is eljutottak a Publicus Intézet közvélemény-kutatásának részletes eredményei az előválasztási verseny szegedi állásáról.
Publicus: Dobrev Klára és Mihálik Edvin vezetik az előválasztási versenyt Szegeden és a Homokhátságon

A Publicus Intézet augusztus 16. és 19. között végzett reprezentatív telefonos felmérést 1221 fő megkérdezésével a Szeged egy részét és a Homokhátságot magába foglaló Csongrád-Csanád megye 2. számú egyéni választókerületben. A kutatás során az ellenzéki előválasztásra és a jövő évi országgyűlési választásokra vonatkozó kérdéseket tettek fel a válaszadóknak. Így nem csak az derült ki, kinek van nagyobb esélye megnyerni az előválasztást, de az is, ki lehet jobb jelölt a Fidesszel szemben.

Sokan ígérik részvételüket az ellenzéki előválasztáson

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között rendezik meg, a városszerte kihelyezett sátrakban és online is lehet majd voksolni arra, ki legyen a Fidesz kihívója 2022-ben. Az ellenzéki válaszadók 81,4 százaléka hallott már arról, hogy lesz előválasztás és közel felük azt is pontosan meg tudta mondani, mikor tartják. Mindössze 52,1 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy biztosan elmenne az előválasztásra, 19,8 százalék pedig azt mondta, valószínűleg részt venne a szavazáson.

Dobrev Klára a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt

Az országostól eltérően alakul Szegeden és térségében az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek versenye. Dobrev Klárát támogatják itt is messze a legtöbben, rá szavazna a kormányváltást akaró szavazók 39,1 százaléka. A második helyen azonban Karácsony Gergely áll 24,2 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay Péter 12,3 százalékkal. A Jobbik jelöltje, Jakab Péter, aki országosan rendre a második helyen végez, Szegeden és a Homokhátságon csak negyedik a sorban 10,5 százalékos támogatottsággal. Az utolsó helyen pedig Fekete-Győr András áll, 3,7 százalékkal.

Mihálik Edvin a legesélyesebb képviselőjelölt

Az előválasztáson, az országgyűlési választáshoz hasonlóan külön szavazólapon lehet majd támogatni a miniszterelnök-jelölteket és a képviselőjelölteket, vagyis meg lehet majd osztani a voksokat. Az eredmények alapján úgy tűnik, sokan dönthetnek majd így. A felmérés alapján ugyanis Mihálik Edvin, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje az egyértelmű esélyes Szegeden és a Homokhátságon. Az ellenzéki szavazók 34,2 százaléka támogatja, szemben a jobbikos Tóth Péterrel, akire 17,6 százalék szavazna. Még nagyobb a különbség azoknak a körében, akik biztosra ígérik a részvételüket az előválasztáson: közülük 43 százalék támogatja a Mihálikot, míg Tóth Pétert 23 százalék.

Nem mindegy, ki indul a Fidesz ellen 2022-ben

Az előválasztás célja, hogy az ellenzéki összefogás le tudja győzni a Fidesz jelöltjeit a jövő évi parlamenti választáson. Így az is fontos kérdés, hogyan döntenének a szavazók attól függően, hogy ki nyeri az előválasztást.

Abban az esetben, ha Mihálik Edvin lesz az ellenzék közös jelöltje 2022-ben, az összes választó 33,2 százaléka támogatná őt szavazatával, míg a jelenlegi Fideszes képviselőre, B. Nagy Lászlóra 35,6 százalék voksolna. Ha azonban Tóth Péter lenne a kihívó, rá csak 28,9 százalék lenne hajlandó szavazni, míg 37,4 százalék inkább a kormánypárt jelöltjét támogatná. Vagyis, hogy Mihálik Edvin 2,4 százalékpontra van lemaradva a fideszes jelölttől, ami hibahatáron belüli eredmény. A Jobbikos Tóth Péter ezzel szemben közel 9 százalékkal gyengébben szerepelne a kormánypárti jelöltnél.

A Csongrád-Csanád megyei 2. számú választókerületben legutóbb a fideszes B. Nagy László szerzett mandátumot. Akkor az ellenzéki pártok külön indultak el, így bár együttesen több voksot gyűjtöttek, a kormánypárti jelölt a szavazatok 44,62 százalékával tudott nyerni.

Tovább olvasom