Pótolhatatlanok és nélkülözhetetlenek vagytok – mondta Irinyi Tamás az egészségügyi szakdolgozók díjátadóján

Bár az egészségügyi szakdolgozók régóta esedékes bérrendezése hosszú ideje várat magára, az ünneplésnek akkor is megvan a helye és a szerepe a szakma életében. A mai ilyen volt.
Bod Péter

2022. június 15. 16:49

Pótolhatatlanok és nélkülözhetetlenek vagytok – mondta Irinyi Tamás az egészségügyi szakdolgozók díjátadóján

Az egészségügyi szakmát elhivatottság nélkül nem lehet gyakorolni, ellentétben annyi más foglalkozási ággal – mondta el a dr. Drexler Donát, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosigazgatója köszöntőbeszédében szerdán délután a Kisszínházban megrendezett ünnepségen.

 

Ekkor és itt adták át a Pro Curatio Valetudine („Az egészség ápolásáért) díjakat és a Semmelweis napi okleveleket, amelyeket ebben az évben huszonhárman vehettek át Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetétől. Hatan az előbbit, tizenheten az utóbbit.

 

Az ünnepségen mások mellett jelent volt Dömötör Máté, az SZTE jogi, igazgatási és humánpolitika főigazgató, Gellén Klára, oktatási rektorhelyettes és Ménesi Imre, önkormányzati képviselő, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke a már említett Drexler Donát mellett.

 

 

Öröm, hogy itt képviselhetem a várost, és szeretnék köszönetet mondani, mert önök nélkül alulmaradtunk volna a koronavírus-járvány elleni küzdelemben – kezdte beszédét Ménesi Imre.

 

A szegedi önkormányzat megkülönböztetett figyelemmel fordul az egészségügy és az egészségügyi dolgozók felé – hangzott el a beszédben, amit egyebek mellett az is bizonyít, hogy egymás után újították és újítják fel a városban található egészségházakat. 

 

Pótolhatatlanok és nélkülözhetetlen vagyunk, és ezt tudni is kell magukról- fordul a Kisszínházat szinte teljesen megtöltő közönségéhez Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetének elnöke. 

 

Ugyancsak ő fogalmazta meg, hogy az egészségügyi szakdolgozók még nem kapták meg az őket megillető anyagi és erkölcsi elismerést, de bizakodik abban, hogy ez a jövőben megtörténet. A szervezet országos elnöke, Balogh Zoltán (nem azonos a korábbi miniszterrel) levélben köszöntötte a szegedi ünnepség résztvevői, és sajnálatát fejezte ki, hogy személyesen nem tud jelen lenni.

 

 

Egyben arról tájékoztatta az ünnepségen jelen lévő megyei egészségügyi szakápolókat, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott szerdai tárgyalása miatt nem tudott eljönni Szegedre. Elvben ennek részét képezheti a szakdolgozók fizetésemelésének kérdése is.

 

Ebben az évben Pro Curatio Valetudine („Az egészség ápolásáért) díjakat részesült Baloghné Vass Noémi (Szeged, főnővér), Janáky Tamásné (Szeged, főnővér), Major Józsefné (Szeged, osztályvezető ápoló), Molnár Jánosné (Makó, vezető szakasszisztens), Szabó Roberta (Hódmezővásárhely, szülésznő) és Pataki József Zoltán (Szentes, mentőszakápoló).

 

A Pro Curatio Valetudine díjakat és a Semmelweis napi okleveleket dr. Drexler Donát, Irinyi Tamás és Ménesi Imre adta át. Az előbbi egy egyedi ezüstérmét és 80 ezer forintos jutalmat foglal magában. Az önkormányzat külön ajándékcsomaggal jutalmazta a díjazottakat.