Pont Ott Parti 2022: csak boldog emberekkel találkoztunk

Csütörtökön este nyolckor hirdették ki az idei egyetemi ponthatárokat. Tömeg, izgalom, jókedv, reménykedés várta a Dugonics téren, a rektori hivatal előtt az egyetemi bejutásról döntő értesítéseket.
Bod Péter

2022. július 21. 21:52

Pont Ott Parti 2022: csak boldog
emberekkel találkoztunk

Jókedvű, láthatóan reménykedő fiatalok sokasága várta a rektori hivatal előtt az egyetemi bejutásról döntő ponthatárok bejelentését. A téren felállított színpadon elhelyezett óriás kivetítőn pontban 20 órakor ömlesztve jelentek meg a magyarországi egyetemek különböző karainak és képzéseinek ponthatárai. A rektori hivatal előtt azonban mindenki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ponthatáraira volt mindenki kíváncsi.

 

A kivetítővel párhuzamosan a felvételre váró diákok mobiltelefonjukat nézték, amelyre az Oktatási Hivatal sms-t küldött, így tájékoztatva a jelentkezőket, hogy sikerült-e a bejutás vagy sem. Egymás után szólaltattuk meg azokat, aki már tudtuk: felvették őket.

 

 

– A szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Karára jelentkeztem a környezetmérnöki képzésre – mondta el villáminterjú során Kinga, aki 321 ponttal magasan fölötte teljesített a 280 pontos bejutási küszöbön. Az előttünk álló tanévben az államilag finanszírozott képzésre nyert felvételt. Andris Orosházáról, az ottani Táncsics-gimnáziumból érkezett a Szegedre, aki programtervező informatikusnak jelentkezett, és szeptembertől megkezdheti tanulmányait az SZTE-n. A maga 348 pontjával messze felette volt a 280 pontos határnak. Több mint sejtés volt részéről, hogy a középiskolában megszerzett pontjai elegendőek lesznek bejutáshoz, mert tavaly is 280 pont volt a határ, és valószínűnek tűnt, hogy ez érdemben az idén sem fog változni.

 

Judit Hódmezővásárhelyről érkezett, aki a bölcsészkarra adta be jelentkezését magyar–történelem szakra. Azt hirtelen nem tudtuk a helyszínen kideríteni, mennyi ponttal kellett minimálisan rendelkeznie, de a telefonjára befutó sms-ből egyértelművé vált, hogy felvették.

 

Arra a kérdésünkre, mi lesz, ha nagy lesz, vagyis végzés után, Judittól határozott választ kaptunk: középiskolai tanár. Mindenképpen kollégista szeretne lenni, nagy reménykedéssel várja a szeptemberi szegedi egyetemi évek kezdetét, amiről elmondta: kevesebb órája lesz, mint a középiskolában, ám ezekre alaposabban kell felkészülnie.

 

Általánosnak mondható, hogy a nem szegedi, most felvett diákok jelentős része kollégista szeretne lenni, mert az egyre kevésbé megfizethető albérletárak ebbe az irányba terelik őket.

 

Szegedről, a városról, annak hangulatáról és légköréről kivétel nélkül nagyon kedvezően nyilatkoztak a nem idevalósi felvételizők, akik már alig várják, hogy elinduljon az új tanév – tudtuk meg a Dugonics téren folytatott beszélgetéseink során. És most tényleg csak boldog emberekkel találkoztunk. Akik megszólítottunk, azokat kivétel nélkül felvették.

 

A Szegedi Tudományegyetem szakjai pontjait kari bontásban itt találják.

 

Néhány népszerű kar pontszáma:

  • pszichológia: 438,
  • jogász: 436,
  • kommunikáció- és médiatudomány: 420,
  • általános orvos: 418,
  • nemzetközi tanulmányok: 416,
  • turizmus-vendéglátás: 410.