Portfolio: őszre teljesen eltűnt az oroszok költségvetési többlete, hamarosan hiány lesz a büdzséjükben

Látványosan romlik az orosz államháztartás helyzete a napokban. A Portfolio gazdasági lap szakértője pontról pontra cáfolta a kormányzati mantrát, miszerint az oroszok dúskálnának a pénzben az uniós szankciók miatt. Annyira nem dúskálnak, hogy már lyuk tátong a költségvetésükben, szó sincs többletről.
Cservenák Zoltán

2022. október 24. 19:44

Portfolio: őszre teljesen eltűnt az oroszok költségvetési többlete, hamarosan hiány lesz a büdzséjükben

Zsoldos Ákos, a Portfolio makroelemzője gazdasági portál podcastjében azt mondta, az energia eladásából származó bevételek az orosz költségvetés 35 és 40 százalék közötti részét jelentik. Amikor felmegy a kőolaj és a földgáz ára, akkor ezek kiteszik akár a teljes költségvetés felét is. Zsoldos szerint, ha nem lettek volna az árkiugrások, akkor az orosz büdzsé folyamatosan komoly hiányt mutatna.  

 

A szakértő úgy látja, szeptember-októberben átfordul az orosz költségvetés, és az év eleji hatalmas többletből mostanra hiány lesz, tehát az energiahordozók áremelkedése miatt befolyt pénzt már felélték idén az oroszok. Márciusban a költségvetési egyenleg 466 milliárd rubel többletet mutatott, ehhez képest júliusban már 900 milliárdos hiányt lehetett látni. Augusztusban 420 milliárddal volt több a kiadás, mint a bevétel.

 

Zsoldos Ákos azt is elmondta, bár év elején megnőttek a bevételek, de ezek két-három hónap alatt eltűntek. Sőt, a 2021-es éve első hét hónapjához képest, idén júliusig 20 százalékkal nőttek az orosz költségvetés kiadásai rubelben számolva.

 

„Ez azt jelenti, hogy az oroszok gyakorlatilag sokkal többet költenek most, mint egy éve ilyenkor. Júliusig állnak rendelkezésre az adatok. Egyértelmű, hogy a háború miatt lehetséges, [...] a háború nagy mértékben megnövelte a költségvetési kiadásaikat, és ezen felül a reálgazdasági visszaesést is mérsékelni kell, az erre fordított kiadások is megdobták a kiadási oldalt a büdzsén belül. Miközben a bevételek ugyanezen időszak alatt 16 százalékkal csökkentek éves szinten. [...] Az importhoz köthető bevételkiesés 30 százalékos visszaesést mutat. Gyakorlatilag az Oroszországba irányuló európai import majdnem leállt, az ezekből származó bevételeket az orosz költségvetés nem tudja realizálni”  

 

– magyarázta Zsoldos Ákos, aki szerint csak egy dolog, a magas gázár a tőzsdén, az oroszoknál az eladott mennyiség csökkent, ezért a tavaszi időszakot leszámítva már közel sem keresnek olyan jól az energiahordozókon. 

 

Hétfőn a holland TTF-gáztőzsdén 100 euró alá ment az ár, délután három óra előtt 94,5 euróért adtak egy megawattórányit. Utoljára június közepén adták ennyiért a gázt, a csúcsa az augusztusi 350 euró volt.

 

Zsoldos Ákos kijelentette: míg nyáron az oroszok folyamatosan csökkentették az eladást Európa irányába, azzal párhuzamosan nőtt a gáz ára a megjelenő hatalmas kereslet, pánikvásárlások miatt (az országok egymásra licitálva vásároltak gázt a fűtési időszakra). 

 

„Részben pont azért tették, hogy felverjék az árat. Most az őszi hónapokban azt látjuk, szeptember eleje óta, hogy az oroszok most is kevesebbet küldenek mint korábban, még a visszafogott szállításokhoz képest is tovább mérsékelték a szállításokat, viszont az ár most már esik.”

 

A szakértő úgy számol, az oroszok most a korábbi szállításaik harmadát, negyedét küldik Európába, az ár viszont még mindig nyolcszoros, hiszen a 15 eurós ár még mindig közel 100 euró. Ezért van még extra bevétele a gázból Oroszországnak, de ez láthatóan nem egyenlíti ki a költségvetés egyéb megnövekedő kiadásait, amit például az Ukrajna elleni háború okoz.

 

Sokkal többet számítana a kőolaj, de annak nem ment föl annyira az ára

Zsoldos Ákos emlékeztetett: az orosz költségvetésben az energiahordozókból származó bevételek közül általában nem a gáz a jelentős, hanem a kőolaj, utóbbi aránya 70–80 százalék közötti, míg a gáz 20–30 százalék. Ezért az oroszoknak sokkal fontosabb lenne az olaj árát feltornászni, viszont az soha nem ugrott meg annyira, mint például a Brent-olajé. Éves átlagban nem sokkal drágább az orosz olaj, mint 2021-ben, így az árból nem keresnek jól, ugyanakkor 500 ezer hordóval kevesebbet tudnak eladni.

 

„Kínának és Indiának, akik részben átvették az európaiak szerepét az orosz olaj felvásárlói között, az irányukba még nagyobb diszkonttal értékesítenek az oroszok. Tehát az olajból, ami a fő bevételi forrásuk, kevesebbet adnak el, és az áremelkedés sem jelentős tavalyhoz képest. Így kijön az, hogy az energiahordozókból származó bevétel csökken.”

 

Zsoldos Ákos szerint idén 1,5–3 százalékos költségvetési hiánya lehet Oroszországnak, és 4–5 százalékos GDP-visszaesés jöhet, ami jelentős. Sőt, ez a zsugorodás a következő években is megmaradhat, ami megnehezíti egy esetlegesen elhúzódó ukrajnai háború finanszírozását. A szakértő elemző cikket is írt a témában, ebben úgy fogalmaz: Az EU kivéreztette Oroszországot.

 

A cikkben Zsoldos azt írja:

 

májusban mintegy 1600 milliárd rubelen állt a költségvetés egyenlege, augusztusra ez 137 milliárdra lecsökkent. Most arra számít, hogy az év végén 1000 milliárdos hiány lehet a büdzsében.

 

Vlagyimir Putyinnak az sem lehet jó hír, hogy a néhány napos villámháborúnak szánt ukrajnai inváziója már 8 hónapja tart, és ez idő alatt nem sikerült legyőzni a nyugati támogatással harcoló Ukrajnát.