Politico: az Európai Bizottság a Magyarországnak adott források csökkentését tervezi a „rendszerszintű korrupciós kockázatok” miatt

20 százalékkal kevesebb pénzt kaphatunk a hét éves uniós költségvetésből, mint amennyi járna.
Kékes Viktória

2022. szeptember 12. 09:34

Politico: az Európai Bizottság a Magyarországnak adott források csökkentését tervezi a „rendszerszintű korrupciós kockázatok” miatt

„A magyar hatóságok rendszerszinten képtelenek, kudarcot vallanak, vagy egész egyszerűen nem hajlandóak megfelelően alkalmazni a közbeszerzés és az összeférhetetlenség tekintetében alkalmazandó jogszabályokat. Ezáltal a korrupciós kockázatok nincsenek megfelelően kezelve” – áll Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa által írt feljegyzésben, amelyet a Politico ismertetett. 

 

A továbbra is fennálló, rendszerszintű korrupciós kockázatok miatt az uniós biztos három olyan kohéziós politikai program forrásainak hetven százalékának befagyasztását javasolja, amelyeket Magyarország az EU rendes hétéves költségvetéséből remélt. 

 

Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő becslése szerint ez nagyjából a húsz százaléka lenne annak a teljes uniós forrásnak, amely Magyarországnak a hétéves költségvetésből járna.

 

„Helyes, hogy a Bizottság végre cselekszik, és be akarja fagyasztani a támogatásokat ... ennek ellenére, uniós források milliárdjai továbbra is ki vannak téve Orbán Viktor miniszterelnök rendszerének szisztematikus korrupciójának” – nyilatkozta Freund a lapnak.