Politikai zsarolásnak tartják Orbán vétófenyegetését az Ukrajnának szánt uniós pénzekről

Mindössze 2,4 milliárd forintba kerülne Magyarországnak az, hogy Ukrajna megkapja az uniós támogatást.
Cservenák Zoltán

2022. november 18. 16:58

Politikai zsarolásnak tartják Orbán vétófenyegetését az Ukrajnának szánt uniós pénzekről

Orbán Viktor az uniós miniszterelnökök közül egyedül nem engedi elfogadni az Ukrajnának szánt 18 milliárdos segélycsomagot. Johannes Hahn költségvetési biztos szerint az orbáni vétónak nincs köze az összeg méretéhez, csupán politikai zsarolásról van szó.

 

Hahn úgy véli, Orbán így akarja a jogállamisági és korrupcióellenes elvárások teljesítése nélkül kizsarolni a Magyarországnak járó több ezer milliárd forintot az uniótól, holott a magyarok érdeke az, hogy teljesüljenek Brüsszel elvárásai, mivel az források elköltése csak így lesz átlátható.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közölte, nem járulnak hozzá a közös hitelfelvételhez, amiből 18 milliárd euróval segítenék Ukrajnát. A hitelt évente 630 millió eurós kamatra kapná a teljes Európai Unió, ebből Magyarországnak 6 millió eurót, azaz 2,4 milliárd forintot kellene állnia ahhoz, hogy Ukrajna megkapja a támogatást az uniótól.

 

A Népszava azt írja, az unióban többnyire úgy látják, Orbánék a 7,5 milliárd eurós, mintegy 3000 milliárd forintos befagyasztott uniós forrásokért cserébe támogatnák az Ukrajnának szánt a pénzt.

Címlapon

mutasd mind

Vélemények

mutasd mind