Próbálják az első operabemutatót: A bűvös vadászt Szőcs Artur állítja színpadra

Megkezdődtek kedden a Szegedi Nemzeti Színházban az idei évad első operabemutatójának próbái. Weber A bűvös vadász című operáját Szőcs Artur állítja színpadra. Bemutató október 14-én.
Rafai Gábor

2022. szeptember 06. 17:57

Próbálják az első
operabemutatót: A bűvös vadászt Szőcs Artur állítja színpadra

Nem először rendez a szegedi színházban Szőcs Artur. 2018-ban, szerzőtársával, a koreográfus Bodor Johannával vitte sikerre a Valahol Európában című musicalt, most operát rendezni tértek vissza a Tisza-partra.

 

– Eben az operában az élet, a halál, a misztikum a mesének egy olyan egyvelege, olyan találkozása, amivel egy ideje már szeretnék foglalkozni, mert úgy érzem elérkeztem abba a korba, amikor már foglalkozni kell a halál gondolatával is. Ez egy nagy mese, tündérekkel, földön túli lényekkel, ezért mi így is kezeljük majd a művet, stilizált elemekkel igyekszünk dolgozni a színpadon, ehhez igazodik majd a látványvilág is – mondta el a próbák előtt a Szőcs Artur.

 

A díszletet Slárku Anett tervezte, a három helyszínen játszódó darabot egy forgószínpadra helyezte, stilizált, organikus díszleteit pedig modern LED-fényekkel tette még izgalmasabbá.

 

A jelmezeket tervező Kovács Andrea az olvasópróbán arról beszélt, igyekezett minél jobban igazodni a díszlethez, ezért letisztult, elegáns jelmezekben gondolkodott, amelyeket a sötét színek uralnak, némi hidegebb rózsaszínnek kiegészítve.

 

 

Az opera ősbemutatóját 1821. június 18-án a berlini Königliches Schauspielhausban tartották, Magyarországon 1825. március 19-én mutatták be a kolozsvári színházban. Hazai színházakban azóta is csak ritkán kerül színpadra.

 

Dinyés Dániel zenei vezető az első próbán a darabválasztásról azt mondta, azért döntött mellette, mert az operatagozatnak alkalmas a darab, minden szerepre van ember. 

 

– Nagyon mostohán bánnak ezzel a remek operával. Ha már német, akkor inkább Wagnert választják a színházak. Weber pedig korának nagy zenei előfutára volt, minden darabja egy felturbózott Mozart opera.

 

Dinyés Dániel azt ígérte, ez az előadás nagyon más lesz, mint amit a szegedi operabarátok az elmúlt években megszokhattak. Szerinte a misztikus opera nagy utazás a német lélek rejtelmeibe.

 

Mitől bűvös A bűvös vadász? Attól, hogy bűvös golyóval lő. Hétből hat talál, a hetedik az ördögé: arra irányítja, akire akarja. Max a főerdész kedvenc vadásza, lányának vőlegénye, a főerdészi cím örököse. Fél a régi szokás követelte próbalövéstől. Ha elvéti, se lány, se állás. Max a próba közeledtével egyszer sem talál. Sebezhetővé válik. Elfogadja vadásztársa, Kaspar segítségét: megszerzi a bűvös golyókat. Csak egy ellencsoda menti meg attól, hogy elveszítse mindazt, ami miatt a lelkét kész volt elveszíteni.

 

Weber Apel és Laun Kísértetkönyvéből választotta ki A bűvös vadász történetét, aminek a kötet tematikájából adódóan tragikus végkifejlete volt. Ezt a librettistával egyetértésben törölték és egy derűs finálét írtak a helyére. A jó győzedelmeskedik a gonosz felett, Agátát nem lövi le a kedvese, szülei nem halnak bele a bánatba, és a szerencsétlen vadász nem tébolyodik meg.

 

A főbb szerepekben Szélpál Szilvesztert, Réti Attilát, Gáspár Istvánt, Máté Beátát, Varga Annát, Kónya Krisztinát és Ferenczy Orsolyát láthatja majd a szegedi közönség. 

 

Bemutató október 14-én.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind